15430
18:12 19.122023

Чи потрібні Україні вибори під час війни. Що думають закарпатці

Політика 7784

Останнім часом тема виборів у 2024 році все активніше піднімається різними виданнями. Мова йде про доцільність обрання парламентарів в умовах війни.

Питання порушилося після того, як сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем заявив про необхідність в Україні виборів у наступному році. Утім у відповідь Володимир Зеленський запевнив, що «виборів у кредит» бути не може і якщо Америка наполягатиме на їхньому проведенні, нехай дасть 5 мільярдів доларів на те, аби виборчий процес відбувся. Тим часом самі народні обранці теперішньої каденції один за одним стверджують, що до завершення війни проводити вибори не можна, оскільки в умовах, які склалися зараз, забезпечити виборцям доступ до дільниць на території всієї держави неможливо. Крім того, кажуть, що багато наших земляків зараз перебувають за кордоном, тому їхнє право голосу також поки що непросто забезпечити.

Цікавитися думкою політиків із цього питання недоцільно, адже вони хочуть якомога довше затриматися у владних кабінетах. А що думають про вибори наступної осені прості закарпатці, недотичні до органів місцевого самоврядування та Верховної Ради? Саме це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Провести теоретично можна, але чи буде це безпечно

Спочатку поцікавимося думкою юриста, чи можна вважати волевиявлення народу в умовах війни правовим, адже виборчий кодекс такого кроку не передбачає…

«Аби провести вибори-2024 потрібні деякі зміни у законодавстві, – каже «Карпатському об’єктиву» ужгородська правниця Олеся Савчук. – Однак, що каже нам Конституція України? У статті 64 зазначено, що виборчі права в умовах воєнного стану можуть бути обмеженими.

Проте у статті 71 йдеться, що вибори до органів місцевого самоврядування та державної влади є вільними, відбуваються на основі загального вільного виборчого права. Тобто, прямої заборони проведення виборів під час війни у основному Законі держави немає, хоча й слова не сказано про те, що їх проводити можна. У даному контексті ключовим питанням є як забезпечення прав українців, так і їхньої безпеки, адже по виборцях можуть бути «прильоти».

Також юристка наголошує, що у східних регіонах держави сильно зруйнована інфраструктура, тобто знищено школи, дитячі садки, павільйони, де проходило голосування, тому незрозуміло, де саме повинні працювати комісії.

«А де люди голосуватимуть власне? – запитує вона. – Чи представники виборчкому зі скриньками ходитимуть по будинках? Чи може мається на увазі електронне голосування? Багато питань без відповідей. До того ж, як забезпечити волевиявлення людей, які проживають на територіях, які зараз перебувають під контролем росіян. Населення навряд чи зможе проголосувати апріорі».

Утім загалом, як зазначає Олеся Савчук, незважаючи ні на що, зміни у владі Україні потрібні, особливо у парламенті, адже зараз Україна не та, якою була до війни і багато хто з наших земляків у Верховній Раді хотів би побачити зовсім інших особистостей…

«Крім юридичних нюансів є ще й людський фактор. Будь-які закони можна змінювати, вносити до них поправки. Тобто з точки зору законодавства, при бажанні, вибори провести цілком можливо. Зараз ми дізналися про нових людей, чимало старих політиків у очах громадськості вважаються безперспективними. Звичайно, склад обранців потрібно оновлювати, давати дорогу тим, хто справді прагне змінити державу на краще, хто не замішаний у корупційних схемах, хто дійсно любить свою країну, хто готовий вірю і правдою служити своєму народу. Чинні депутати знають, що більшість із них до нового складу парламенту не потраплять, тому вигадуватимуть мільйон причин, аби вибори відбулися тільки після завершення війни, яка може розтягнутися у часі ще на декілька років. Тому якщо є можливість забезпечити доступ до голосування народу і безпеку людей, так, вибори проводити варто!», – запевнила вона.

Чи можна провести голосування об’єктивно та неупереджено?

А що з цього приводу думають самі закарпатські виборці?

Валерія Сінетар із Мукачева переконана, що чинних депутатів взагалі потрібно розпустити і обрати людей, які до війни у політиці не були.

«Як на мене, склад Верховної Ради має складатися з людей, які мають досвід ведення війни. Нам зараз потрібне керівництво країни іншого типу, ми повинні обрати тих, хто знається на потребах військових і основні кошти спрямовуватиме саме на них. Скільки ж гучних скандалів було протягом останнього року тільки з закупівлями для військових! І це – не тільки яйця по 17 гривень, але й неякісні бронежилети, і багато іншого. Нам потрібні чесні політики, а не корупціонери в законі! Зараз не час будувати дороги та проводити концерти, виділяти мільярди на зйомки фільмів. Ми зараз повинні думати про те, як врятувати країну, а про все інше думатимемо потім! Як на мене, вибори однозначно потрібні. До влади потрібно привести абсолютно нових людей! Як провести голосування? Як у США – у електронному режимі! Ми ж давно хотіли стати цифровою державою! Як це все забезпечити? А ось про це хай думають ті, хто зараз сидить у парламенті! Це – саме їхня робота!», – зізналася закарпатка «Карпатському об’єктиву».

Але не всі наші краяни так рішуче налаштовані на кардинальні зміни в умовах війни.

Хустянка Світлана Тодавчич боїться, аби вибори не розділили країну…

«Коли говоримо про політику та релігію навіть у колі друзів, знайомих, нерідко виникають конфліктні ситуації. У всіх нас різні вподобання і різні симпатії до політиків. Якщо зараз ми нарешті змогли згуртуватися, то вибори нас знову можуть розділити. Важко навіть уявити, як політика може розсварити величезну Україну, коли навіть у межах однієї родини виникають непорозуміння з приводу парламентарів та їхньої діяльності або бездіяльності. Симпатії та антипатії до тих, хто захоче балотуватися, можуть стати приводом для того, що ми «перегривземося» і комусь буде вигідно цим скористатися. Особисто я готова почекати з виборами до закінчення війни. Не хотілося б ризикувати. Крім того, якщо у нас тихо, то так не всюди… Питання безпеки виборців теж не потрібно залишати поза увагою», – запевняє вона.

Проти виборів виступає і Кароліна Сойма з Тячева.

«Кожен із нас повинен задати собі питання, чи можна зараз провести голосування об’єктивно? Чи не буде зловживань з боку чиновників, чи не задіють адмінресурс? Чи всі зможуть проголосувати? Зараз ми на військових рейках і органи місцевого самоврядування мають більше повноважень, ніж у мирний час. Немає гарантії, що свої важелі впливу ці люди не використають. Крім того, відсотків 20 українців ще торік виїхали за кордон. Не всюди вони зможуть прийти на вибори. Якщо проводити електронне голосування, то де гарантія, що російські хакери не зламають систему і не проголосують за нас так, як нам цього б не хотілося. На жаль, тепер у нас непрості часи і всі це розуміємо. Тому, гадаю, із виборами усе ж краще зачекати!», – стверджує вона.

А от виноградівчанка Дарина Ребрик вважає, що деякі депутати у парламенті і так «засиділися», тому вибори усе ж потрібні.

«Відмовитися від виборів було б повним абсурдом. Потрібні зміни всіх гілок влади. І стосується це не лише Верховної Ради, але й місцевих чиновників. Ми призвичаїлися до життя в умовах війни, нас ніщо не лякає. Тож чому б не провести вибори? Безпекові моменти, звичайно, потрібно врахувати, але зміни наразі дуже на часі. Тим більше, якщо про вибори говорять закордонні партнери, вони мають підстави цього вимагати. Значить, їм відомо про речі, які потрібно негайно змінювати!», – наголосила пані Дарина.

Загалом, думки людей з приводу доцільності виборів розходяться. А яким буде рішення урядовців з цього приводу – покаже тільки час.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах