13926
08:30 19.102022

Голова Закарпатської ОВА відповів на суспільно важливі питання

Політика 13042

У вівторок, 18 жовтня, у залі засідань Вченої ради УжНУ відбулося спілкування голови Закарпатської ОВА Віктора Микити із представниками ЗМІ на суспільно важливі теми.

За словами очільника області прийшов час поспілкуватися відверто, відповісти на всі актуальні питання, аби не склалося враження, що у військовий час забули про свободу слова.

Насамперед Віктор Микита розповів, що основним його завданням з 24 лютого є стабільність у регіоні. А відтак він прокоментував ситуацію із демонтажем постаменту «Турул» із мукачівського замку «Паланок» за рішенням виконкому Мукачівської міськради.

«Провокацій і різного характеру намірів, аби дестабілізувати ситуацію на Закарпатті було дуже багато. Я вже збився з рахунку скільки. Але ми завжди вчасно й оперативно вживали заходів, щоби не допустити цього. Ми повинні бути міцним тилом. Це коли військовослужбовець – закарпатець, який воює на фронті у 128 бригаді чи 101, виконує бойові завдання й знищує ворога, в першу чергу покладається на те, що його сім’я знаходиться у безпеці, має можливість спокійно пересуватися, його діти мають можливість вчитися в школі. Тому, аби послабити наші збройні сили потрібно створювати дестабілізаційні моменти у місцях проживання їх сімей» – заявив голова ОВА.

«Важливо тримати цей міцний тил. А тому чи на часі нині взагалі піднімати питання, які мають резонанс? Де у суспільстві можуть бути різні думки? Де починається не діалог, а можливо навіть спір? Де хтось каже, що це його історія, а інший говорить про якусь неправильну позиція тої чи іншої країни. Але територія Закарпаття населена різними національностями. Всі вони громадяни України. І ніхто не може нести відповідальність за ту чи іншу країну, і за те, яка там відбувається стратегія керування. Ми всі громадяни України, і представники різних національностей Закарпаття так само знаходяться в зоні бойових дій та відстоюють нашу незалежність. Чи потрібно сьогодні ставити це питання, щоби їх ослаблювати? Адже ми повинні всі сконцентруватися на єдиному – на перемозі» – наголосив Віктор Микита.

При цьому він розповів, що прочитав багато коментарів у соціальних мережах щодо ситуації з Турулом, і відзначив, що «закарпатці стали набагато мудрішими», й тому ворог не зможе розхитати ситуацію. «Були, звичайно, різні думки, негативні, й навіть з погрозами», але кожен третій коментар транслював тезу, що ми повинні думати про перемогу, а тому зараз не часі подібні речі.

«Хтось каже влада має показати свою силу. Інші заперечують, що органи місцевого самоврядування повинні самі приймати рішення. Силовий принцип вирішення питань – це останній принцип, який може тільки бути. І якщо я дозволю собі маніпулювати цим і використовувати свої повноваження, тоді ми не можемо говорити про євроінтеграцію чи якісь європейські цінності. Ми повинні дати можливість представникам громади самим визначити, як їм бути надалі» – підкреслив голова ОВА і додав, що на його думку це повинно було вирішуватися депутатами на сесії. «Однак це тільки моє бачення» – підкреслив Віктор Микита. Бо з юридичного боку дія виконкому була цілком законною.

«З іншого боку громада повинна розуміти, а які ж були цілі органів місцевого самоврядування приймати такі рішення, чим вони керувалися? Чому в 2008 році було одне бачення, а сьогодні воно змінилося? Дуже багато питань. Однак важливо, щоб ця тема і надалі залишалася у демократичному процесі, і не було ніяких силових рішень в той або інший бік» – наголосив очільник області. «А той, хто сьогодні дуже переповнений бажанням боротьби, може реалізувати всі свої наміри на фронті. Відстояти нашу незалежність. А потім повернутися, і говорити цивілізовано. Ми європейська країна, і ми не маємо права зрадити цьому шляху» – сказав він.

На запитання журналістів про ймовірну мотивацію рішення виконкому Мукачівської міськради про демонтаж Турула, Віктор Микита відповів, що причин може бути багато. «Можливо політичне забуття, може бути виконання різних завдань, блукання, поганий сон, поганий настрій, тощо».

Запитали Віктора Микиту і про пам’ятник «Визволителям», що біля Ужгорода. Очільник ОВА відповів, що він дійсно викликає чимало дискусій. Є ті, хто хоче його знести, і ті, хто хоче його зберегти. «Він виготовлений із кольорових металів і є досить дорогим. Однак зараз він знаходиться в аварійному стані. Комісія ДСНС це визначила. Він може впасти, не дай Боже, на людей. Тому нині вирішується питання щодо його демонтажу. Чи буде він повернутий? Хто знає. У нас декомунізація відбувається, і може на той час уже будуть відповідні рішення. А можливо він буде змінений візуально», – заявив Віктор Микита.

Продовжуючи тему пам’ятників підняли питання і щодо монументу в «Центрі Європи» на Рахівщині, де нещодавно під час ремонту замалювали автентичний напис. «Поставлено завдання відновити цей напис. Я не знаю чи це можливо технічно, але завдання поставлено, над цим працюють» – запевнив голова Закарпатської ОВА.

Ще одне актуальне питання, яке адресували голові ОВА: чи достатньо в області житла для вимушених переселенців. «Ми генеруємо сьогодні дуже багато різних проєктів. 66 закинутих будівель відновлюються за кошти обласного бюджету і територіальних громад. Загалом ми виділили 42 мільйони гривень. Плюс допомога міжнародних організацій, наприклад «Люди в біді», ООН, угорська Екуменічна служба та ін. Є вже ряд будівель, які готові приймати переміщених осіб. Водночас є і такі випадки, коли, наприклад, вони не хочуть виселятись зі студентських гуртожитків. Але ж і студенти повинні мати можливість проживання та навчання. Ми над цим працюємо. Та є один момент: ми нікого не можемо змушувати. Бо завтра не згадають, що Закарпаття прийняло у перші місяці війни 600 тисяч вимушених переселенців, і ніхто не залишився на вулиці. А згадають, що десь там когось виселили. Хтось знімав сюжет, що люди не мали хороших умов проживання… Але це 600 тисяч, і головне ніхто від переохолодження не помер. І багато хто забрав людей навіть додому» – заявив голова ОВА. За його словами деякі люди просто бояться, що їх можуть виселити і не надати ніякого житла. «Але ж ми пропонуємо переїхати у підготовлені для цього об’єкти. Наразі діалог триває» – розповів посадовець.

За його даними нині вже є 7000 місць на території Закарпаття, які можуть бути надані людям для тривалого проживання. Це окрема кімната з усіма зручностями. «Ми вже відійшли від практики поселення людей у спортивних залах» – запевнив Віктор Микита. Водночас він нагадав, що зараз ворогом знищується критична інфраструктура, і це стимулює переїзд більшої кількості людей, особливо із прифронтових зон, аби перезимувати. «І тільки ми пробуємо розвантажувати спортивні зали, як з’являються нові виклики».

Продовжуючи тему щодо критичної інфраструктури, Віктора Микиту запитали чи є в області резервні плани на випадок надзвичайних ситуацій із електропостачанням, які можуть трапитися через ворожі обстріли. Чи готове взагалі Закарпаття до такого розвитку подій? Голова ОВА запевнив: «ми продемонстрували це під час паливної кризи. У нас були план Б і план С. Сьогодні у нас також багато таких планів. Тільки но закінчив нараду із представниками установ, котрі відповідають за критичну інфраструктуру та енергозабезпечення. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Як голова ОВА я проінформований і бачу, що ми будемо робити у випадку прильоту дрона або ракети» – заявив Віктор Микита. «Можливо і будуть певні труднощі, але ми забезпечимо усіх теплом і енергетикою. І все буде добре» – запевнив посадовець.

Водночас він нагадав, що Закарпаття знаходиться у такій же небезпеці щодо ворожих прильотів, як і будь-який інший регіон. Тому дотримуватися правил власної безпеки це питання номер один для кожного з нас.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах