1357
22:39 16.072016

Експерти ЄС відвідали Солотвинський солерудник та шукають шляхи його відновлення

Політика 1918

1467823945_184122 — копияУвесь тиждень на Закарпатті перебувала експертна комісія Європейського Союзу з проведення оцінки загроз і ризиків ситуації, яка склалася на Солотвинському солеруднику. Спільно зі спеціалістами Угорщини на чолі з представником уряду Іштваном Йоо фахівці аналізували стан справ на Державному підприємстві «Солотвинський солерудник».

До ЄС за допомогою з ініціативи Закарпатської облради на початку року звернувся уряд України у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася на закарпатських солекопальнях. Експерти європейської комісії з гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями мали намір на місці оцінити існуючі загрози.

У понеділок, 4 липня, з командою спеціалістів зустрівся голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль.

«Видобувні роботи на солеруднику зупинилися майже 10 років тому. Збільшення притоку підземних вод призвело до затоплення гірничих виробок, перестали працювати алергологічні лікарні, на території утворюються карстові провалля, – розповів Г.Москаль, характеризуючи ситуацію. – Існує загроза потрапляння вод з цієї території до річки Тиса. Це стане екологічною катастрофою не тільки для Закарпаття та сусідньої Угорщини, але й усієї Європи».

Керівник краю також наголосив на важливості закарпатського солерудника як виробничого об’єкта. За його словами, єдина шахта, яка нині забезпечує сіллю країну, – підприємство «Артемсіль» – знаходиться за два десятки кілометрів від зони бойових дій на сході держави.

Як повідомив представник Генерального директорату Європейської комісії Едмундс Акітіс, сьогодні фахівці Євросоюзу перебувають на Закарпатті з оціночною місією. «Ми вивчимо ситуацію на місці, зробимо оцінки. Це досить довгий шлях, на якому ми почали робити перші кроки», – сказав він.

«Наша команда прибула на запрошення урядів України та Угорщини, щоб вивчити й оцінити реальну екологічну ситуацію. Ми тісно співпрацюємо з представниками центральної та регіональної влади, які безпосередньо мають приймати рішення щодо вирішення проблеми. З нами також працюють угорські експерти та українські науковці, – повідомив керівник групи експертів Єврокомісії Террі Вебб. – За результатами роботи й оцінки ситуації на Закарпатті ми підготуємо звіт і рекомендації для наступного візиту вузькопрофільних спеціалістів та влади України».

У Солотвині спеціалісти експертної місії ЄС провели також засідання за круглим столом з керівниками селища та Тячівського району.

Представники Єврокомісії зустрічалися з фахівцями профільних міністерств та відомств України, які прибули на Закарпаття. Серед них, зокрема, посадовці Міністерств аграрної політики та продовольства України, екології та природних ресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Робоча зустріч тривала за участю в. о. голови облради Йосипа Борто та заступника голови ОДА Віктора Мікуліна, а також спеціалістів обласних управлінь.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах