7277
14:03 3.102018

Українсько-угорські відносини загострюються, а Генпрокурор погрожує карати за угорський паспорт

Політика 3212

Як повідомляв раніше «Карпатський об’єктив», через серію провокацій на Закарпатті вчергове загострились українсько-угорські відносини.

1236

Ще всередині вересня стало відомо про численні випадки затримання й обшуків представниками митних та прикордонних органів краю керівників і працівників ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» на пунктах пропуску області під час виїзду останніх з України в Угорщину. А 19 вересня в Інтернеті було викладено анонімне відео, на якому видно, нібито в Консульстві Угорщини в Берегові українцям видають угорські паспорти.

Керівник МЗС України Павло Клімкін заявив, що роздача угорського громадянства суперечить Віденській конвенції про консульські зносини, і зазначив, що Україна відреагує на видачу угорських паспортів і навіть може вислати угорського консула з Берегова. При цьому в одному з коментарів він заявив, «що Закарпаття – це дуже ризикований регіон з точки зору гібридних методів… адже ситуацію може використати на свою користь Росія». Зі свого боку, очільник зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сіярто, коментуючи можливість висилки угорського консула, заявив, що «такий крок поставить відносини між двома країнами в інший вимір і не залишиться без відповіді», а також що Будапешт може вдатися до нових заходів з перешкоджання європейській та євроатлантичній інтеграції України.

Аби обговорити ці питання, 26 вересня керівник МЗС України Павло Клімкін та глава МЗС Угорщини Петер Сіярто зустрілися в Нью-Йорку під час 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Однак за результатами переговорів міністри не узгодили спільну позицію. Про це повідомив керівник МЗС України. Спілкуючись із журналістами в Нью-Йорку він зазначив, що зустріч тривала годину й була «надзвичайно непростою», пише УНІАН. За словами Павла Клімкіна, Петер Сіярто стверджував, що в Україні свідомо переслідують представників угорської громади. «Я сказав пану Сіярто, що, по-перше, ми завжди намагалися допомогти нашій угорській громаді, допомогти їм почуватися в країні, громадянами якої вони є, добре й не бути ізольованими в сенсі відсутності української, ізольованими в сенсі розуміння, в якій країні вони живуть», – пояснив Павло Клімкін. Міністр зазначив, що Сіярто «не хоче приймати нашу точку зору… Проблема не тільки у видачі паспортів… Друга фундаментальна проблема, чому Угорщина порушує міжнародне право й законодавство України. Якщо вона це хоче робити, відповідно до Віденської конвенції про консульські відносини, хай вона запитає в нас про це, і якщо ми це теоретично, звичайно, дозволимо, тоді, будь ласка, але ми це не дозволяємо», – заявив Павло Клімкін і додав, що «угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати своє нове громадянство…» Також він повідомив: «Ми в результаті годинної дискусії не досягли згоди щодо того, яким чином бачимо цей інцидент. Я запропонував пану Сіярто самому відкликати консула… Я так розумію, що він з цим не згоден. Якщо відповідного рішення найближчими днями не відбудеться, він поїде додому (Генконсул Угорщини в Берегові, – ред.). Це безумовно». Водночас Павло Клімкін повідомив: «Ми довго говорили щодо посади уповноваженого угорського уряду. Вони підтвердили свій намір змінити цю назву».

У свою чергу, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто зробив досить жорстку заяву. «Доки Україну очолює нинішній президент, підбурювання до ненависті до угорців з боку української держави не припиняться, оскільки президент вважає це способом здобути певну громадську підтримку, яка нині дуже низька», – цитує міністра угорське державне агентство MTI. «Вибори наступного року можуть призвести до зміни ситуації», – зазначив Петер Сіярто.

Уперше з цього приводу висловися й Петро Порошенко. Як повідомляє прес-служба Глави Держави, Президент нагадав, що із заявою щодо видачі жителям Закарпаття угорських паспортів виступило МЗС України. «Я повністю поділяю кожну літеру, яка сказана МЗС… Моя позиція як Президента – я буду захищати українських громадян, де б вони не були – на сході, на заході… Захищаючи українських громадян, я захищаю суверенітет нашої держави. Так само, як ми шануємо й поважаємо суверенітет інших держав, ми вимагаємо такої ж поваги до України», – підкреслив Петро Порошенко.

У свою чергу, Генеральний прокурор Юрій Луценко зазначив, що видачу угорського громадянства жителям Закарпатської області розслідує СБУ. «Відповідне провадження зареєстровано. Отримання подвійного громадянства є категорично забороненим українською Конституцією… Двох тлумачень бути не може», – заявив Генпрокурор. «Якщо є докази про подвійне громадянство, це має каратися», – наголосив він і нагадав про справу колишнього нардепа Андрія Артеменка. «Коли було встановлено його подвійне громадянство, Президент діяв виключно у своїй компетенції, захищаючи Конституцію, і позбавив його українського громадянства… Якщо в ході слідства СБУ будуть установлені такі випадки щодо будь-яких інших осіб – мерів, губернаторів, міністрів, пенсіонерів, військовослужбовців, – дія буде та сама: позбавлення українського громадянства», – наголосив Юрій Луценко.

Зі свого боку, угорські організації Закарпаття звернулися до Генпрокурора України щодо розпочатого розслідування. «Звертаємося до Вас, шановний Юрію Віталійовичу, з наступними питаннями. Якщо дійсно розпочато таке розслідування, поясніть, будь ласка, з якої причини тільки стосовно фактів видачі угорських паспортів і тільки жителям Закарпатської області, тоді як загальновідомо, що громадяни України, жителі решти областей, також набувають громадянство інших держав? На яких підставах ґрунтується таке, на нашу думку, дискримінаційне ставлення? Яку норму законодавства України порушили жителі Закарпатської області, котрі стали власниками угорських паспортів? Яким законодавчим актом України передбачена відповідальність особи за набуття громадянства іншої держави та в чому полягає така відповідальність? Чи є чинною Конституція України 1996 року? У випадку ствердної відповіді, поясніть, будь ласка, як співвідносяться Ваші вищенаведені висловлювання з положенням статті 25 Основного закону, відповідно до якої «Громадянин України не може бути позбавлений громадянства…», та з конституційним принципом єдиного громадянства (стаття 4 Конституції України), який у тлумаченні Закону України «Про громадянство» означає «громадянство держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України»; та «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України?» – ідеться в документі, котрий підписали Василь Брензович, голова громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття», та Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців України.

Водночас, як стало відомо одразу після заяви Луценка, прокуратура Закарпаття вже розслідує факт видачі громадянам України паспортів Угорщини в Берегові як державну зраду. Таке повідомлення розповсюдила прес-служба прокуратури області. Зокрема в ньому сказано: «Внесені відомості до ЄРДР та зареєстровано кримінальне провадження щодо умисного вчинення громадянами України діянь на шкоду суверенітетові, державній та інформаційній безпеці країни, що вказує на наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, – державна зрада». У прокуратурі зазначають, що йдеться про опубліковане одним із центральних видань відео, на якому громадяни України, присягаючи на вірність іншій державі, отримують паспорти громадян Угорщини. За даними прес-служби, здійснення досудового розслідування доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Закарпатській області під процесуальним керівництвом прокуратури області. У відомстві також додали, що в ч. 1 ст. 111 ККУ йдеться про державну зраду, тобто діяння, що умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. У прокуратурі нагадали, що, відповідно до ч. 2 ст. 111 ККУ, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

У свою чергу, офіційний Будапешт відповів, що громадяни України не скоюють злочин, якщо не повідомляють про те, що вони також мають паспорт іншої країни. Таку заяву зробив прес-секретар МЗС Угорщини Томаш Менцер, ідеться на сайті уряду цієї країни. Він розповів, що під час зустрічі Петера Сіярто з Павлом Клімкіним у Нью-Йорку «міністр закордонних справ України визнав, що в Україні не існує закону, який забороняє громадянам мати паспорт іншої країни. Крім того, законом не заборонено надання паспорта іншої країни, і не є злочином, коли хтось не повідомив про те, що він також має паспорт іншої країни».

Така увага до згаданого питання з боку топових українських політиків спричинила чималий резонанс. На цьому фоні тема видачі угорських паспортів та відносин нашої країни з Угорщиною активно обговорюється в ефірах центральних телеканалів і на перших шпальтах газет та інтернет-видань. З’явилася величезна кількість «експертів» із цих питань, які подекуди поширюють відверту нісенітницю. Так, в ефірі одного з телеканалів уже навіть заявили, що це Угорщина відсудила в України острів Зміїний (насправді це була Румунія), називають Будапешт «рукою Кремля», а жителям Закарпаття заочно вішають ярлики сепаратистів.

Зібрати політичний «гешефт» поспішають і радикальні політичні сили. Так, у середу, 26 вересня, у Києві близько 100 осіб – членів однієї з правих політсил – пікетували МЗС України з вимогою до Павла Клімкіна видворити з України угорського консула на Закарпатті. А один із народних депутатів Андрій Іллєнко (від ВО «Свобода») в ефірі телеканалу ЗІК узагалі запропонував ліквідувати Консульство Угорщини в Берегові. Поряд з цим главу МЗС Угорщини вже занесли до бази сайту «Миротворець», котрий відомий тим, що подає дані сепаратистів, але водночас контролюється однією з провладних політсил і не вперше використовується в політичній боротьбі. Серед «ворогів України» туди внесені прізвища багатьох відомих українських політиків.

Якщо так триватиме й далі, то враховуючи наближення виборів, не виключено, що до Закарпаття незабаром знову почнуть збігатися радикали з інших регіонів, аби поспіхом назбирати політичних балів за допомогою факельних маршів у Берегові, а може, і в інших місцях, як це вже було неодноразово. Потім вони хизуватимуться своїми діями в соцмережах та ЗМІ й закликатимуть прихильників та решту громадян наслідувати їхній «достойний» приклад.

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини