15124
11:34 23.082023

Президентка Угорщини Каталін Новак відвідала Закарпаття з робочим візитом

Політика 17591

Напередодні третього Міжнародного саміту Кримської платформи з робочим візитом на Закарпаття прибула президентка Угорщини Каталін Новак. 

Главу сусідньої держави зустріли на КПП Лужанка голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко  та в.о. голови ОВА Мирослав Білецький. Там пані Президент провела коротку зустріч з очільниками області. Разом вони обговорили результати і перспективи посилення транскордонного співробітництва, зокрема й тих проєктів, які започаткували в умовах повномасштабного вторгнення РФ. 

Представники Закарпаття подякували Каталін Новак за допомогу біженцям і вимушеним переселенцям у нашому регіоні, організацію літнього відпочинку для українських дітей у різних куточках Угорщини, втілення спільних екологічних, освітніх, культурних та інших ініціатив. 

У рамках свого візиту президентка Угорщини відвідала Берегово, де взяла участь в богослужінні, а також провела зустріч з угорськими політичними, церковними й культурно-освітніми діячами Закарпаття.

Під час богослужіння Берегівська римо-католицька церква була заповнена вщент. Закарпатці дуже тепло зустріли Каталін Новак. Насамперед до присутніх звернулися єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Микола Лучок, єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, єпископський вікарій Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Янош Молнар та декан Берегівського угорськомовного деканату Мукачівської греко-католицької єпархії Ференц Демко. 

Особливо зворушив присутніх виступ дитячого хору Варіївської реформатської церкви та момент освячення хліба, який Каталін Новак особисто спекла з нагоди національного свята – Дня Святого Іштвана, яке угорці відзначили 20 серпня. 

– Миру вам усім! Щиро вітаю вас так, як це колись робили найдавніші християни. Сьогодні я тут для того, аби дізнатися, як ваші справи? Як ви справляєтеся з труднощами? Де черпаєте сили в ці непрості часи? Я привезла з собою силу 15 мільйонів угорців до Берегова, Закарпаття, України. Надію на безпеку та впевненість у тому, що буде спільне майбутнє, навіть якщо ми ще не бачимо шляху, який веде туди, – наголосила президентка. – Черпаймо сили з нашої спільної тисячолітньої історії, з сили одне одного, членів нашої громади, з відданої праці благодійних організацій та окремих людей, які допомагають з першого дня війни. Черпаймо силу також у тих українських друзів, на яких можна покластися, а найбільше – у нашій спільній християнській вірі.

Після цього Каталін Новак, президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца ІІ Ільдіко Орос, ректор ЗУІ Степан Черничко та присутні взяли участь у церемонії покладання вінків до пам’ятника святому Іштвану, встановленого на подвір’ї храму. 

У рамках візиту пані Президент провела зустрічі з представниками та очільниками угорських політичних, церковних та освітніх структур Закарпатті, щоб з перших вуст почути питання, які турбують місцеву угорську спільноту.

– Те, що ми мали можливість відзначити з Каталін Новак День Святого Іштвана, додає нам сили. Вона вислухала нас, почула про проблеми закарпатських угорців у політичній, освітній, церковній сферах. Ми говорили про те, про що говоримо вже десять років, наша позиція не змінилася. Сказали те саме, що сказали Володимиру Зеленському, і попросили спробувати знайти консенсус у цій справі, спробувати пояснити нашу позицію, – зазначила після зустрічі з Каталін Новак президентка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца ІІ Ільдіко Орос. 

На завершення свого візиту президентка Угорщини зустрілася з матір’ю військового угорського походження, який загинув на війні, з місцевими багатодітними родинами та відвідала виставку дітей приурочену до Дня Святого Іштвана. Перед тим як вирушити до столиці Каталін Новак долучилася до майстер-класу, який проводився для дітей.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті ДБР повідомило про підозру керівництву заповідника, які завдали місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
11:29
Мобільний рентгенкабінет працює на вулиці Гранітній в Ужгороді
10:50
На Закарпатті ДБР повідомило про підозру керівництву заповідника, які завдали місцевому бюджету збитків на 6,2 млн грн
10:22
Ужгородські вогнеборці ліквідували загоряння в автомобілі
10:01
Збував метамфетамін: взяли під варту керівника одного з підрозділів Управління ДСНС на Закарпатті
09:44
У Мукачеві стартував Чемпіонат України з боксу
09:24
На Ужгородщині виявили водія у стані наркотичного сп’яніння
09:22
Нацгвардійці провели урок мужності для мукачівських старшокласників
09:11
В Ужгороді відзначили День прикордонника України
08:49
В Закарпатській обласній науковій бібліотеці відкрили 17 сезон засідань клубу літературних дебютів
08:31
Всі новини