15284
16:31 19.102023

У Румунії та України в планах відкриття ще чотирьох КПП на Буковині та в Закарпатті

Політика 6210

18 жовтня відбулося спільне засідання урядів України та Румунії, за підсумками якого підписано низку важливих документів щодо співпраці обох країн в економічній та соціальній сферах.

«Румунія є нашим економічним партнером, надійним союзником в протидії російській агресії, державою, з якою маємо численні історичні та культурні зв’язки. Тому тримаємо курс на всебічне партнерство та поглиблення взаємин», – зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За словами Глави українського Уряду, вже сьогодні можна констатувати про ефективну співпрацю двох країн, зокрема і за час повномасштабної війни.

Одним з її результатів, як зауважив Денис Шмигаль, є ефективна взаємодія у сфері логістики. Так, Румунія стала частиною «зернового коридору» та «шляхів солідарності», а після поновлення рф чорноморської блокади транзитний коридор через дунайські порти до Румунії став ключовим для українського аграрного експорту.

«Наразі 60% нашого експортного зерна йде транзитом через румунську територію. А за обсягами двосторонньої торгівлі Румунія для України вийшла на третє місце. І це далеко не межа», – наголосив Прем’єр-міністр.

Крім того, зараз реалізовуються принципи та положення підписаної у серпні цього року угоди між урядами двох країн про посилення співпраці у забезпеченні надійного транзиту.

«Розширивши транзитний коридор в трикутнику Україна-Молдова-Румунія, ми можемо вдвічі збільшити наші експортні можливості в цьому напрямку», – зазначив Денис Шмигаль.

Другий результат співпраці України та Румунії – значний прогрес у розвитку прикордонної інфраструктури. Були відкриті нові пункти пропуску «Дяківці»-«Раковець» та «Красноїльськ – Вікову-де-Сус», в планах відкриття ще чотирьох на Буковині та в Закарпатті. За словами Глави Уряду, є повне взаєморозуміння як скоординовано модернізувати транскордонні шляхи сполучення.

Відзначив Прем’єр-міністр України й військово-технічну співпрацю: «Румунські партнери роблять для нас дуже багато. Особлива подяка за створення тренінгового центру для українських пілотів, який запрацює вже незабаром».

Крім того, українська сторона сподівається, що Румунія долучиться до відновлення України.

Денис Шмигаль переконаний у продовженні співпраці між країнами в стратегічно важливих напрямках, таких, зокрема, як транспорт та логістика, аграрний сектор, прикордонна інфраструктура, енергетика та співробітництво у військовій сфері.

Прем’єр-міністр України подякував Румунії за всебічну допомогу під час війни з російським агресором: військову, економічну, фінансову, санкційну.

Про це повідомляє Урядовий портал.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Послугами Закарпатської обласної служби зайнятості з початку року скористалися близько 3,3 тисячі безробітних
14:27
«Карпати» (Ужгород) відпустили «Галичанку» (Львів) у відрив
14:15
«Стереотипи про ІТ»: третя публічна дискусія IT.CT Talks
13:41
У Будапешті Музей прикладного мистецтва провів заняття для українських дітей-біженців
12:44
У вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу зіграно три поєдинки третього туру
12:08
Понад 2,27 млрд гривень надійшло до місцевих бюджетів Закарпаття протягом першого кварталу 2024 року
11:33
На Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
11:03
Загоряння двох закинутих будівель ліквідували закарпатські рятувальники впродовж доби
10:55
Закарпаття втратило ще одного Героя: на війні загинув Олег Беца
10:53
Всі новини