15161
12:48 29.082023

Володимир Зеленський готовий дати угорській нацменшині те, що отримують українці в Угорщині, – Каталін Новак

Політика 11446

Президентка Угорської Республіки Каталін Новак дала розлоге інтерв’ю виданню Index у Блакитному салоні Палацу Шандора (Sándor-palota – офіційна резиденція президента Республіки Угорщина, – ред.), у якому розповіла, зокрема, про обіцянки, отримані від президента України Володимира Зеленського.

Це була перша тривала зустріч Каталін Новак та Володимира Зеленського віч-на-віч.

«Я з нетерпінням чекала, коли ми зможемо подивитися одне одному в очі, щоб переконатися, що є обопільне бажання співпрацювати», – зазначила вона.

За словами президентки Угорщини, Зеленський сказав, що оскільки Закарпаття наразі є найбезпечнішим регіоном в Україні, він розглядає його як довгостроковий ресурс. Каталін Новак підкреслила, що в їхніх спільних інтересах, аби члени угорської нацменшини, яка нараховує близько 150 000 осіб, могли повною мірою реалізовувати свої права. Водночас, як зазначила президентка, вона не приховує, що наразі в цьому напрямі необхідний суттєвий прогрес.

Ми домовилися відкрити нову сторінку і зробити конкретні кроки в інтересах угорської громади Закарпаття. Нам не потрібні гарні обіцянки на словах. Члени української нацменшини, які проживають в Угорщині, мають дуже широкі права, і це правильно. За словами президента України, те, що отримують представники української національної меншини в Угорщині, вони готові дати членам угорської нацменшини в Україні. Це непогана відправна точка, заявила Каталін Новак, розповідаючи про переговори.

«Український президент представляє українські інтереси, угорський – угорські. І так має бути. Ми рішуче засуджуємо російське вторгнення. Я розумію, як кожен хоче захистити свою країну будь-якою ціною.

Ця війна триває вже півтора року, і я не бачу жодного військового рішення, яке б привело до довгострокового стійкого миру. Саме тому ми повинні сісти за стіл переговорів! Я висловила цю тверду думку президенту як публічно, так і приватно.

З ініціативи Володимира Зеленського була запущена «формула миру», в якій беруть участь понад 40 країн, зокрема ЄС, США, Китай, Індія, Бразилія, Південна Африка, Австралія, Туреччина, Японія, Катар. Оскільки я вважаю важливим для Угорщини брати участь у будь-якому процесі, який може наблизити нас до миру, то повідомила українському президенту про наш намір приєднатися до переговорів. Він, у свою чергу, привітав це рішення. Буде добре, якщо всі почують, що Угорщина твердо стоїть на захисті територіальної цілісності та суверенітету України», – заявила Каталін Новак.

Джерело: index.hu

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах