15212
19:53 20.092023

Представники влади та закарпатських ЗМІ обговорили процес імплементації Закону «Про медіа»

Політика 9354

20 вересня у пресцентрі Закарпатської ОВА відбулась зустріч представників керівництва області, Нацради України з питань телебачення і радіомовлення, регіонального управління Міністерства юстиції з працівниками закарпатських ЗМІ для обговорення процесу імплементації Закону «Про медіа».

Подібна зустріч вже відбувалась 1 травня і була пов’язана з тим, що 31 березня Закон набув чинності. Сьогодні ж говорили про виклики та проблемні питання, з якими зіткнулися закарпатські медійники на початковому етапі впровадження нововведень. Зокрема про адаптацію регіональних ЗМІ до вимог нового закону «Про медіа», реєстрацію суб’єктів друкованих та онлайн-медіа, вимоги до телекомпаній, щоб Нацрада включила їх до переліку універсального медіа-сервісу та ін.

Під час відкриття заходу директор департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОВА Роман Молдавчук подякував усім присутнім за їхню професійну діяльність і розуміння ваги слова під час війни. За його словами Закон України «Про медіа» допомагає нам підвищувати якість комунікації з громадськістю та рухатися в напрямку до європейської спільноти. «Звісно, що в процесі його імплементації у представників ЗМІ виникають певні питання чи ж пропозиції щодо змін, уточнення або доповнення. Оскільки сфера медіа – це завжди динамічний простір, що готовий до змін та діалогу, сьогодні ми зібралися для конструктивного обговорення робочих моментів», – відзначив Роман Молдавчук. За його словами, основна мета зустрічі – почути пропозиції медійників та напрацювати механізм врахування інтересів локальних медіа. 

Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Закарпатській області Володимир Цаповський акцентував на основних питаннях імплементації Закону, нагадав чинні мовні квоти та застеріг від можливих порушень під час ефірів.

На необхідності реєстрації й перереєстрації друкованих та онлайн-медіа наголосила начальниця відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ та громадських формувань у Закарпатській області Тетяна Маркусь. «Зараз для ЗМІ, які ще не отримали реєстрації, важливо пройти цей етап якнайшвидше. Офіційний статус дасть можливість для медійної діяльності та подальший допуск до акредитації», – зазначила Тетяна Маркусь.

Нагадаємо, серед нововведень закону: друкованим медіа, котрі зареєстровані до набуття його чинності, необхідно пройти реєстрацію впродовж року з дотриманням вимог статті 63 Закону. Плата за таку реєстрацію не стягується. Після спливу вищезазначеного строку свідоцтва про реєстрацію друкованих засобів масової інформації втрачають чинність.

Щодо реєстрації онлайн-медіа, то вона поки добровільна. Стягується реєстраційний збір у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що встановлений станом на 1 січня року, в якому подається заява про реєстрацію. Серед переваг реєстрації називають: офіційний статус; гарантії щодо акредитації та професійної діяльності; можливість брати участь у тендерах та діяльності органів спільного регулювання після їх створення; більш ліберальний підхід при застосуванні санкцій у разі порушень.

Учасники зустрічі також мали змогу поставити свої запитання стосовно певних аспектів імплементації Закону «Про медіа». Зокрема, суттєві нововведення торкаються комунальних медіа. Органи місцевого самоврядування зобов’язані в шестимісячний строк із дня набуття чинності Законом прийняти рішення про реорганізацію комунальних телерадіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа відповідно до вимог Закону. Водночас у разі дії воєнного стану в Україні на момент набрання чинності Законом, строк прийняття рішення про реорганізацію обраховується з моменту припинення чи скасування воєнного стану. Реорганізація здійснюється з метою виведення медіа з-під впливу й контролю органу місцевої влади.

Закон декларує ще багато нововведень, котрі торкаються всіх медіа: друкованих та онлайн, телебачення й радіомовлення. Детально ознайомитися з усіма подробицями документа можна сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та на сайті ВРУ.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах