15019
20:07 27.072023

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відвідав Закарпаття. Фото, відео

Політика 15982

27 липня до Ужгорода з офіційним візитом прибув Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Тут він провів зустріч з народними депутатами, керівництвом області, очільниками правоохоронних органів, підприємств, організацій, чиновниками та представниками органів місцевого самоврядування. Окрім того, омбудсмен поспілкувався зі ЗМІ, а також провів зустріч із з родинами військовополонених та зниклих безвісти. Захід проходив у стінах УжНУ.

За словами Дмитра Лубінця цей візит носить моніторинговий характер. Його цікавить питання забезпечення всього спектру прав людини на Закарпатті. «В першу чергу це питання виживання нашої держави. Ті громадяни, які втекли від війни з тимчасово окупованої території України через дії російської федерації. Це жінки, діти, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, які приїхали на Закарпаття. Для мене дуже важливо було подивитись, особисто та через призму своєї діяльності, своєї команди, в яких умовах вони перебувають… Яке відношення з боку місцевої влади» – заявив Дмитро Лубінець.

«У нас неодноразово відбувались моніторингові візити. Вчора і сьогодні окремі були зустрічі з керівником військової адміністрації. Я можу подякувати за його позицію. Ми побачили конкретні результати нашої діяльності. Є окремі НКП де вже розпочались ремонтні роботи. Є інші позитивні зрушення…, завдяки нашим рекомендаціям ми побачили рух вперед» – запевнив омбудсмен.

Також за словами Дмитра Лубінця сьогодні на нараді окремо піднімали питання захисту національних меншин. «Це було угорське питання, а також питання ромської національної меншини» – сказав він.

У ході розмови Уповноваженого ВРУ з прав людини відрекомендував свого представника у Закарпатській області Андрія Крючкова. «У нього в Закарпатській області такі самі повноваження як у мене. Переконаний, що це новий інструментарій, котрий ми створили в кожній області. Ми відкриваємо центр захисту прав людини на Закарпатті в місті Ужгород. Попередньо ми вже знайшли приміщення. Це буде великий, сучасний хаб для громадських ініціатив, проведення великих конференцій, зустрічей, постійне обговорення питань захисту прав людини» – обіцяє Дмитро Лубінець.

Сам представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Закарпатській області Андрій Крючков наголосив, що «наша область є унікальною. 80% у нас – гірська місцевість, де людям потрапити до міста Ужгород – це життєва подія. Ми намагаємось бути ближче до людей… Вперше в Україні у районному центрі – місті Хуст також відкрито громадську приймальню Уповноваженого з прав людини, де люди з гірських районів безпосередньо ближче можуть доїхати» – запевнив Андрій Крючков.

Окрім того, він розповів, що сьогодні піднімали питання захисту прав родичів військовополонених і осіб зниклих безвісти, загиблих. «У мене завжди, коли я приїжджаю в регіон, окрема зустріч з такою категорією наших громадян… Ці зустрічі завжди досить емоційно важкі, складні. Бо процес повернення наших із російського полону – це непроста історія, якою ми займаємося. Ми, як велика команда Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, де я безпосередньо приймаю участь» – пояснив Дмитро Лубінець.

Відповідаючи на запитання журналістів омбудсмен також закликав родичів військовополонених або зниклих безвісти ні в якому разі публічно не розповсюджувати інформацію про них. Росіяни моніторять весь інформаційний простір України. Коли вони отримують інформацію, вони її точно використають проти наших громадян. Також ні в якому разі не вірити особам, котрі пропонують за гроші повернути військовополонених та зниклих безвісти додому. Як правило це шахраї. Натомість треба звернутися у поліцію, і другий крок – до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Уповноважений з прав людини також розповів про найбільш поширені проблеми з якими стикаються родичі військовополонених та зниклих безвісти. За його словами часто слідчі, котрі ведуть ці справи не тримають контакт з родичами. Подібна ситуація склалася й з деякими військовими частинами, котрі просто закриваються від усіх родичів військовослужбовців, і не надають ніякої інформації взагалі. За словами омбудсмена, він організовує зустрічі з представниками таких військових частин, де родичі військових можуть задати їм питання напряму.

За інформацією Дмитра Лубінця на сьогоднішній день Координаційному штабу вдалося повернути 2576 громадян України, з яких 144 цивільних особи. Також вдалося повернути 385 українських дітей з території рф, котрі були депортовані окупантами.

Омбудсмен розповів, що найбільш поширені випадки порушень прав військовополонених це тортури. Окрім того, це жахливі умови утримування. «Не надають достатньо їжі, води, медичного забезпечення. Їх тримають в камерах просто переповнених. Результат бачить весь світ. Десятки втрачених кілограмів. Багато нам повідомляють, що тримають довгий період в одиночних камерах. Є хлопці, які були в таких камерах до 6 місяців» – розповів омбудсмен.

Після зустрічі з родинами військовополонених та зниклих безвісти в Ужгороді Дмитро Лубінець написав у Фейсбук, що близькі військових цікавилися тим, яким чином проходить пошук зниклих військовослужбовців, алгоритм роботи пошукових бригад та як відбувається проведення експертизи ДНК. Піднімали питання щодо врегулювання пільг і соцвиплат, щодо права українських полонених на спілкування з родичами, а також неефективну роботу Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який ніяк не може потрапити в більшість місць, де росія утримує наших полонених. «Моя команда зібрала всі звернення від громадян і Офіс Омбудсмана буде опрацьовувати матеріали» – пообіцяв Дмитро Лубінець.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах