14838
19:55 13.062023

В Ужгороді достроково припинили повноваження секретаря міськради Арсена Мелкумяна та обрали наступника. Фото, відео

Політика 10536

Після довгої перерви через відсутність кворуму депутати Ужгородської міськради таки зібралися на чергове засідання сесії. У залі зареєструвалися 33 міські обранці. Розпочали з хвилини мовчання за загиблими захисниками України. Відтак вирішили додати до порядку денного питання про зміни в складі лічильної комісії.

Насамперед затвердили Звіт про виконання бюджету Ужгородської міської територіальної громади за І квартал 2023 року. Відповідно до пояснювальної записки, до місцевого бюджету за січень – березень надійшло 512 809,2 тис. грн, або 97,5% уточненого планового показника 526 032, 4 тис. грн. Податок на доходи фізичних осіб у звітному періоді залишився базовим джерелом наповнення загального фонду бюджету територіальної громади міста (69,8%). Фактичні його надходження становлять 291 927,3 тис. грн, або 88,3% планового обсягу 330 500,0 тис. грн. (-38 572,7 тис. грн). Порівняно з І кварталом 2022 року надходження податку на доходи фізичних осіб у звітному періоді збільшилися на 23,5%, або на 55 479,2 тис. грн, унаслідок зростання надходжень з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу. Питома вага податку з грошового забезпечення військовослужбовців у загальній сумі ПДФО зросла з 15,2% до 30,9%. Значну частину надходжень податків та зборів загального фонду бюджету Ужгородської міської територіальної громади, а саме 21,4%, становлять місцеві податки і збори. Фактичний обсяг їхніх надходжень у звітному періоді сягнув 89 403,2 тис. грн, або 118,2,6%, що більше на 13 791,2 тис. грн від запланованого обсягу в сумі 75 612,0 тис. грн. 

Відтак проголосували за Програму фінансової підтримки діяльності та підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади Ужгородського району на 2023 рік та Програму підтримки Територіального управління БЕБ у Закарпатській області на 2023–2025 роки. 

Далі підтримали участь комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» Ужгородської міської ради в залученні коштів позики. Ідеться про позику в обсязі 3 900 000 євро для реалізації підпроєкту «Створення системи міського електричного транспорту в м. Ужгороді» (придбання 10 електроавтобусів разом із зарядними станціями) шляхом укладання угоди про передачу коштів позики між Міністерством фінансів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Ужгородською міською радою та комунальним підприємством «Ужгородський муніципальний транспорт» Ужгородської міської ради в рамках Фінансової угоди (проєкт «Міський громадський транспорт України ІІ») між Україною та Європейським інвестиційним банком. 

Цікавим виявився проєкт рішення про передачу коштів іншої субвенції з бюджету Ужгородської міської територіальної громади до бюджету Баранинської сільської територіальної громади у 2023 році, який відклали на довивчення. Ідеться про передачу коштів іншої субвенції з бюджету Ужгородської міської територіальної громади до бюджету Баранинської сільської територіальної громади в сумі 20 000 000 грн для реалізації проєкту «Будівництво системи водопостачання та водовідведення в с. Барвінок Ужгородського району. Коригування». Хоча, як пояснювали під час засідання, мається на увазі впорядкування кладовища в с. Барвінок. Тож у деяких депутатів закралися думки про корупційну складову, оскільки формулювання проєкту рішення дещо інше.

Варто зазначити, що на цьому засіданні було проголосовано і за зміни до міської Програми забезпечення мешканців м. Ужгорода імплантами для надання медичної допомоги хворим з ураженням органів опори та руху на 2023–2026 роки. Оперативні втручання із заміни імплантів кульшових суглобів для містян тепер зможуть проводитися також на комунальному некомерційному підприємстві «Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня» Ужгородської міської ради.

Після цього депутати затвердили низку містобудівної документації. Ідеться про внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицями Швабською, Мукачівською, Одеською, Франтішека Тіхого,  Конопляною, а також Володимира Погорєлова, Марії Заньковецької, Федора Достоєвського, Капушанською.

Насамкінець внесли зміни в склад лічильної комісії: вивели зі складу депутата Олександра Волосянського від партії «Слуга народу», який служить у ЗСУ і не може бути присутній на засіданнях, та підтримали кандидатуру депутата Володимира Білонки від «Європейської солідарності», а відтак оголосили про перерву в роботі засідання. Утім після повернення до залу Володимир Білонка заявив про самовідвід своєї кандидатури. Тож шляхом голосування до складу лічильної комісії ввели депутата Ярослава Глаголу від «Слуги народу», оскільки пропонований Арсеном Мелкумяном Валентин Штефаньо так і не набрав необхідної кількості голосів. 

Після процедури таємного голосування лічильна комісія оголосила, що більшість депутатів підтримала дострокове припинення повноважень секретаря Ужгородської міської ради Арсена Мелкумяна. 

На цю посаду в кулуарах обговорювали кандидатуру Олександра Волосянського від «Слуги народу», який зараз служить у ЗСУ. 

Щоправда, після перерви шляхом таємного голосування депутати обрали Ігоря Чорнія від «Слуги народу». Тож тепер він буде новим секретарем Ужгородської міської ради та членом виконкому. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Всі новини