15384
20:22 24.112023

На вимогу Єврокомісії в українському законодавстві плануються зміни щодо національних спільнот

Політика 11070

Голова Закарпатського ОВА Віктор Микита разом із лідерами національних спільнот краю долучилися до проведення консультацій за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Їхньою темою стали норми проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних спільнот в окремих сферах».

Нещодавно Єврокомісія рекомендувала Європейській раді розпочати переговори щодо розширення з Україною, підтвердивши значні успіхи нашої держави у впровадженні реформ, які мають бути завершені.

Одна з головних умов – це приведення законодавства України щодо національних спільнот відповідно до європейських норм.

Тут Закарпаття має визначальну роль, адже саме в нашому краї є найбільша концентрація представників різних національних спільнот, які мирно проживають, взаємодіють та розвиваються на одній території.

Щодо запропонованих змін, то тут є важливі нововведення. Зокрема, законопроєкт пропонує:

зобов’язати органи місцевого самоврядування забезпечити використання мов відповідних національних спільнот України в населених пунктах, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин спільнот України;

значно розширити права використання мов національних меншин в культурно-мистецькій сфері, в медіа та рекламних сферах;

сформувати чітке визначення населеного пункту, в якому традиційно проживають особи, які належать до національної спільноти України;

ввести поняття навчання у класах (групах) мовами національних спільнот, які є офіційними мовами Європейського Союзу та гарантується право на використання мови відповідної національної меншини в освітньому процесі тощо.

Важливо, що в процес обговорення залучені саме представники національних спільнот Закарпаття. Це свідчить про високий рівень довіри з боку держави та комунікації в середовищі національних спільнот краю.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах