13390
13:58 16.032022

Верховна Рада прийняла понад 20 важливих законів для життя держави в умовах війни

Політика 16196

15 березня український парламент ухвалив понад 20 законів, що стосуються функціонування держави в умовах війни. На думку голови ВРУ Руслана Стефанчука серед найбільш важливих – закон щодо «зняття акцизів та ПДВ із паливно-мастильних матеріалів» з метою зниження цін, а також «направлення надприбутків від ренти на газ на оборону країни». Окрім того, було прийнято низку документів про підтримку Нацполіції та Прикордонної служби. Отож розглянемо деякі з них.

Насамперед, Рада затвердила указ Президента про продовження строку дії воєнного стану в Україні з 5 години 30 хвилин 26 березня на 30 діб (Закон 7168).

У ході засідання ВРУ визнала добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил України ветеранами війни (Закон №7151). Документ також уточнює норми, що врегульовують питання визначення категорії осіб, які належать до сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України. Законом до цієї категорії віднесено і членів сімей загиблих (померлих) добровольців Сил ТрО ЗСУ.

Законом №7140-1 нардепи звільнили від військової служби усіх осіб з інвалідністю, а не лише 1-2 груп, та розширили категорії осіб, які звільняються від мобілізації.

Ще один важливий Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу та інших законів щодо визначення обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння та забезпечують бойовий імунітет в умовах дії режиму воєнного стану» (№7145). Документом встановлюється, що не є кримінальним правопорушенням діяння (дія або бездіяльність), вчинене в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту та спрямоване на відсіч та стримування (нейтралізацію) збройної агресії Російської Федерації або агресії іншої країни, якщо це заподіяло шкоду життю та здоров’ю тієї особи, хто посягає, а також заподіяло шкоду правоохоронюваним інтересам фізичних або юридичних осіб або держави Україна, при відсутності ознак катування та порушення правил ведення війни або застосування збройної сили, визначених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Законом №7147 оптимізували та частково розширили повноваження поліцейських під час воєнного стану, зокрема, застосовувати фото-відео техніку, в т.ч. працюючу в автоматичному режимі, прилади виявлення радіаційних, хімічних, біологічних та ядерних загроз, безпілотники, алкотестери, спец програмне забезпечення тощо.

Верховна Рада схвалила податкові стимули для бізнесу на час війни. Згідно закону №7137-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», на період дії воєнного стану сплачувати єдиний податок зможуть не лише ФОПи-«спрощенці», але й великі підприємства. Закон підвищує ліміт доходів для використання єдиного податку з 10 млн до 10 млрд гривень. Це значно розширює коло підприємств, які зможуть зменшити податкове навантаження на час війни та зберегти свою діяльність. Податок з обороту встановлюється на рівні 2%.

Окрім того, для таких підприємств знімається обмеження за кількістю працівників та видів діяльності (виняток становить діяльність, пов’язана з підакцизними товарами та гральним бізнесом). Також документом визначаються особливості нарахування окремих податків та зборів в умовах воєнного стану, зокрема ЄСВ, плати за землю, екологічного податку. Передбачається зменшення ставки ПДВ до 7% та звільнення від акцизу на пальне.

Передбачено також звільнити споживачів від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит, обмежити місячну винагороду держслужбовців десятьма розмірами мінімальної заробітної плати та звільнити від оподаткування ПДФО допомоги постраждалим від військової агресії російської федерації.

Ще один закон №7133 визначає держгарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану для освітян та тих, хто навчається. Якщо здобувачі освіти, працівники закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану вимушені були змінити місце проживання, залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від їхнього поточного місця перебування, на час особливого періоду, гарантується: організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників; збереження місця роботи, середнього заробітку, виплата стипендії та інших виплат, передбачених законодавством; місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

Законом №7160 встановили особливості регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, зокрема: закріпили переважну дію норм цього закону перед відповідними нормами законодавства про працю (за часом та за колом осіб); розширили можливості встановлення випробування та укладення строкових трудових договорів; для відвернення або ліквідації бойових дій передбачили можливість переведення працівника на іншу роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана йому за станом здоров’я; встановили право працівника розірвати трудовий договір за власною ініціативою без попередження роботодавця у двотижневий строк у зв’язку з веденням бойових дій та загрозою для життя і здоров’я; визначили особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у випадку ліквідації підприємства, установи, організації у зв’язку із знищенням потужностей чи майна; врегулювали особливості обліку часу роботи та часу відпочинку; скасували більшість обмежень щодо роботи в нічний час, залучення до нічних і надурочних робіт, робіт у вихідні, святкові і неробочі дні, направлення у відрядження (крім залучення лише за умов крайньої необхідності вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до одного року, та осіб з інвалідністю, яким за медичними рекомендаціями протипоказані відповідні роботи); встановили, що у випадку неможливості виплати заробітної плати через воєнні дії така виплата може бути призупинена до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність; передбачили можливість призупинення трудового договору та тимчасового звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за трудовим договором тощо.

Законом №7161 збільшити чисельність Державної прикордонної служби України на 7000 осіб-військовослужбовців (до 60 тис осіб).

Законом №7166 внесли зміни до Бюджетного кодексу щодо незастосування його окремих норм та здійснення загальної мобілізації, а також надали права органам місцевого самоврядування або військовим адміністраціям приймати рішення про спрямування залишків коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб населення, евакуацію/вивезення/переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, тощо.

Законом №7038-д встановили диференційовану ставку рентної плати за видобування природного газу – з 1 березня 2022 року фактична ціна реалізації газу розраховуватиметься як середньоарифметична між митною ціною імпорту та ціною на європейському хабі; чинні ставки ренти за ціни реалізації газу до 400 доларів за 1 тис. кубометрів зберігатимуться, а починаючи від 401 – розраховуватиметься за підвищеною ставкою, яка для старих свердловин у 2,2 рази вища, для нових – у 3 рази. У разі якщо вартість газу буде нижчою за 150 доларів, рентні ставки буде зменшено від поточних удвічі.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах