13932
12:39 21.102022

Організація угорців Трансильванії просить повернути турула

Політика 10370

Національна рада угорців Трансильванії відреагувала на демонтаж скульптури турула в Мукачеві заявою:

«Угорців усього Карпатського басейну вразила новина про те, що виконавчий комітет Мукачівської міської ради розпорядився зняти пам’ятник турулу з бастіону замку, а потім у рекордно короткий термін демонтував один із найдавніших історичних символів Угорщини, щоб розмістити там малий Державний герб України. Ідеологічну цінність скульптури турула в Мукачеві та його національне значення гарно відображає паралель, сформульована одним із закарпатських угорців: уявіть, що пам’ятник королю Матяшу демонтували з центральної площі Коложвара.

Національна рада угорців Трансильванії рішуче засуджує цей антиугорський і варварський акт. Вимагаємо негайного повернення скульптури турула, водночас запевняємо мукачівських та закарпатських братів, а також Товариство угорської культури Закарпаття та Демократичну спілку угорців України в нашій солідарності.

У нинішній воєнній ситуації цей приголомшливий випадок не сприяє мирному співіснуванню народів регіону. Угорщина разом з іншими угорськими закордонними громадами допомагала і продовжує допомагати народу України, котрий потрапив у біду, зразковою співпрацею, незважаючи на національну належність. Так ми діяли в лавах Національної ради угорців Трансильванії відразу після початку страшної війни, коли розпочали кампанію збору коштів, і продовжуємо цю роботу досі».

Повний текст заяви Національної ради угорців Трансильванії за посиланням.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах