14913
17:10 23.062023

Уряд Угорщини закликав Україну припинити позбавляти нацменшини їхніх прав

Політика 4801

Уряд Угорщини закликає Верховну Раду, уряд та президента України припинити позбавляти прав угорську нацменшину і, згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, повернути угорській громаді права, які вона мала раніше, заявив у четвер на пресконференції в Будапешті Томаш Менцер, державний секретар міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, відповідальний за двосторонні зв’язки.

Високопосадовець наголосив, що водночас уряд закликає Брюссель нарешті внести до порядку денного питання щодо позбавлення прав угорської нацменшини та вжити суттєвих кроків, щоб угорцям повернули права, набуті ними раніше.

«Брюсселю важливі мігранти та різні сексуальні меншини, але настав час зайнятися і проблемою захисту національних, яка є надзвичайно серйозною та реальною», – сказав Менцер.

Посилаючись на нещодавно прийняті в Україні зміни до законів про освіту, мову та національні меншини, держсекретар зазначив, що це явно добре продумані, взаємозв’язані заходи, які повністю суперечать двостороннім договорам, міжнародним угодам і європейським цінностям.

За його словами, закон про освіту позбавляє угорців навчатися рідною мовою. У ньому йдеться про те, що учні, які досі мали змогу вчитися рідною мовою, з 5-го класу зобов’язані вивчати державною мовою, тобто українською, не менше 20% навчальної програми, з 9-го – не менше 40%, з 10-го – не менше 60%. Верхньої межі немає, це залежить від школи та директора, зазначив держсекретар.

Він додав, що політична мета української сторони, щоб усі вивчили українську, цим законом точно не буде досягнута, адже мови можна навчати в рамках уроків мови.

Менцер наголосив, що мета полягає в тому, аби повністю придушити навчання угорською мовою, і це ще один крок до асиміляції закарпатської угорської громади. Якщо немає навчання рідною мовою, то не потрібні угорські філологи, і батьки також задумаються, чи варто віддавати дітей до угорськомовної школи, зазначив посадовець.

Крім того, вирішили змінити назви шкіл, а з їхніх стін прибрати угорськомовні таблички. Ці школи будуть не закладами нацменшини, а українськими, де учні вивчають окремі предмети угорською мовою, пояснив держсекретар.

Він зазначив, що Венеціанська комісія перевірила закон і чітко заявила, що він невідповідний.

Щодо мовного закону Менцер зазначив, що, крім галузі освіти, він обмежить використання рідної мови в інших сферах життя, зокрема культури, адміністрування та ЗМІ, вимагаючи використання в них виключно державної мови.

Під регулювання не підпадають лише приватні розмови та релігійні обряди, тобто розмовляти угорською можна вдома, між чотирма стінами, додав він.

Менцер зазначив, що Венеціанська комісія перевірила й цей закон і також встановила, що він суперечить європейським цінностям та правилам.

(MTI)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах