13923
16:13 17.102022

Йожеф Бачкаї: Демонтаж пам’ятника-Турула в Мукачівському замку – це, безсумнівно, провокація

Політика 12454

Таку заяву Генеральний консул Угорщини в Ужгороді зробив у неділю на урочистостях з нагоди вручення йому в римо-католицькому костелі Берегова престижної премії імені Ференца Пастора.

“Мова йде про символ нашого спільного історичного минулого, відновленого у 2008 році з ініціативи місцевої влади,- наголосив дипломат.- Після довгих років забуття монумент повернувся на своє звичне місце під егідою мирного співіснування представників різних національностей в регіоні. Його демонтаж – це, звісно, провокація, цькування народів один на одного.”

Шокуюча подія викликала величезне обурення угорської спільноти у всьому світі, такий варварський вчинок майже не можна зрозуміти. Але помиляється той, хто вірить, що цією дією ослаблять угорців у їх вірі. Якраз навпаки – угорські громади як у материнській країні, так і за кордоном лише зміцніють в національній та мовній згуртованості.

Досвід багатьох століть засвідчує, що угорці – це народ непохитної боротьби за збереження своєї індентифікації, з покоління в покоління із християнською вірою, під покровом Святої Матері він здійснює на землі, де народився, свою роботу, прагне спільно розвиватися з сусідами в мирі та злагоді на основі європейських цінностей.

Уряд Угорщини одразу відреагував на цю ганебну подію і викликав у Міністерство зовнішніх економічних зв’язків та закордонних справ Тимчасового повіреного у справах України в Угорщині, щоб висловити йому обурення із приводу даної провокації.

Коли у світі панує неспокій та цькування, угорці й тоді сповіщають, що без ненависті прагнуть миру, підтримують якнайкращі взаємні відносини з тими, з ким це можливо, на основі взаємної поваги, простягають руку допомоги й надають захист усім, хто перебуває в біді.

“Перед нами стоять надзвичайно важкі випробування,- зауважив на завершення Йожеф Бачкаї.- Наше завдання – здолати їх. До цього бажаю кожному сил і витримки. З нами Господь!”

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах