14470
16:56 28.022023

Ужгородські депутати не підтримали перейменування вулиць на честь Петра Скунця та Івана Чендея

Політика 20418

У вівторок, 28 лютого, відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. В сесійній залі зареєструвалися 32 депутати. 

Перед початком сесії провели спільне засідання депутатських комісій, а відтак привітали поважних гостей. В сесійну залу завітав мер міста Дармштадт Йохен Парч, який навідався до Ужгорода з робочим візитом. Нагадаємо, Дармштадт –  німецьке місто – побратим Ужгорода із 1992 року. Із перших днів повномасштабної війни і до сьогодні надає гуманітарну допомогу Ужгороду – для підтримки вимушених переселенців, комунальних підприємств, медичних закладів. За цей час німецькі партнери допомогли Ужгороду на понад 1 млн євро. 

За словами Йохена Парча, Дармштадт і надалі підтримуватиме Ужгород, а Німеччина – Україну.

– Багато людей у Німеччині розуміють і точно знають, що демократія і свобода Німеччини, а також Європи захищається в Україні. Ми зробимо все, щоб допомогти. Україна має виграти цю війну. Наразі у Дармштадті проживають 2000 біженців з України, переважно жінки з дітьми. Ми й надалі плануємо надавати прихисток та допомагати з усім іншим – так довго, як це буде потрібно, – зазначив пан Йохен.

Відтак подарував місту символічний стяг, який об’єднав у собі прапори України та Німеччини. У свою чергу, міський голова нагородив Йохена Парча Почесною відзнакою та грамотою Ужгородської міської ради.

На цьому привітання не закінчилися. Грамоту Ужгородської міської ради вручили відомій волонтерці, керівниці громадської організації «Рух підтримки закарпатських військових» Галині Ярцевій, на честь її нещодавнього ювілею. Також оваціями зустріли юних спортсменів, які показали високі результати на міжнародних змаганнях із художньої гімнастики у Варшаві.

Взявшись до порядку денного, депутати затвердили низку міських програм: Програму підтримки управління «Корпус оперативно-раптової дії»  (КОРД) Головного управління Національної поліції в Закарпатській області; Програму підтримки підрозділів Управління СБУ; Програму підтримки 1-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Закарпатській області. Проголосували і за Програму підтримки військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань та парамілітарних організацій. Ресурсне забезпечення програми становить 3 млн грн. Також затвердили Програму надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території міста, на 2023-2024 роки.

Не забули і про безпеку закладів загальної середньої освіти міста на 2023 рік, підтримавши відповідну програму. Як зазначила начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Мухомедьянова, безпека – це те, на що зараз потрібно звернути особливу увагу, оскільки на Закарпатті помічені групи підлітків із так званої групи ПВК Редан.

Це агресивна молодіжна субкультура, прихильники аніме, що влаштовують масові бійки. Тому правоохоронці вкотре закликають батьків спілкуватися із дітьми, звертати увагу на їхню поведінку, коло спілкування і способи проведення дозвілля.

Відтак міські обранці відповідним рішенням змінили назви п’яти навчальних закладів в Ужгороді: Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №6 імені В.С. Гренджі-Донського – на Ужгородський ліцей імені В.С. Гренджі-Донського; Класичну гімназію – на Ужгородський класичний ліцей; Лінгвістичну гімназію ім. Т.Г. Шевченка –  на Ужгородський ліцей ім. Т.Г. Шевченка; Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 9 – на Ужгородський ліцей №9; Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №20 – ліцей «Лідер» – на Ужгородський ліцей «Лідер».

Відтак взялися до перейменування вулиць і тут виник чималий скандал. Оскільки депутати відмовилися підтримати перейменування вулиці Льва Толстого на вулицю Петра Скунця, а Високу – на Івана Чендея. Присутній на засіданні міської ради літературознавець, доктор філологічних наук, професор Сидір Кіраль жорстко розкритикував рішення депутатського корпусу.

– Я просто вражений сьогоднішнім голосуванням. Для мене є алогічним, як могло таке статися? Адже це представники української культури, які свого часу були цьковані та гнані комуністичною владою, – Петро Скунць та Іван Чендей, люди, які в тогочасних умовах жорстокої русифікації стали на захист української культури. Не ображайтеся, але у мене таке враження, що я потрапив на засідання комуністичної партії. Адже ви дуже зневажливо поставилися до двох видатних постатей української культури, – зазначив Сидір Кіраль.

У свою чергу, міський голова та депутати наголосили на тому, що вулиці імені Петра Скунця та Івана Чендея з’являться в Ужгороді. Щоправда, поки невідомо коли.

Також варто зазначити, що на цьому засіданні депутати проголосували за Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2023 рік («Теплий дім»). Метою Програми є відшкодування з бюджету Ужгородської міської територіальної громади частини понесених витрат, залучених ОСББ на впровадження заходів з енергозбереження тощо. Розмір компенсації залежить від обраного пакету заходів з енергоефективності.

Насамкінець підтримали звернення до Закарпатської обласної ради з проханням передачі у комунальну власність міської територіальної громади будівлі старого пологового будинку на вулиці Олександра Грибоєдова, 20. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді відбудеться благодійний захід на підтримку ЗСУ
18:25
Житель Рахова, судимий за крадіжку та розбій, тепер відповідатиме перед судом і за торгівлю наркотиками
18:07
Закарпатські поліцейські зафіксували 37 водіїв, які розмовляли по телефону за кермом
17:52
Мукачівські школярі відправлять 11 дронів на ЗСУ
17:41
$8000 за можливість незаконно потрапити до Румунії – підозрюваному переправнику з Мукачева обрали запобіжний захід
17:40
Жіноча команда «Минаю» здолала потужних суперниць
17:28
Майже 200 витоків газу в 10 будинках виявили газовики під час проведення технічного обслуговування
17:11
У Мукачеві завершилася «Спортивна Шкільна ліга» з футболу серед юнаків
14:58
Закарпатська митниця: найчастіше порушення митних правил фіксуються через недекларування товарів громадянами
14:33
Нацгвардійці Закарпатті відзначили день пам'яті і перемоги над нацизмом
14:16
Всі новини