1313
16:37 14.072016

Скандал навколо реабілітаційного центру та «прихватизований» гуртожиток: Як засідали ужгородські депутати

Політика 1825

У четвер, 14 червня, відбулася V сесія Ужгородської міської ради VІІ скликання. Розпочалася вона зі скандалу.

1

Голова Закарпатського обласного осередку Української федерації спорту інвалідів Олександр Лизанець, військовий комісар Ужгородського ОВК Микола Журавльов, небайдужі ужгородці та волонтери звернулися до депутатського корпусу, з вимогою зняти з порядку денного проект рішення про зменшення фінансування реабілітаційного центру для інвалідів та учасників АТО.

Нагадаємо, більше року федерація спорту інвалідів опорно-рухового апарату домагалася від міської влади Ужгорода виділення землі та будівель для зведення реабілітаційного центру. Врешті міськрада передала організації стару котельню разом із територією. Інваліди з ветеранами АТО розробили проект майбутнього комплексу із спортивним і тренажерними залами, кошторисом у 36 мільйонів гривень. Для початку 2 мільйони обіцяла дати міська влада, 500 тисяч обласна, а ще мільйон виділив Кабмін через фонд регіонального розвитку. Та як заявляють учасники федерації, чиновники хочуть зменшити цю суму до 100 тисяч гривень. Тож їхньому обуренню просто немає меж.

Натомість міський голова Богдан Андріїв пояснив усім присутнім, що депутати абсолютно підтримують будівництво реабілітаційного центру і виділять усі обіцяні кошти, але частинами. Оскільки, відповідно до бюджетного законодавства, міська рада наразі може виділити тільки 10% від обіцяної суми.

«На наступне пленарне засідання ми винесемо проект рішення, щоб додати грошей на реабілітаційний центр», – наголосив мер.

Почесним ужгородцям – 300 тис. грн на компослуги

Як тільки пристрасті навколо реабілітаційного центру вщухли, народні обранці перейшли до порядку денного. Насамперед виділили низку грошових допомог малозабезпеченим громадянам міста, а також тим, хто потрубує кошти на лікування.

Далі депутати підтримали зміни до «Програми фінансування видатків на житлово-комунальні послуги Почесним громадянам м. Ужгорода та делегатам І з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України на 2016 рік». Цим рішенням передбачено збільшити суму видатків на житлово-комунальні послуги (електроенергія, газ, водопостачання тощо) почесним ужгородцям із 170 тисяч до 300 тисяч.

11 млн грн «Водоканалу»

Не забули народні обранці і про КП «Водоканал м. Ужгорода». Вже вкотре депутати виділяють чималі кошти цьому підприємству. Цього разу, згідно з проектом рішення, розмір дотації на покриття збитків становить майже 9 мільйонів гривень. Окрім того, на поповнення статутного фонду «Водоканалу» виділили 11,5 мільйонів гривень.

Після цього депутати збільшили фінансування «Програми матеріально-технічного забезпечення військових частин».

Зокрема на закупівлю спеціального спорядження, тепловізорів, засобів оптичних приладів, запасних частин та інструментів для ремонту військової техніки, надання транспортних послуг з перевезення військовослужбовців в зону АТО виділили 400 тис. грн.

В Ужгороді з’явиться громадський бюджет

З урахуванням критичних зауважень, міські обранці проголосували і за Положення про громадський бюджет м. Ужгорода. Передбачили на це у 2017 році 3,5 млн. грн.

Цікавим є те, що автором проекту може бути будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку і створила ідею щодо покращення Ужгорода, кожен автор проекту може подати один малий та один великий проект на один календарний рік, подавати проекти можна щорічно з 15 серпня по 15 вересня.

Передбачено два види проектів. Малі – це проекти, загальна вартість реалізації яких становить від 10 000 до 70 000 грн. Великі – від 70 000 до 300 000 грн.

«Прихватизований» гуртожиток і містобудівна документація

Відтак депутати повернулися до «Програми приватизації об’єктів комунальної власності м. Ужгорода на 2016-2018 роки та переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації у 2016 році».

Нагадаємо, на сесії 21 квітня цього року, народні обранці дозволили приватизувати шляхом викупу чи аукціону 11 об’єктів. Тепер же їхнє число зросло до 22-ох. За кожну із цих будівель депутатський корпус голосував поокремо.

Цікавим є те, що цей перелік поповнився двома пунктами, яких раніше не було в списку. Це будівля котельні загальною площею 409, 9 кв.м. по вулиці Одеській та приміщення площею майже 114 кв.метрів на вулиці Квітів, 1. Обидва об’єкти депутати вирішили продати через аукціон. І якщо до першого пункту зауважень не було, то другий викликав претензії у цілого ряду депутатів. Виявляється, що за адресою Квітів, 1 знаходиться гуртожиток, а також є створений ОСББ, від якого депутати відібрали третину помешкань.

Після приватизації депутати взялися до розгляду містобудівної документації. За словами головного архітектора міста, щоб вирішувати питання з наданням земельних ділянок учасникам бойових дій та учасникам АТО, а також розпочати будівництва нових школи та садочка, необхідно внести зміни до містобудівної документації Ужгорода. Більшістю голосами «за» депутати дозволили внести усі необхідні зміни. Виконавчий комітет міськради повинен організувати розроблення містобудівної документації, забезпечити проведення громадських слухань та подати на затвердження міської ради.

Вичерпавши майже усі питання порядку денного, міський голова Богдан Андріїв оголосив перерву у роботі сесії.

Христина БІКЛЯН

Відео: Дмитро Мись

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини