15043
22:39 2.082023

Деталі візиту Президента України Володимира Зеленського на Закарпаття. Фото, відео

Політика 31679

Закарпаття відвідав з робочим візитом Президент України Володимир Зеленський. Прибув він не сам, а з першою леді Оленою Зеленською, а також з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, міністром закордонних справ Дмитро Кулебою, керівником ОП Андрієм Єрмаком.

Під головуванням Президента в області відбулася нарада з керівниками закордонних дипломатичних установ України, під час якої глава держави окреслив головні орієнтири для української дипломатії. Зокрема мова йшла про членство України в ЄС і НАТО, безпекові гарантії та політику сусідства. 

Насамперед Володимир Зеленський наголосив, що у серпні українські дипломати мають підготуватися до нового політичного сезону у світі, щоб новий сезон, як і попередні, став проукраїнським.

Відтак глава держави назвав п’ять основних зовнішньополітичних орієнтирів наступного політичного сезону.

«Наведу зараз пʼять орієнтирів. Формула миру – перший. Зброя та санкції – другий. Інтеграція України в Євросоюз і НАТО, безпекові гарантії та політика сусідства – третій орієнтир. Четвертий – економіка та відновлення, трансформація. Пʼятий – наші люди як в Україні, так і за кордоном, у країнах вашої роботи», – зазначив Президент.

Володимир Зеленський наголосив, що наступне півріччя в зовнішній політиці України буде дуже насиченим і в багатьох напрямках вирішальним та історичним.

Головним питанням Президент назвав реалізацію Формули миру та укладання двосторонніх угод щодо гарантій безпеки для нашої держави.

«Ми розуміємо, що це вже не лише українська Формула – представлена Україною Формула миру поступово набуває підтримки світової більшості. Абсолютна більшість держав і народів світу прагне миру та міжнародного спокою, прагне безпеки та надійного демонтажу створених Росією загроз. Десять пунктів Формули миру відображають саме це важливе завдання», – зазначив Глава держави.

Президент акцентував, що особливо вагомою є робота з країнами Глобального Півдня, якими Росія намагається постійно маніпулювати.

Також усе півріччя триватиме робота над організацією платформ, конференцій і самітів України з країнами Латинської Америки й Африки. А ще – постійна робота над підготовкою та конкретним наповненням зустрічей міністрів оборони країн-партнерів у форматі «Рамштайн», а також візитів в Україну лідерів держав і візитів Президента України до країн-партнерів.

«Кожен візит має давати більше зброї для наших воїнів і більше сили для нашої держави», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що другим головним орієнтиром у роботі українських дипломатів на найближче півріччя є забезпечення озброєнням і технікою нашої армії та посилення санкційної політики проти Російської Федерації. Глава держави акцентував, що українські війська потребують ефективних систем ППО, далекобійної зброї, зокрема ATACMS, техніки й дефіцитних снарядів, а також літаків F-16.

Крім того, як зазначив Володимир Зеленський, Україна має на меті зробити вітчизняний оборонно-промисловий комплекс одним із найсильніших у Європі, що також потребує дипломатичної  підтримки. За його словами, восени в Україні відбудеться перший форум оборонних індустрій, на якому мають бути максимально представлені іноземні компанії.

Також Президент наголосив, що Україна до кінця поточного року має почати переговори щодо майбутнього членства у Європейському Союзі. Серед основних орієнтирів роботи представників українських дипломатичних місій в іноземних державах – підготовка до вступу в НАТО та конкретні безпекові гарантії на шляху до Альянсу. 

«Наприкінці року рішення про початок переговорів щодо вступу нашої держави має бути схвалене Європейською радою, і жодної альтернативи цьому немає», – наголосив Президент.

Щодо євроатлантичної інтеграції України Володимир Зеленський заявив, що наша держава вже зараз має починати підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні.

«Цього тижня ми починаємо роботу вже над двосторонніми угодами, і першою державою, із якою працюємо, стали США», – повідомив Володимир Зеленський і акцентував на необхідності подальшої роботи щодо приєднання до документа інших країн.

Крім того, Президент наголосив на важливості продовження політики сусідства, адже в сучасному світі всі вільні демократичні країни потребують добросусідства.

Серед іншого Президент окреслив і питання економіки та відновлення. Зокрема наголосив на важливості залучення нових інвестицій та збереженні робочих місць.

«Що більше робочих місць вдасться зберегти та створити в нашій державі, то сильнішими всі ми будемо. Кожна нова інвестиція в Україну зараз – це плюс один крок до нашої перемоги. Сплата податків та акцизів в Україні – це дуже конкретна допомога нашим воїнам, нашій обороні. Кожна нова технологія, яка приходить в Україну, працює на порятунок життів українців», – наголосив Володимир Зеленський.

І пʼятий пріоритет про який говорив Президент – це українці за кордоном, для яких посольства України мають бути помічниками.

Варто зазначити, що значну роботу в галузі культурної дипломатії та в гуманітарній співпраці здійснює перша леді України. Тож під час свого виступу на Закарпатті Олена Зеленська представила напрямки такої роботи. 

Також дружина Президента відзначила роль українського дипломатичного корпусу у залученні міжнародної підтримки під час війни.

«Щоразу, коли я здійснюю закордонні візити, коли зустрічаю наших гостей в Україні, я завжди думаю, яку велику роботу роблять дипломати, щоб Україну слухали і чули. Коли бачу людей з українськими прапорами в Європі, США, Азії, зустрічаюся з українськими громадами, завжди бачу зусилля і працю українських послів», – зазначила Олена Зеленська.

З-поміж іншого, перша леді країни розповіла також про Саміт перших леді та джентльменів, який відбудеться цьогоріч у Києві вже утретє. Захід буде присвячений ментальному здоров’ю. 

Окрім наради з керівниками закордонних дипломатичних установ,  Президент України, під час свого візиту на Закарпаття, також провів координаційну нараду щодо економічної, соціальної та безпекової ситуації в регіоні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах