15314
16:33 7.112023

Заступник міністра закордонних справ Угорщини відвідав Закарпаття з черговим робочим візитом

Політика 11898

6 листопада нашу область знову відвідав заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр. В Ужгороді він провів зустріч за зачиненими дверима з головою Закарпатської обласної військової адміністрації Віктором Микитою та нещодавно обраним очільником облради Романом Сараєм.

Левенте Мадяр висловив співчуття у зв’язку з трагедією, яка сталася зі 128-ю окремою гірсько-штурмовою бригадою. Як відомо, 3 листопада в прифронтовому селі в Запорізькій області російська ракета влучила по скупченню військових закарпатської бригади, яких зібрали для нагородження до Дня ракетних військ та артилерії.

Після тривалої зустрічі Левенте Мадяр повідомив журналістам, що був радий після кількох місяців знову завітати на Закарпаття й обговорити реалізацію багатьох проєктів. За його словами, було розглянуто втілене в життя та можливості подальшої підтримки політики розвитку в краї, яка стала основою співпраці. Це стосується як гуманітарної допомоги, реабілітації військових, оздоровлення дітей в Угорщині, так і проєктів розбудови інфраструктури.

– Якщо взяти до уваги результати, яких Угорщина та Україна досягли разом задля зменшення збитків і страждання від війни, вийде дуже довгий список. Водночас ми думаємо не тільки про теперішнє, але й будуємо майбутнє, спільно міркуємо про незліченну кількість проєктів розвитку, які допоможуть підготуватися до періоду, коли ми знову зможемо торгувати в мирних умовах і продовжувати співпрацю, яку налагодили й поглибили в ці важкі часи, – наголосив заступник міністра.

За його словами, під час зустрічі було узгоджено питання щодо великих спільних інвестиційних транспортних проєктів, реалізація яких уже триває. Зокрема йшлося про масштабний проєкт розвитку, котрий спільно реалізовують уряди Італії, Угорщини та України з метою з’єднати Україну з узбережжям Італії новим залізничним транспортним коридором. Угорщина підтримує роботи, які проводяться на Закарпатті. Левенте Мадяр виокремив три інфраструктурні проєкти: об’єкт у Горонді неподалік Мукачева, де буде закінчуватися залізничний коридор, розширення митного посту «Астей» та відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош».

– Разом з нашими українськими партнерами ми добилися масштабної грантової допомоги ЄС для розширення пункту пропуску «Берегшурань – Астей», щоб повною мірою можна було використовувати його потенціал. Це перша пряма підтримка Євросоюзу, яку Угорщина отримала разом з Україною. Ідеться про розширення пункту пропуску до масштабів прикордонного переходу «Чоп – Загонь», що значно розвантажило б останній. Роботи частково вже тривають на угорському боці, а в Україні, сподіваємося, теж розпочнуться найближчим часом, – підкреслив Левенте Мадяр.

Торкнулися на зустрічі й питання співпраці в розвитку спортивної сфери. Заступник міністра підтвердив, що Угорщина продовжує гуманітарну програму, яку з початку війни вже другий рік реалізовує на Закарпатті та в інших областях України. У цьому контексті сторони обговорили масштабні закарпатські проєкти, які невдовзі анонсують.

В області за підтримки, зокрема, Угорщини триває будівництво першого на Закарпатті сучасного сміттєпереробного заводу, і на зустрічі порушили питання про можливість реалізації ще одного подібного проєкту в Іршавській територіальній громаді.

Ішлося також про підтримку створення в Ужгороді великого реабілітаційного центру.

– Ми продовжуємо працювати в дуже широкому масштабі. У подальшому частково або повністю за фінансової підтримки Угорщини будуть реалізовуватися багатомільйонні проєкти для мешканців Закарпаття й тих, хто знайшов тут новий дім, оговтується від жахів війни, проходить реабілітацію, лікування.

Ми ще раз подякували керівнику області за те, що не лише словами, але й справами довів, що вважає закарпатських угорців цінністю, яку потрібно зберегти, і робить усе для того, аби підтримувати мир, який, незважаючи на обставини війни, існує на Закарпатті. Ми дякуємо йому за цю відданість та сподіваємося на неї і в подальшому, – зазначив Левенте Мадяр.

Віктор Микита коротко підсумував сказане на двосторонній зустрічі. Зокрема виділив логістичні інвестиції в Закарпаття й транспортну співпрацю, а також створення реабілітаційного центру в рамках міжнародного співробітництва. У будівлі на території міської лікарні за розбудову кожного окремого із шести поверхів береться інша країна. Угорщина також готова долучитися до реалізації проєкту.

Голова Закарпатської ОВА подякував за постійну підтримку, яку Будапешт надає Києву з першого дня війни, у тому числі за відпочинок понад тисячі дітей в Угорщині, за апарати ШВЛ, які нещодавно передали українським медичним закладам, тощо.

Роман Сарай подякував Левенте Мадяру за те, що попри війну в області триває реалізація раніше розпочатих проєктів, зокрема тих, які втілюються в життя через Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА. Він також зазначив, що між областями та містами Закарпаття й Угорщини укладено 142 різноманітні договори про співпрацю.

У зустрічі взяла участь і народна депутатка, очільниця депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною Юлія Гришина. Заступниця голови депутатської фракції партії «Слуга народу» наголосила, що традиційно успішна співпраця Закарпаття та Угорщини після початку війни «вийшла на загальнонаціональний рівень».

– Протягом майже двох минулих років українці отримували допомогу Угорщини в усіх критичних ситуаціях, у тому числі на прифронтових територіях. Проєктів було багато, у межах останнього уряд Угорщини передав Україні сто апаратів ШВЛ загальною вартістю 6,5 мільйона євро, які незабаром будуть доставлені до постраждалих медичних закладів на сході України.

По обіді Левенте Мадяр, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї, Віктор Микита та Роман Сарай відвідали ужгородський цвинтар «Кальварія», де поклали квіти до меморіалу та вшанували пам’ять загиблих на війні.

– Важко знаходитися тут, на цвинтарі Героїв Ужгорода. Ще кілька місяців тому, коли я приходив сюди востаннє, тут було «тільки», можливо, 30–40 могил. А лише дві години тому, саме під час мого візиту до Ужгорода, відбулося поховання сотого ужгородського військового. Це свідчить про те, що ця війна стає дедалі інтенсивнішою з точки зору кількості жертв, і ще більше доводить слушність угорського наративу про мир передусім. Адже саме тут можна дійсно відчути, яке спустошення спричиняє війна. Коли читаєш імена ще таких молодих людей, то розумієш, що зараз переживає країна.

Наш візит, ушанування пам’яті збіглися з трагічними подіями, великими втратами найбільшої закарпатської бригади кілька днів тому. Дещо парадоксально, і це іноді важко сприйняти людським розумом, але в той час, коли стикаєшся з руйнуванням, треба думати й про побудову майбутнього. Це наше головне завдання. У дусі цього звідси ми вирушаємо на будівництво дитячого садка, де виховуватимуться майбутні покоління. У невеликому селі Холмці неподалік Ужгорода незабаром відкриється дошкільний заклад на 40 місць, і це дає всім нам надію тут, у Центральній Європі, що попри чергову війну, яку змушений переживати регіон, є надія на нове життя. Огляд останніх етапів робіт у дитячому садочку підтверджує, що нам усім є для чого працювати і є світло в кінці темного тунелю, – зазначив Левенте Мадяр.

Заступника міністра в поїздці супроводжував керівник Угорської екуменічної служби допомоги Ласло Легел. У селі Холмці гості оглянули будівництво дошкільного закладу, оснащеного укриттям. Незабаром у цьому дитячому садочку в сучасних умовах навчатиметься 40 малюків. Проєкт реалізовується за підтримки Угорщини в рамках Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну в співпраці з Екуменічною службою допомоги.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах