11202
08:49 8.102020

Потапі на Закарпатті: угорці краю мають підтримати угорських кандидатів

Політика 8329

Важливо, щоб угорці Закарпаття підтримали угорських кандидатів на місцевих виборах 25 жовтня, наголосив під час дводенного візиту в область Арпад Янош Потапі, державний секретар з питань національної політики Угорщини, у телефонному інтерв’ю агенції МТІ.

Політик вважає підтримку кандидатів КМКС особливо важливою з огляду на те, що таким чином угорці, за його словами, зможуть зберегти та зміцнити позиції, які вони здобули до цього часу.

Державний секретар заявив: якщо політична інституційна система матиме довіру угорців Закарпаття, то зможе багато зробити для досягнення поставлених цілей. Наголошуючи на важливості національної єдності, він згадав про розвиток освітніх, культурних, соціальних, медичних та політичних інституцій.

Арпад Янош Потапі повідомив, що в середу на Закарпатті передадуть три ДНЗ, оновлені в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну: навчально-виховний комплекс «Гармонія» в Ужгороді, дитячий садок «Веселка» в Перечині та дитячий садок у Великому Березному.

Ці заклади відвідують здебільшого українські діти. Як приклад він навів ужгородський НВК, де угорську групу створили чотири роки тому, визнавши прийнятним те, що українці записують своїх дітей в угорські групи.

«Так вони вивчають наші мову та культуру, – сказав Арпад Янош Потапі. –  Це в національних інтересах Угорщини – надати таку можливість для тих, хто хоче нею скористатися».

Він також повідомив, що цього року розпочнеться освітня програма для діаспори на Закарпатті.

У четвер Арпад Янош Потапі візьме участь в урочистому відкритті Центру професійної підготовки імені Егана Еде в с. Тисапийтерфолво, а також в урочистій передачі навчального корпусу центру. У Берегові відвідає ЗОШ №4 ім. Л.Кошута, яку відремонтують у рамках програми оновлення Закарпатських угорських опорних шкіл. Долучиться також до церемонії передачі мансардного приміщення Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ та вручить нагороди переможцям закарпатського професійного конкурсу «Зірка професії» (Szakma Sztár).

На завершення візиту до Закарпаття державний секретар візьме участь в урочистій передачі гуртожитку греко-католицького коледжу ім. Елемира Ортутая в м. Берегові.

За інформацією Офісу прем’єр-міністра, Програма розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну є одним із найбільших проєктів національної політики, яка має на меті зміцнення та оновлення мережі дитячих садків на територіях, населених угорцями за межами Угорщини.  Програма, розпочата у 2016 році, реалізується в три етапи із загальним бюджетом 47,6 мільярда форинтів. До 2021-го буде побудовано 140 нових дитячих садків та відремонтовано понад 700 закладів на території всього Карпатського басейну. В Офісі прем’єр-міністра також зазначили, що 6,1 мільярда форинтів із загального бюджету програми виділено для  Закарпаття, за ці кошти зведуть 25 нових дитячих садків та оновлять 116 закладів.

 (MTI)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини