15006
20:50 26.072023

Голова Закарпатської обласної ради провів велику прес-конференцію та відповів на актуальні питання. Фото

Політика 30454

У середу, 26 липня, відбулася пресконференція голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка. Спілкування зі ЗМІ відбувалось у його робочому кабінеті. Насамперед політик розповів про свою роботу і досягнення за минулий рік та показав інформативну презентацію. Після чого він відповів на численні запитання журналістів, адже поговорити дійсно було про що.

У ході спілкування зі ЗМІ Володимир Чубірко інформував, що на Тячівщині може з’явитися другий в області сміттєсортувальний завод. За його словами на Закарпатті діє понад 300 стихійних сміттєзвалищ і потреба у належному поводженні з відходами є надактуальною. Відтак, в області для вирішення цих питань потрібно щонайменше 4 такі заводи. Наступний із них заплановано за сприяння міжнародних партнерів побудувати на Тячівщині. Стосовно першого сміттєпереробного заводу в селі Яноші на Берегівщині, голова обласної ради запевнив, що його планують здати в експлуатацію вже в кінці цього року.

Також за словами Володимира Чубірка на Закарпатті з’явиться Центр психологічної реабілітації українців, які постраждали від війни. Його планують створити на базі одного із комунальних підприємств облради. У закладі висококваліфіковані працівники будуть надавати психологічну допомогу дітям, які пережили травматичні події внаслідок війни.

Окрім того, підготовлено відповідний Меморандум про ширшу співпрацю у плані відновлення психологічного здоров’я закарпатців, зокрема військових, які повернулися додому. Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю обласна рада планує укласти з Благодійним фондом «Ізраїльська медична місія» та Асоціацією «Український національний комітет міжнародної торгової палати», яку представляє на Закарпатті депутат облради Іван Синетар. Співробітництво буде спрямоване на забезпечення українців якісним, сучасним і ефективним медичним обслуговуванням, підготовку висококваліфікованих медичних кадрів і не тільки.

Володимир Чубірко також повідомив, що у вересні на Закарпатті реформуватимуть комунальні заклади облради спортивного спрямування. Відповідне рішення може бути прийнято на сесії Закарпатської обласної ради, яка заплановане на вересень. «Уже зараз ми бачимо, що у цих закладах для їхнього ефективного функціонування потрібно змінювати керівників на більш прогресивних та молодих, і змінювати статути цих підприємств», – зауважив голова обласної ради.

Під час спілкування із журналістами Володимир Чубірко розповів про іновації на сайті Закарпатської облради. Зокрема, окрім електронних кабінетів депутатів, де кожен громадянин може звернутися до конкретного депутата, відтепер діє електронна приймальня громадян, через яку всі охочі можуть комунікувати з представниками обласної ради, повідомити про якусь проблему і навіть надіслати документи чи інші файли. Відтак Володимир Чубірко закликав ЗМІ інформувати про це своїх читачів, глядачів та слухачів…

          У ході прес-конференції Володимир Чубірко також повідомив, що планує «пересадити всіх чиновників на велосипеди». Так перед будівлею облради з’явиться сучасна велопарковка. Ідея полягає у тому, щоб навести лад із хаотичним розташуванням автотранспорту перед адміністративною будівлею на площі Народній та пропагувати здоровий спосіб життя. Проєкт знаходиться у процесі розробки. До речі, у деяких українських містах навіть ініціюють здійснювати доплати тим працівникам, які їздитимуть на роботу велосипедами.

          Одним з перших питань, адресованих Володимиру Чубірку, стосувалось ситуації навколо обвалу мосту через річку Тересва  у Тячівському районі. Голова обласної ради відповів, що це дорога державного значення і фінансово до цього питання облрада не може долучитися ніяк. «Ми домовились із органами місцевого самоврядування про повне сприяння. Працівники МНС розібрали те, що впало, облаштували понтонну переправу. Місцеві громади надали всю допомогу, яку в них просили по транспорту, спеціальній техніці харчуванню, проживанню людей. На сьогоднішній день зроблена велика робота, стоїть понтонна переправа по якій йдуть вантажні перевезення… Тепер це найголовніше».

Відповідаючи на запитання кореспондента «Карпатського об’єктиву» стосовно перспектив аеропорту «Ужгород» Володимир Чубірко повідомив, що управління летовищем перейшло до Закарпатської ОВА. «Приблизно з кінця минулого року ми змінили статут Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Ужгород», згідно з яким його управлінням займається обласна військова адміністрація. Що стосується цивільної авіації та моєї заяви, котра розлетілася по всьому світу, то ми отримали всі дозвільні документи і могли запускати процес зльоту, як планувалося, на словацьку сторону. Ідея була в тому, що літак піднімається в Євросоюз і повертається так само. Але є такий протокол, що коли аварійна посадка, то літак має облетіти аеропорт і знову повернутися на початкову точку. І саме цей обліт не погодило міністерство оборони… Можна було це рішення «домучити», але потім з’явилось розпорядження про передачу його військовій адміністрації. Зараз, наскільки мені відомо, аеропорт знаходиться у процесі переходу до державної власності», – розповів Володимир Чубірко.

 Щодо перспектив летовища, то голова облради заявив: «Я думаю там буде розвиватися досить серйозний проєкт. Є така європейська програма стосовно контролю лісів та лісових пожеж, які зараз відбуваються в Греції, Італії… Це дуже складна проблематика, і нині Євросоюз немає плацдарму для того, щоб перекрити Карпати від Словаччини до Румунії. Коли ліс горить, то він кордонів не знає… Щодо цього є тендер, де приймають участь різні аеропорти, але ми б дуже хотіли, щоб саме тут базувалися пожежні літаки».

          Запитали голову обласної ради і щодо його ставлення до проєкту вітряків на полонині Боржава. «У мене однозначна позиція, що ці вітряки там не повинні будуватися. Ця позиція пов’язана із багатьма екологічними питаннями про які, на жаль, ніхто не хоче говорити. Сьогодні ви самі бачите погодні умови. Вода пішла, а через тиждень буде засуха – все почне висихати. На жаль, наші річки стали такими, що сплавляють воду… Утримують воду природні системи, які формувались тисячоліттями. Не ми їх створювали, і не нам їх знищувати… Ці всі насадження, де ростуть всілякі мохи і т.д., якщо їх порушити, вони за століття не відновляться. А саме вони утримують воду. Тому по Боржаві все зрозуміло, а от щодо іншого проєкту, де вирішує Тур’я-Реметянська громада, то по-перше ми не маємо впливу на ситуацію… А по-друге – це питання, яке треба вивчати… Наразі нема розуміння, де саме вони хочуть це робити, на якій висоті і т.д» – розповів Володимир Чубірко. Він переконує, що загалом він за вітряки, але щоб це не порушувало екосистему.

Запитали голову обласної ради про стосунки з керівництвом обласної військової адміністрації. «Нормальні… Ми працюємо разом. У нас варіантів нема. Ми домовилися політикою не займатися під час війни, тому я цим не займаюся…». Також за його словами це абсолютно правильно, що під час воєнного стану всіма коштами області розпоряджається військова адміністрація.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чим займаються його заступники, голова обласної ради відповів, що на балансі обласної ради є понад 130 комунальних підприємств різного спрямування. «І я сам не можу знати, що відбувається у всіх цих закладах. Відповідно, цю роботу, залежно від зони своєї відповідальності (за ту чи іншу галузь), виконують мої заступники. І не лише цю…», – зауважив Володимир Чубірко. Також за його словами у неробочий час заступники голови облради їздять у прифронтові зони з допомогою для наших земляків та їх побратимів.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини