15363
22:59 16.112023

Підтримка ветеранів, стипендії спортсменам та інші рішення засідання Закарпатської облради

Політика 11677

У четвер, 16 листопада, в Ужгороді відбулось пленарне засідання дванадцятої сесії Закарпатської обласної ради VІІІ скликання. На початку засідання зареєструвались 49 депутатів із 64 загального складу.

У президії: голова ради Роман Сарай, його перший заступник Андрій Шекета, заступник Василь Дем’янчук. На початку засідання був присутній і голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. У сесійній залі також перебували народні депутати України, Генконсул Угорщини в Ужгороді та інші дипломати, керівники правоохоронних і контролюючих органів, представник омбудсмена, журналісти та громадські діячі.

Для новообраного голови обласної ради Романа Сарая це було перше засідання, яким він повноцінно керував. Адже минулого разу його обрали майже наприкінці, а відтак і головувати на засіданні він не встиг. І якщо минуле засідання пріоритетним завданням мало політичне, то нині депутати розглянули десятки технічних питань, без особливих міжфракційних дискусій.

Перед початком роботи депутати вшанували загиблих у Запорізькій області внаслідок ракетного удару 3 листопада бійців 128-ї Закарпатської окремої гірсько-штурмової бригади. За даними керівництва бригади, унаслідок повітряної атаки загинуло 19 військовослужбовців.

На початку засідання голова Закарпатської ОВА Віктор Микита розповів присутнім, що область отримала півмільярда доларів інвестицій з бізнесу. Ідеться про інвестиції, котрі прийшли в регіон завдяки, у тому числі, й релокованим та місцевим підприємствам. Отож, Віктор Микита подякував Збройним силам, котрі мужньо захищають нашу країну, усім мешканцям області, правоохоронцям і підприємцям, котрі ведуть свою діяльність попри все. «Сьогодні кожен працює, щоб допомогти нашим захисникам, тисячам вимушеним переселенців і наблизити нашу перемогу» – сказав він.

Після цього слово взяв заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський, котрий представив програму підтримки ветеранів. У документі йдеться про медичне й соціальне забезпечення ветеранів, психо-соціальну підтримку, їх доступ до послуг та інтеграцію у громади області.

Далі перейшли до депутатських запитів, котрі стосувались ремонту доріг та інших інфраструктурних питань. А ось депутат Федір Шандор, зокрема, подав запит про пейменування села Пушкіново на Новий Вербовець.

Депутати облради також подали клопотання про відзначення двох закарпатців грамотами Верховної Ради України. Ідеться про нагородження Почесною грамотою ВР з нагоди Дня місцевого самоврядування Олександра Волосянського – військовослужбовця, депутата Ужгородської міської ради та Емериха Бенедека вчителя математики Солотвинського ліцею з угорською мовою навчання імені Яноша Бойоі Солотвинської селищної ради. Відповідне рішення депутати підтримали більшістю голосів.

У ході засідання депутати затвердили положення про стипендії Закарпатської обласної ради. Цим документом встановлюється 30 щомісячних стипендій у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на 1 січня календарного року. На здобуття стипендій можуть бути висунуті спортсмени, які представляють Закарпатську область, у тому числі й у складі збірних команд України, та посіли призові місця на Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських, Всесвітніх Європейських, Юнацьких Олімпійських іграх, чемпіонатах та Кубках Європи та Світу, офіційних міжнародних турнірах, чемпіонатах України серед дорослих, молоді та юніорів з видів спорту, що визнані в Україні.

Депутати облради також підтримали рішення про створення комунального закладу Закарпатської обласної ради «Ветеранський простір ВДОМА». Його планується організувати як єдиний центр, що опікуватиметься питаннями забезпечення соціального захисту та надання соціальних послуг учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам їх сімей та членам сімей загиблих, а також особам, зниклим безвісті за особливих обставин та членам їх сімей, в тому числі особам, які повернулися з полону. Ветеранський простір забезпечуватиме взаємодію з владою, ветеранськими, підприємствами, установами, волонтерськими та іншими громадськими об’єднаннями. Керівником закладу призначено Руслана Пишку.

Одним з рішень депутати укрупнили два медичні заклади Закарпатської обласної ради. За реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я проголосували більшість обласних обранців. У результаті до Закарпатської обласної клінічної лікарня імені Андрія Новака буде приєднано Солотвинську обласну алергологічну лікарню, Обласний госпіталь ветеранів війни та Закарпатську обласну клінічну стоматологічну поліклініку.

Також до Обласного клінічного фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру приєднають Обласну клінічну інфекційну лікарню, Обласний медичний клінічний шкірно-венерологічний центр та Закарпатський обласний центр громадського здоров’я.

Реорганізація проводиться за рекомендацією Міністерства охорони здоров’я України з метою формування в області спроможної мережі медичних закладів.

Присутні на засіданні депутати внесли зміни і до обласного бюджету Закарпаття. У пояснювальній записці до проекту вказано, що за період після затверджених на крайній сесії обласної ради 27 вересня 2023 року змін до обласного бюджету на 2023 рік обласною державною адміністрацією – обласною військовою адміністрацією прийнято п’ять розпоряджень про внесення змін до головного фінансового документу області.

Зміни, серед іншого, передбачають збільшення ресурсу обласного бюджету за рахунок іншої субвенції, що передається з місцевих бюджетів у сумі 11 951,593 тисяч гривень. Також депутати затвердили ряд обласних програм та внесли змін до них.

Окрім того, депутати пакетним голосуванням затвердили Положення про преміювання посадових осіб виконавчого апарату Закарпатської облради та надання матеріальної допомоги працівникам виконавчого апарату обласної ради, а також положення про службові відрядження посадових осіб виконавчого апарату облради.

У ході засідання депутати прийняли рішення про перейменування Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги» Закарпатської обласної ради

Деякі рішення стосувалися майна області. Зокрема, депутати підтримали ініціативу про передачу майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області у комунальну власність Ставненської сільської територіальної громади.

Підтримали обласні обранці й рішення про надання згоди на передачу цілісного майнового комплексу Закарпатського обласного бюро судово-медичної експертизи Закарпатської обласної ради у державну власність.

Депутати не підтримали рішення про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Єви Якушевої. Відповідна заява від цієї депутатки за словами Романа Сарая надійшла до апарату ради напередодні. За проголосувало всього 6 обласних обранців.

Наприкінці засідання традиційно прийнято ряд звернень до вищих органів влади.

Руслан ФАТУЛА,

відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах