14449
11:35 15.022023

Відбулося засідання Ради територіальних громад Закарпаття

Політика 14520

Перша Робоча нарада обласного об’єднання посадовців базових органів місцевого самоврядування – рад територіальних громад, їх асоціацій всеукраїнського та місцевого рівнів, представників Агенції регіонального розвитку Закарпатської області та новоутвореної Карпатської експертно-аналітичної і консалтингової Асоціації стратегічного регіонального і місцевого розвитку та транскордонного співробітництва «Тетра» – Ради територіальних громад Закарпаття – з успіхом пройшло 8 лютого 2023 року у міській раді міста Хуста.

Не виключено, що ця подія назавжди увійде в сучасну історію місцевого самоврядування Закарпаття. Адже після того, як у жовтні 2022 року на VI Форумі місцевого самоврядування Закарпаття «Посилення ефективності роботи громад в умовах воєнного стану», що відбувся 27 жовтня 2022р. у м. Ужгороді, було завершено формування інституційної, організаційної та управлінської структури нового типу – з участю ключових посадовців і управлінців базових місцевих рад 64-х територіальних громад (ТГ), тоді ж воно остаточно отримало не тільки просту і зрозумілу назву «Рада територіальних громад Закарпаття», але й мету, ціннісні орієнтири та плани діяльності на найближчі півроку-рік.

Нагадуємо, що за образним порівнянням ініціатора та автора концепції утворення Ради територіальних громад Закарпаття, виконавчого директора Закарпатського РВ АМУ Олега Лукші, відбулось фактично «помноження» ключових виборних посадовців і управлінських виконавчих органів ради однієї ТГ на 64 – кількість децентралізованих ТГ Закарпаття. Плюс експерти і консультанти з питань розвитку територій і громад.

Відповідно, були сформовані як структурні частини Ради територіальних громад Закарпаття ¬ Палата голів громад, Палата секретарів рад і Палата старост сіл ТГ, а також – 16 галузевих секцій, в які об’єднані керівники виконавчих підрозділів рад. Виконавчі функції самого об’єднання взяли на себе виконавчі директори або представники 5-ох асоціацій ОМС всеукраїнського і місцевого рівнів, що діють на Закарпатті – під назвою Секретаріату Ради територіальних громад Закарпаття. Звісно, усі задавались питанням, а як же на практиці функціонуватиме нове об’єднання?

Але перша Робоча нарада Палати голів ТГ в рамках Ради територіальних громад Закарпаття, перевершила усі сподівання: на захід з’їхалось більше 70 учасників – голів ТГ та головних архітекторів рад ТГ Закарпаття. Немало інших запрошених учасників скористались можливістю підключення до Робочої наради в режимі онлайн.

Безсумнівно, що успіх Робочої наради був обумовлений не тільки вдалим розташуванням м.Хуста щодо логістики доїзду для віддалених і гірських ТГ, але й виключною актуальністю обраної проблемної теми для наради: «Особливості практичної реалізації координованого стратегічного, просторового і земельного планування розвитку громад в умовах воєнного стану та відновлення України». Плідних результатів учасникам Робочої наради при її відкритті побажали Хустський міський голова Володимир Кащук, Ужгородський міський голова і голова Закарпатського РВ АМУ Богдан Андріїв, секретар Хустської міської ради Василь Губаль.

Про сприйняття учасниками насиченої програми презентацій та інформаційних доповідей Робочої наради, про перебіг зацікавлених дискусій і аналіз проробленого поля питань та про основні положення ухвалених на Робочій нараді одноголосних рішень вартує розповісти в окремій аналітичній статті. Адже, як зауважив модератор наради Олег Лукша,: «В умовах воєнного стану та триваючої війни росії проти суверенної і незалежної України навіть у такій глибоко тиловій області як Закарпаття кардинально змінились кількісні і якісні характеристики більшості важливих факторів і чинників, які визначають підсумовуючий результат як для Регіональний стратегії, так і для стратегій розвитку ТГ. Водночас, якісно розроблена чи оновлена і відкоригована стратегія розвитку і відновлення ТГ може і повинна стати тим робочим інструментом, який не тільки долає гостру кризу, але й реалізує вікно можливостей для розвитку кожної громади Закарпаття».

Неодноразово на Робочій нараді звучала теза і про те, що лише координоване стратегічне, просторове і земельне планування розвитку ТГ відповідає євроінтеграційним зусиллям України та її громад. За всі роки незалежності такої координації на практиці не відбувалось ані на регіональному, ані на місцевому рівнях, що породжувало немало проблем і сприяло сумнівним і навіть неправомірним рішенням та діям у забудові територій. На невизначений період відкладалось вирішення гострих екологічних проблем, часто неконтрольовано і по хижацьки використовувались природні ресурси – ліси, землі і природні копалини, спотворювалось історико-архітектурне обличчя наших міст і сіл.

Найголовнішою ж тезою, яка прозвучала на Робочій нараді Ради територіальних громад Закарпаття, сміливо можна вважати ідею про те, що практичну євроінтеграцію України, як кандидата у члени ЄС, можна і доцільно якнайшвидше розпочинати саме з глибоко тилового її регіону – Закарпаття. Цьому процесу завжди сприятиме не тільки геостратегічне розташування нашого регіону, але й підприємливі та винахідливі закарпатці, які вже роками переносять кращий європейський досвід у розвиток своїх осель, міст, селищ і сіл та приватного бізнесу.

Про це інформує Закарпатське РВ АМУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах