15435
08:30 22.122023

13 сесія: бюджет Закарпаття-2024 та зміни у складі депутатського корпусу

Політика 8610

21 грудня в Ужгороді відбулось останнє у цьому році засідання 13 сесії Закарпатської обласної ради. Основним питанням було прийняття бюджету області на наступний – 2024 рік.

На засіданні зареєструвалось 53 обласних обранців. Насамперед, всі присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих на війні героїв України.

Після цього голова облради Роман Сарай повідомив про те, що депутатський корпус зазнав важкої та непоправної втрати. «Пішов із життя наш колега – депутат Борто Йосип Йосипович. Справжній патріот, який безмежно любив Закарпаття та Україну, доклав чимало зусиль для розвитку угорської національної спільноти та зміцнення дружніх відносин між Україною та Угорщиною. Глибоко сумуємо з приводу важкої втрати та висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного. Вічна пам’ять Йосипу Борто» – наголосив Роман Сарай та закликав вшанувати колегу хвилиною мовчання.

Також голова обласної ради проінформував, що робоче місце покійного депутата до кінця каденції залишиться незайнятим «на знак пошани до Йосипа Йосиповича».

Водночас до наближення Різдва та новорічних свят присутніх потішив прекрасним виконанням академічний хор «Кантус». У свою чергу юні пластуни традиційно передали депутатам Благодатний вогонь.

Під час засідання голова Закарпатської обласної територіальної виборчої комісії Юрій Фекете повідомив про зміни у складі депутатського корпусу. Зокрема, Степан Черничко від фракції КМКС замінив покійного вже згадуваного депутата Йосипа Борто. Степан Черничко є ректором Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, що знаходиться у місті у Берегові

Окрім того, заміна відбулась у фракції «За майбутнє». Іван Барна замінив депутатку Андріану Сушко, відкликану рішенням з’їзду партії «За майбутнє». Нагадаємо, Андріана Сушко у 2021-2023 роках була заступницею голови Закарпатської обласної ради. Через кілька тижнів після свого призначення партія «За майбутнє» розпочала процедуру відкликання Андріани Сушко. Причиною стало те, що депутатка всупереч позиції своєї фракції голосувала за призначення головою обласної ради Володимира Чубірка.

Що ж до Івана Барни, то за даними руху «Чесно», він нещодавно очолював Міжгірське лісове господарство.

Ще один депутат обласної ради Олексій Іванчо від парії «Слуга народу» сам склав свої повноваження. Відповідну заяву депутати задовільнили 43 голосами «за». Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита та інші депутати подякували Олексію Іванчо за роботу та підтримку ЗСУ. Той зі свого боку подякував колегам та повідомив, що не збирається покидати Україну. Як відомо, Олексій Іванчо є власником оздоровчо-рекреаційного комплексу «Косино», де нещодавно своїм рейдом наробили галасу представники ТЦК.

Основним питанням останнього у цьому році засідання Закарпатської обласної ради став бюджет області на наступний рік. Головний фінансовий документ Закарпаття депутати прийняли абсолютною більшістю голосів.

Отож на 2024 рік фінансовий ресурс Закарпаття становить 2 млрд 110,2 млн грн. Це на 215 млн грн (на 9,2%) менше, ніж торік. Однак причина тому – зарахування до держбюджету військового ПДФО та відсутність субвенції з держбюджету на ремонт доріг.

Найбільше коштів спрямували на освіту – понад 700 млн грн, на соціальний захист – 258 млн грн, охорону здоров’я – близько 200 млн грн і культуру – 163 млн грн.

На фінансування 57 обласних програм у галузі безпеки, освіти, охорони здоров’я, спорту, соцзахисту та інших напрямках у обласному бюджеті-2024 передбачено 346,7 мільйонів гривень.

На сектор безпеки і оборони у бюджеті 2024 року передбачили 218,7 млн грн. Ці кошти підуть на заходи, пов’язані зі збройною агресією, а саме для підтримки військовослужбовців та ветеранів, внутрішньо переміщених осіб та облаштування місць для них, забезпечення національної безпеки та оборони, цивільного захисту, національного спротиву.

Зокрема, у наступному році, передбачено кошти на підтримку будівництва реабілітаційного центру в Ужгороді. Для цього область спрямує 60 млн грн. Для зведення шелтерів для внутрішньо переміщених осіб передбачили 60 млн грн, для оздоровлення дітей військових – 5 млн грн, для підтримки ветеранів – 50 млн грн.

Окрім того, депутати прийняли рішення спрямувати на ЗСУ вільні залишки коштів обласного бюджету та залишки коштів соціального фонду обласного бюджету, які утворилися на кінець бюджетного періоду.

Депутати також затвердили програму соціально-економічного розвитку Закарпатської області на 2024 рік. У документі йдеться, що на Закарпатті нині працюють інвестори з 43 країн світу. Цікаво, що 96,1% (544,3 млн дол) загального обсягу інвестицій в область надійшло з країн Європейського Союзу. Найбільші обсяги інвестицій – з таких країн: Кіпр, Австрія, Нідерланди, Німеччина, Угорщина, Люксембург, Чехія, Словаччина, США, Італія та Польща.

Також депутати прийняли низку рішень, щодо комунального майна облради, про затвердження обласних програм та змін до них, зокрема, Антикорупційної програми Закарпатської обласної ради на 2024 – 2026 роки. Окрім того, обласні обранці затвердили план роботи облради на 2024 рік та внесли зміни до окремих рішень облради.

У ході засідання депутати підтримали рішення оголосити 2024-й Роком президента Карпатської України Августина Волошина, який народився 17 березня 1874 році у селі Келечин на Міжгірщині. У наступному році відзначатиметься 150-річчя від дня народження великого закарпатського громадсько-політичного, культурно-освітнього та релігійного діяча.

Наостанок, як завжди, прийняли низку звернень. Зокрема, звернення до Міністерства освіти і науки України щодо недоцільності припинення функціонування територіально відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти як суб’єктів ринку освітніх послуг.

Також депутати звернулися до Української асоціації футболу із проханням дозволити проведення матчів Прем’єр-Ліги на стадіонах «Авангард» у місті Ужгород та «Минай-Арена» в селі Минай у другій частині чемпіонату України з футболу. Справа у тому, що 8 грудня на адресу адміністрацій стадіонів надійшов лист від Української асоціації футболу. У ньому йдеться, що через недоліки з освітленням стадіони «Минай-Арена» та «Авангард» можуть не внести до оновленого Списку стадіонів, на яких дозволено проведення матчів УПЛ. У зверненні до УАФ депутати наголошують, що воєнний стан на території України продовжується. І адміністрація стадіону «Авангард», як і на початку 2022-го року, вважає, що виділення коштів на встановлення освітлення не є на цей час пріоритетом. А відтак обласні обранці просять дозволити проводити матчі УПЛ на згаданих стадіонах у порядку винятку до закінчення правового режиму воєнного стану в Україні.

Вичерпавши порядок денний депутати під гімн України закрили – останню у цьому році – 13 сесію Закарпатської обласної ради. Наступні засідання відбудуться вже у 2024 році.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини