9393
15:26 22.082019

Справа Гримчака: вперше за президентства Зеленського затримали топ-посадовця

Політика 6346

14 серпня правоохоронці затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака разом із «помічником» – Ігорем Овдієнком. Як згодом заявила дружина Гримчака – «чоловік вийшов за кавуном».

За даними слідства, підозрювані вимагали від представника юридичної особи неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 мільйона доларів. Підозрюваних затримали під час отримання першої частини суми в розмірі 480 тисяч доларів. Одна зі статей, за якою Юрія Гримчака підозрюють у скоєнні злочину, – ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, – карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна).

Вже 16 серпня Деснянський районний суд Чернігова призначив Юрію Гримчаку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 6 млн грн. Прокурори клопотали про заставу у 12,5 млн грн. В ухвалі зазначається, що Юрій Гримчак обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, може виїхати за кордон або на тимчасово окуповані території, має зв’язки у правоохоронних органах, а його дружина є двоюрідною сестрою іншого підозрюваного у справі – Ігоря Овдієнка, тому є підстави вважати, що Юрій Гримчак може ухилятися від слідства та впливати на свідків. Дружина заступника міністра Юлія заявила, що за її чоловіка не будуть вносити заставу.

17 серпня суд прийняв рішення взяти під варту другого підозрюваного – Ігоря Овдієнка терміном на 2 місяці з можливістю внесення застави у розмірі 4 млн гривень. За словами адвоката, Овдієнко в будь-якому випадку буде звільнений із місць позбавлення волі у зв’язку зі станом здоров’я. Відзначається також, що сам Ігор Овдієнко свою провину заперечує. Він заявив, що є юристом, а отримання грошей назвав «гонораром за свою роботу».

Цікаво, що Генпрокурор Юрій Луценко одним із перших підтвердив затримання свого давнього друга і соратника – Юрія Гримчака. Зокрема, він написав на сторінці в Facebook: «Так, це правда. ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 мільйоном доларів мого колишнього помічника і депутата Юрія Гримчака. Соромно за нього. Але це наочно показує, що в ГПУ – закон один для всіх», – написав Юрій Луценко і додав, що Юрій Гримчак та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів і чиновників Міністерства культури для прийняття замовлених рішень. Судячи з оприлюдненого Генпрокурором фото, Гримчака затримували у супермаркеті.

Тут варто додати, що дружбі Юрія Гримчака та Юрія Луценка – більше 15 років. Їх поєднала спільна діяльність у колись впливовій «Соціалістичній партії». До слова, в 2011 році, коли Луценко потрапив за ґрати, Гримчак підтримував свого друга в залі суду і, як народний депутат, намагався взяти його на поруки. А нині, ще до визнання провини останнього в суді Юрій Віталійович фактично визнав провину друга. Що спонукало його до такого кроку? Невже настільки очевидною є доказова база?

Деякі подробиці цієї гучної справи оприлюднила Служба безпеки України. Так, за інформацією СБУ, Управління по боротьбі із корупцією, спецслужби більше ніж місяць стежили за тим, як Юрій Гримчак та пов’язаний з ним «помічник» Ігор Овдієнко отримували першу частину хабара, яку їм передали раніше у розмірі понад 600 тисяч доларів. Ці гроші вони конвертували у «своїх» валютних обмінниках. СБУ відстежувала ці операції, одразу ж вилучаючи гроші, оскільки вони були прямим речовим доказом. Вся операція трималася у суворій таємниці. Так тривало понад місяць. Коли ж Юрій Гримчак домовився про час та місце передачі останнього траншу хабара у розмірі 480 тисяч доларів і на зустріч поїхав його «помічник» Овдієнко – співробітники СБУ спільно із детективами НАБУ провели його затримання на місці передачі грошей. Служба безпеки України також оприлюднила відео затримання Юрія Гримчака на сайті спецслужби, де, зокрема, видно, як правоохоронці вилучають білу сумку, в якій начебто містилися 9 пачок доларових купюр у поліетиленових пакетах.

Інформацію про затримання оприлюднило і Національне антикорупційне бюро України. За даними слідчих НАБУ, представник приватної фірми поскаржився Юрію Гримчаку на проблему щодо розгляду цивільної справи про стягнення боргу з іншого приватного підприємства на його користь. На це, зазначають у бюро, заступник міністра повідомив, що за грошову винагороду в розмірі 100 тисяч доларів (надалі сума хабара була зменшена до 80 тисяч доларів), використовуючи свої зв’язки, може посприяти в ухваленні необхідного судового рішення. Юрій Гримчак нібито обіцяв звернутися до заступника генпрокурора, щоб вплинути на главу Касаційного цивільного суду (у складі Верховного суду), який, своєю чергою, може забезпечити ухвалення необхідного судового рішення. За даними НАБУ, першу частину грошей у розмірі 50 тисяч доларів Юрій Гримчак і його помічник поділили між собою. Решту 30 тисяч доларів їм передали 14 серпня, перед затриманням. Крім того, згідно з версією слідчих, представник приватної компанії під час бесіди з підозрюваним розповів про те, що фірма проходить складне узгодження дозвільних документів на будівництво на земельних ділянках у Києві, які належать до пам’яток культурної спадщини. «Дізнавшись про це, заступник міністра запропонував свої «послуги» із забезпечення погодження проектної документації за грошову винагороду у розмірі 1 мільйона доларів. Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума нібито мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Мінкультури, Міністерство юстиції, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші», – йдеться у повідомленні НАБУ. У бюро також додають, що після одержання частини коштів у сумі 450 тисяч доларів та 30 тисяч доларів від представників ТОВ і було затримано «на гарячому» Юрія Гримчака та його «помічника». За результатами здійснених обшуків виявлено й вилучено всю суму неправомірної вигоди, одержаної 14 серпня 2019 року, а також частину отриманої раніше.

Цікаво, що, як виявилось, на Юрія Гримчака слідство вийшло випадково, під час розслідування справи про замах на народного депутата Тетяну Чорновол 25 грудня 2013 року. Про це на брифінгу у Києві повідомив керівник Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк. «Ця особа безпосередньо підозрюється у причетності до справи побиття Чорновол, і під час її документування отримали інформацію, що вчиняється новий злочин», – сказав він.

Про деякі деталі справи розповів журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook. «Один із найбільш вражаючих моментів – генеральний прокурор Юрій Луценко, у якого Юрій Гримчак працював помічником свого часу, виявляється, санкціонував арешт. І сам одразу після затримання заявив у фейсбуці, що підстави для затримання і пред’явлення підозри є! Блискавична швидкість – яка говорить про якусь переконливу доказову базу. Генпрокуратура, яка взяла участь у затриманні, інформацію не «злила», – пише журналіст. Згідно з матеріалами справи, повідомляють джерела «Цензор.нет», Юрій Гримчак використовував свої зв’язки з керівництвом іншого міністерства – Управління охорони культурної спадщини та заповідників Міністерства культури. «Дане управління, яке очолює Олександр Єпіфанов, давно відоме торгівлею дозволами на будівництво в історично-цінних місцях, насамперед у Києві. Якщо такого дозволу немає – будівництво незаконне. Юрій Гримчак виступив посередником у вирішенні корупційного питання», – пише Юрій Бутусов. За його даними, операцію по Юрію Гримчаку проводила СБУ, а вже потім підключили НАБУ, а також управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури. «Це не остання підозра, яка буде пред’явлена по цій справі», – підсумував журналіст.

У свою чергу в Міністерстві культури України поспішили заявити про непричетність своїх посадових осіб до цієї справи. «З 1 січня 2019 року, зі вступом в дію змін до чинного законодавства, на період до затвердження у встановленому порядку історико-архітектурного опорного плану, Мінкультури не має жодних правових підстав погодження будь-якого нового будівництва на території історично населених місць, у тому числі м. Києва», – йдеться в роз’ясненні міністерства. У Мінкульті також наголошують, що будь-які звинувачення чи підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками міністерства є «безпідставними, надуманими та такими, що не базуються на жодній із норм права».

Юрій Гримчак – перша резонансна історія за президента Володимира Зеленського. Вперше від інавгурації затримують посадовця такого рівня. Відтак нині поширеною є думка, що саме з цієї справи глава держави почне виконувати свої передвиборчі обіцянки і притягати до відповідальності топ-корупціонерів. Особливо враховуючи, що під прицілом НАБУ і САП вже опинилися організатори схеми «Роттердам+», про яку ми писали у минулому номері газети. А Петро Порошенко ходить на допити у Державне бюро розслідувань, де проходить свідком у кількох справах. Водночас українці добре пам’ятають інші, не менш резонансні затримання, які пафосно проводили ті ж ГПУ, НАБУ та СБУ протягом останніх років. Всі затримані сьогодні на свободі, а деякі навіть через суд поновилися на посадах. Отож далеко не всі нині впевнені у тому, чи буде доведено вину Юрія Гримчака та його поплічника у суді і чи буде проводитись реальна боротьба з корупцією, а не постановочні затримання та усування політичних конкурентів.

Руслан ФАТУЛА 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини