14249
11:16 20.122022

Брензович: прийнятий закон про національні меншини лише посилює попередні позбавлення прав

Політика 11736

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила новий закон про національні меншини, скасувавши попередній. Законопроєкт про нацменшини підтримали 324 депутати. Для його ухвалення було потрібно щонайменше 226 голосів. Прийняття закону є однією з умов для початку переговорів України про вступ до Європейського Союзу.

З приводу нещодавно ухваленого закону про нацменшини голова Товариства угорської культури Закарпаття ТУКЗ-КМКС Василь Брензович в інтерв’ю угорськомовному щотижневику «Карпатолйо» розповів: «З прийняттям цього документа закінчився процес позбавлення прав нацменшин, які проживають на території України. Це був багаторічний процес. Закони про освіту, мову та засоби масової інформації позбавили закарпатських угорців і деякі національні громади, що проживають в Україні, багатьох прав, які вони мали раніше». Нещодавно ухвалений закон підтвердив ці позбавлення прав і є значним кроком назад порівняно із законом 1992 року, який діє до сьогодні, оскільки відтепер закарпатська угорська нацменшина не може користуватися багатьма правами, які мала раніше.

«Закон усе ще досить заплутаний та декларативний за своєю природою і не дозволяє нацменшинам належним чином захищати або розширювати свої права», – зазначив голова організації. На його думку, вкрай прикро, що такі питання вирішуються в нинішній воєнний час. Їх, безумовно, слід обговорювати в більш мирний період. Відтак Василь Брензович підкреслив: «У законі є пункт про те, що міжнародні договори мають перевагу над положеннями цього документа. Сподіваюся, він буде знову винесений на порядок денний у ході прогресу євроінтеграції України».

Джерело: SD/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах