14420
20:53 8.022023

Історична зустріч з королем та оплески у парламенті Британії: подробиці візиту Президента України до Лондона

Політика 12975

Сьогодні, 8 лютого, відбувся неанонсований раніше візит українського президента Володимира Зеленського до Великої Британії.  

У межах візиту Президент зустрівся з Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком, королем Чарлзом ІІІ та виступив у британському парламенті. У соціальних мережах він зазначив, що хоче особисто подякувати британцям за надану Україні військову допомогу, повідомляється на сайті глави української держави.

Під час зустрічі із британським прем’єром Володимир Зеленський  висловив подяку британському народу та особисто Ріші Сунаку за всебічну підтримку України в протидії російській агресії. Він наголосив, що Сполучене Королівство є нашим надійним партнером і другом, який став одним зі світових лідерів у допомозі Українській державі.

«Дякую за зусилля щодо зміцнення обороноздатності України, за надану гуманітарну та фінансову допомогу після початку повномасштабної агресії, за підтримку українців, які вимушено покинули свої домівки через російську війну», – сказав Володимир Зеленський.

Президент розповів прем’єр-міністру Великої Британії про ситуацію на фронті та ключові потреби Збройних Сил в озброєнні та військовій техніці. Він наголосив на важливості отримання Україною необхідної зброї від союзників для того, щоб зупинити російський наступ і звільнити всі тимчасово окуповані українські території.

Під час зустрічі Володимир Зеленський та Ріші Сунак також обговорили оборонну співпрацю і весь комплекс питань двостороннього порядку денного: реалізацію формули миру, євроатлантичну інтеграцію України, майбутню підтримку з боку Великої Британії, можливість залучення британської сторони до повоєнної відбудови нашої країни, а також низку інших перспективних проєктів.

Окремо обговорювалося питання недопущення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Після цього Президент України виступив у парламенті Великої Британії та навіть викликав шквал оплесків. Під час промови перед натовпом політиків Володимир Зеленський подякував депутатам за їхню «хоробрість». «Лондон стояв на боці Києва з першого дня, з перших секунд і хвилин війни… простягав руку допомоги, коли світ ще не розумів, як реагувати», – сказав він.

Володимир Зеленський підкреслив, що стоїть перед британцями «від імені хоробрих – від імені наших героїв війни, які зараз сидять в окопах під вогнем ворожої артилерії, від імені наших Повітряних сил і кожного захисника неба, який захищає Україну від ворожої авіації і ракет, від імені наших танкістів, які борються за відновлення наших українських кордонів, від імені наших призовників, які зараз проходять підготовку, в тому числі і тут, в Британії. «Спасибі, Британіє», – сказав Володимир Зеленський.

Окремо глава української держави також згадав Бориса Джонсона, додавши, що той проявив «твердість і характер» на початку вторгнення рф і зробив «все можливе і неможливе».

За словами Володимира Зеленського, перемога України змінить світ і стримає майбутніх агресорів. В оптимістичному тоні він уточнив, що в минулих війнах «зло програло» і що він знає, що «свобода переможе». «Сполучене Королівство йде разом з нами до найважливішої перемоги в нашому житті, це буде перемога над самою ідеєю війни», – сказав він.

Президент України також подарував Великій Британії шолом українського пілота, на якому були написані слова «У нас є свобода – дайте нам крила, щоб захистити її». Завершуючи свою промову під бурхливі оплески, він сказав: «Боже, благослови Британію і хай живе король. Слава Україні».

Отож після цього Президент України і був прийнятий королем Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Чарльзом ІІІ. Як повідомила прес-служба глави держави, ця зустріч стала історичною, адже це перша аудієнція Президента України у британського монарха за всю історію українсько-британських відносин.

«Володимир Зеленський привітав короля Чарльза ІІІ з нещодавнім сходженням на престол і побажав миру й процвітання британському народу», – йдеться у повідомленні прес-служби українського лідера.

Президент України також висловив подяку британському народу та уряду і наголосив на тому, що Сполучене Королівство є одним із найближчих і найважливіших союзників України.

Окрім того, ЗМІ повідомляють, що після візиту до Лондона Зеленський вирушить до Парижа на зустріч із французьким президентом Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом, який прибуде до столиці Франції. Ця зустріч також ніде офіційно не анонсувалась.

А тим часом стало відомо, що Велика Британія хоче вже весною почати підготовку українських пілотів-винищувачів. «Ми сподіваємося прийняти перших українських пілотів для навчання навесні, очевидно, ми хочемо, щоб воно почалося якомога швидше», – цитує Reuters заяву речника прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака. Водночас він зазначив, що рішення про постачання винищувачів ухвалено не було. «Прем’єр-міністр доручив міністру оборони вивчити, які літаки ми могли б надати, але щоб було ясно, що це довгострокове рішення, а не короткострокові можливості, яких зараз найбільше потребує Україна», – сказав спікер британського прем’єра.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах