15396
18:02 1.122023

На Закарпатті військові отримали повноваження перевіряти документи громадян, але не більше… Відео

Політика 16258

Сьогодні, 1 грудня, відбувся брифінг заступника голови Закарпатської ОВА Ігоря Шинкарюка. Головною темою заходу стало рішення ради оборони Закарпаття про запровадження окремих заходів правового режиму воєнного стану.

За словами Ігоря Шинкарука 30 листопада відбулося засідання ради оброни області, де було прийнято рішення про запровадження окремих заходів правового режиму воєнного стану, зокрема перевірки документів.

«Хочу одразу сказати, що багато людей невірно трактують прийняте рішення. Недочитують до кінця документи, які були висвітлені на сайті Закарпатської обласної військової адміністрації. У зв’язку з чим зроблені невірні висновки…» – розповів чиновник.

«В першу чергу хочу підкреслити, що це питання стосується виключно перевірки документів» – заявив Ігор Шинкарюк. За його словами цей режим виконується відповідно до постанови, котра дійсно містить у собі не тільки перевірку документів, а й транспортних засобів, житла, майна і всього іншого. Тобто це регулює сама постанова, але на території Закарпатської області рішенням ради оборони введено виключно перевірку документів.

«Чому було прийняте таке рішення? Існує ще одна хибна думка начебто воно пов’язане з мобілізацією, але це зовсім не так» – переконує Ігор Шинкарюк. За твердженням посадовця в першу чергу це зроблено, аби дати можливість, інструмент та правові підстави військовослужбовцям, а також іншим представникам сектору охорони і безпеки здійснювати перевірку документів в зоні відповідальності або несення ними служби.

Справа у тому, що на Закарпаття сьогодні прибуває багато людей різними видами транспорту, а право перевірки документів мають тільки правоохоронці. За словами чиновника військові та представники нацгвардії доповідають про чисельні випадки, коли певні підозрілі люди заходять на об’єкти критичної інфраструктури або інші території, що знаходяться під охороною, не маючи при собі жодних документів. При цьому військовослужбовці зупинивши таких людей, повинні з’ясувати їх особу, не маючи таких повноважень. Отож, це рішення ради оборони області має спростити роботу військовим з точки зору охорони, оборони і контррозвідувального режиму.

Окрім того, за словами заступника голови ОВА, багато людей сьогодні прибувають на територію області з метою незаконного перетину кордону. «У зв’язку з чим у нас відволікаються величезні сили Державної прикордонної служби, котра вимушена працювати по всій лінії державного кордону. А це декілька сотень кілометрів» – розповідає Ігор Шинкарюк. При цьому, за його словами, самих прикордонників для цього не вистачає. «Тому ми вимушені задіювати додаткові сили та засоби» – каже чиновник. І хоча прикордонники мають право перевіряти документи у прикордонних районах, але цього права наразі не мали задіяні тут військовослужбовці сил територіальної оборони та ін..

«Цим рішенням ради оборони призначені коменданти, котрі безпосередньо в районах будуть визначати, які військові підрозділи, яких сил і засобів національної гвардії, державної прикордонної служби, СБУ будуть мати право відповідного контролю документів» – інформує заступник голови ОВА.

Також за словами посадовця це рішення стосується і підвищення рівня криміногенної обстановки. Адже на територію Закарпаття нині прибувають різні групи людей, в тому числі кримінальні елементи і навіть так звані «авторитети».

Він також наголосив, що на території Закарпатської області досі немає комендантської години. А правовий режим, введений сьогодні вже діє на всій території України з початку повномасштабного вторгнення.

За словами Ігоря Шинкарюка у соціальних мережах уже поширюють велику кількість дезінформації, фейків та різного роду вкидів з цього приводу. Поширюють навіть якийсь фальшивий документ. А тому він ще раз наголосив: інформація про те, що в межах цього правового режиму надається право перевіряти транспортні засоби, житло або інші приміщення громадян не відповідає дійсності. Усе це можливо виключно за наявності відповідного рішення і санкції суду.

Руслан ФАТУЛА,

відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини