9381
19:23 18.082019

НАБУ: формула «Роттердам+» завдала збитків на 18 млрд грн, шістьом особам оголошено про підозру

Політика 2049

8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+», у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, йдеться про екс-голову Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), чинного директора ДП «Оператор ринку» (який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП), начальника відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи. Дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («зловживання службовим становищем»), а представникам приватних компаній інкримінують посібництво.

«Одного з підозрюваних (екс-члена НКРЕКП) затримали. Місцезнаходження ще 4 – екс-голови НКРЕКП та топ-менеджерів групи компаній наразі невідомо. Тож їм повідомлено про підозру в порядку ст.278, ст.135 Кримінального процесуального кодексу України», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у 2017 році НАБУ почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необгрунтовано включили до неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам+»). У НАБУ встановили, що такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних втрат. При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула «Роттердам +», що призвела до економічно необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію, яку купувало у генеруючих компаній держпідприємство «Енергоринок».

Окрім того, бюро опублікувало схему, як працювала формула, і розкрило деталі розслідування. Зазначається, що слідство проаналізувало 1200 складових формули визначення оптової ціни на газ. При цьому наголошується, що це колосальний обсяг інформації, і «цей процес міг би відбуватися швидше, якби не саботаж із боку окремих державних органів та експертних установ».

«Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, щоб воно додало до тарифу на електроенергію, яку виробляли ТЕС цієї групи, витрати, які насправді не проводилися, а саме – витрати на доставку і перевалку енергетичного вугілля в Україні з портів у Європі», – пояснили в прес-службі. Зазначається, що у березні 2016 року НКРЕКП зазначену пропозицію прийняла, передбачивши ці неіснуючі витрати у формулі, за якою розраховувався тариф для всієї теплової генерації. «Зі свого боку це призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які отримали фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. У результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, зокрема і першої необхідності», – повідомили в НАБУ.

Усі разом, за даними бюро, переплатили за електроенергію 18,87 млрд грн, 14,3 млрд грн із яких дісталася групі приватних компаній, яка, за версією слідства, й ініціювала запровадження формули «Роттердам+». На переконання детективів керівництво НКРЕКП запровадило схему в інтересах цієї групи компаній свідомо.

Вже наступного дня, 9 серпня, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що одному з членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у справі щодо формули «Роттердам+» обирається запобіжний захід, інші фігуранти – поза межами України. «Ми просимо тримання під вартою з альтернативою застави в 50 млн гривень, як це вимагає КПК», – поінформував він на брифінгу у Києві. За словами Назара Холодницького, інші фігуранти справи не затримані через те, що перебувають за межами України. «Щодо них розпочато нормальний кримінальний процес. Тобто їм оголошено, залишено підозри, їх викликано до детективів… У випадку їхньої неявки, вже будуть вживатись заходи для їхнього розшуку», – додав керівник САП.

Цікаво, що на брифінгу в Києві директора НАБУ Артема Ситника запитали, чи планується допит Петра Порошенка, оскільки свого часу той одноосібно приймав рішення про призначення Дмитра Вовка, керівника Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. «На відміну від інших правоохоронних органів, ми з анонсами не працюємо. Вчора було погоджено лише перші 6 підозр, а далі анонсувати – це не в наших правилах», – відповів Артем Ситник.

До речі, в повідомленнях НАБУ не фігурували назви приватних компаній, про які йде мова. Однак на звинувачення одразу відповіла компанія Ріната Ахметова «ДТЕК». Найбільший український енергетичний холдинг, контрольований олігархом, вважає висунуті детективами НАБУ співробітникам компанії підозри щодо формули «Роттердам+» безпідставними.

У заяві компанії зокрема йдеться про те, що «від Національного антикорупційного бюро на адресу ДТЕК надійшло письмове повідомлення про підозру співробітникам компанії. ДТЕК вважає, що ніякої обґрунтованої причини для подібних слідчих дій немає». Зазначається, що порядок, до якого є претензії у слідчих органів, визначив прозорі правила роботи на оптовому ринку електричної енергії, які раніше були відсутні, й рішення щодо роботи на ринку приймалися державними органами суб’єктивно. «Доцільність використання принципу імпортного паритету та відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практикам європейських держав була підтверджена численними міжнародними експертизами, результати яких повинні бути враховані. Зокрема, експерти підтверджують коректність застосування принципу імпортного паритету, прив’язку цін на енергетичне вугілля в Україні до європейських індексів, коректність включення витрат на логістику тощо. Дослідження показують відсутність надприбутків як у вугільному секторі, так і для української теплової генерації», – йдеться в повідомленні. У прес-службі ДТЕК також зазначили, що використання принципу імпортного паритету при встановленні ціни на енергоносії – вимога МВФ та інших кредиторів України. Зазначається, що співробітники компанії надали НАБУ необхідні документи й відповіли на запитання. «При взаємодії з державними органами співробітники ДТЕК завжди дотримувались норм ділової етики. Компанія брала активну участь у впровадженні реформи на ринку електричної енергії для встановлення рівних і прозорих правил роботи для всіх учасників. Звинувачення слідчого органу щодо некоректної поведінки співробітників ДТЕК при взаємодії з державними органами влади ми вважаємо безпідставними й необґрунтованими. Компанія вживатиме всіх законних заходів щодо захисту честі та гідності співробітників ДТЕК. У компанії підкреслюють необхідність всебічного та об’єктивного розслідування, яке, нарешті, припинить спекуляції навколо методики ціноутворення на енергетичне вугілля», – сказано в повідомленні.

Ну що ж, слідчі дії поки тривають. За інформацією НАБУ, встановлюються й інші особи, причетні до скоєння цього злочину.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах