14429
15:54 9.022023

Президент України зустрівся з лідерами Франції й Німеччини та виступив у Європарламенті

Політика 14434

Вчора Президент України Володимир Зеленський перебував з візитом у Лондоні, і одразу по його завершенні, увечері, попрямував у Париж. Як повідомляє The Guardian, президент на літаку покинув Британію і приземлився в паризькому аеропорту «Орлі».

Близько опівночі за київським часом Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу на вечерю з французьким колегою Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Спілкуючись із представниками ЗМІ перед початком тристоронніх переговорів у Парижі, Глава Української держави акцентував, що Франція й Німеччина були поряд з Україною під час повномасштабного російського вторгнення, і разом вдалося забезпечити міцну єдність усієї Європи, йдеться на сайті глави держави.

Президент висловив подяку лідеру Франції за рішення про надання Україні легких танків, а канцлеру Німеччини – за надання потужної системи ППО IRIS-T. Глава держави назвав ці рішення історичними й зауважив, що є потенціал для подальшого посилення партнерства.

«Що раніше Україна зможе отримати потужну далекобійну зброю, Еммануелю, що раніше наші пілоти зможуть отримати сучасні літаки, Олафе, що міцнішою буде наша танкова коаліція – я вдячний вам за те, що ви почали цей шлях, – то швидше закінчиться ця російська агресія й ми повернемо Європі впевнений мир», – заявив Володимир Зеленський.

Під час зустрічі сторони розглянули можливості постачання Україні необхідної зброї, а також питання продовження економічної, політичної підтримки та посилення санкційної політики щодо держави-агресора, зазначається на сайті Президента України. Окрім того, було обговорено реалізацію ініційованої Володимиром Зеленським формули миру, яка здатна забезпечити стійке припинення війни на справедливих умовах та з дотриманням норм міжнародного права.

Зі свого боку Еммануель Макрон наголосив, що візит Президента України до Франції та зустріч трьох лідерів є символом довіри, яка пов’язує їхні країни. «Злочин агресії не можна сприймати за жодних обставин. Особливо від такої держави, як Росія. Саме тому ми пліч-о-пліч з Україною. Ми налаштовані підтримувати Україну до перемоги й відновлення її законних прав», – зазначив він. Президент Французької Республіки також запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку Франції та інших європейських союзників.

У свою чергу федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц перед початком зустрічі наголосив, що із самого початку війни держави-партнери, зокрема Німеччина, надавали Україні фінансову, гуманітарну та військову підтримку. Серед іншого він відзначив посилення системи ППО й постачання нашій країні танків. Канцлер висловив переконання, що Україна має отримувати допомогу від партнерів доти, поки в цьому буде необхідність.

Наприкінці зустрічі Еммануель Макрон вручив Володимиру Зеленському орден Почесного легіону – найвищу нагороду Франції, яку присуджує Президент.

Зранку, 9 лютого, Володимир Зеленський разом з французьким президентом Еммануелем Макрон прибув до Брюсселя. Лідерів держав України та Франції зустріла глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

«Ласкаво просимо до Брюсселя, дорогий Володимир Зеленський. У серці європейської родини, до якої належить Україна», – написала вона у Twitter. Глава Єврокомісії запевнила, що європейські політики підтримуватимуть Україну на кожному кроці на шляху до ЄС.

Після цього український лідер виступив у Європейському парламенті, де його обдарували гучними та тривалими оплесками, при цьому в стінах Європарламенту пролунав гімн України.

На початку свого виступу Володимир Зеленський подякував президентці Європарламенту Роберті Мецолі та євродепутатам за підтримку України. «Європі пощастило, що у цій залі у найбільшому парламенті Європи – у Європейському парламенті принциповість та енергійність мають абсолютну більшість», – цитує президента «Суспільне».

За словами Володимира Зеленського, для України шлях до Європи – це шлях додому. «Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу – усіх українців, усіх українок різного віку та різних політичних переконань, різного соціального статусу, різного погляду на релігію, різної особистої історії, але однієї з вами усіма європейської історії», – зазначив Володимир Зеленський.

Зараз європейський спосіб життя українців намагаються знищити тотальною війною, додав президент. «Щоб бути здатним вести цю війну, Кремль абсолютно цинічно і послідовно знищував рік за роком, знищував те, що ми бачимо в основі нашої з вами Європи. Священна цінність людського життя була повністю знищена і в Росії. Там для влади ніхто не має значення, окрім тих, що всередині кремлівських стін, їхніх рідних та найманців. Всі інші 140 мільйонів – лише тіла, що здатні нести зброю в Україну. Зброю на полі бою, тримати інших в покорі, або самим бути в покорі. Верховенство та покірність – ось правила там замість права», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами нині Європа нарешті звільняється від руйнівної залежності від російського викопного палива, очищається від корупційного впливу російського олігархічного бізнесу, захищається від інфільтрації агентів російських спецслужб. «Мир та безпека. Чи буде все це можливо, якщо не здолати антиєвропейську силу, яка прагне вкрасти у нас всіх Європу? Ні! лише наша перемога все це гарантуватиме – кожну з наших європейських спільних цінностей», – підкреслив Володимир Зеленський.

Також він наголосив, що вперше в своїй історії Євросоюз надає військову допомогу такого масштабу. «І вперше в історії готує, я вірю, позитивну оцінку внутрішнім реформам в європейській країні, яка захищається у цій тотальній війні, і одночасно воюючи, модернізує свої інституції», – сказав президент. За його словами, Україна наближається до ЄС і буде його членом.  Наприкінці свого виступу Зеленський запросив усіх присутніх на засіданні в Україну.

Зі свого боку голова Європейського парламенту Роберта Мецола закликала політиків надати Україні літаки і далекобійні ракети. «Ми надаємо військову допомогу і обладнання, і наступним кроком має бути розгляд можливості надання Україні винищувачів і далекобійної зброї. Наша відповідь має бути пропорційна загрозі, а загроза – дуже велика», – наголосила вона.

Нагадаємо, вчора, 8 лютого стало відомо про неанонсований візит українського президента Володимира Зеленського до Великої Британії. Там зустрівся з Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком, королем Великої Британії та Північної Ірландії Чарлзом ІІІ та виступив у британському парламенті. Загалом це другий закордонний візит українського президента під час повномасштабної війни з РФ.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах