15432
09:00 22.122023

Чергова провокація в Берегівській міськраді

Політика 14009

Коли більшість людей готується до свята, деякі депутати Берегівської міської ради працюють над тим, як спаплюжити «КМКС» – Партію угорців України, вигадуючи безпідставні звинувачення.

20 грудня відбулося чергове пленарне засідання Берегівської міської ради, яке знову виявилося багатим на події. Як повідомила очільниця фракції «КМКС» ПУУ Кароліна Дорчі, після розгляду питань порядку денного та голосування двоє лідерів опозиційних фракцій хотіли переконати депутатський корпус порушити закон та здійснили провокацію проти «КМКС» – Партії угорців України. «А саме Віталій Антіпов, керівник фракції «Європейська солідарність», що має лише трьох депутатів у раді, один з яких на цьому засіданні склав свої повноваження, та Золтан Ковач, керівник фракції «Команда Андрія Балоги». Вони закликали депутатів надіслати листа прем’єр-міністру Угорщини з проханням про якнайшвидше виділення Європейським Союзом допомоги Україні та приєднання України до ЄС. Я поінформувала депутатів про Указ Президента України №671/2021 року, згідно з яким лише Президент України, Кабінет Міністрів України та міністр закордонних справ України можуть звертатися з листами, коментарями й запитами до високопоставлених іноземних дипломатів, глав держав та осіб, які обіймають високі посади. Якщо місцевий депутат хоче зробити щось подібне, то в першу чергу має звернутися до українського МЗС, Президента України, Кабінету Міністрів України. Очевидно, метою двох колег-депутатів була провокація», – зазначила Кароліна Дорчі.

«Після цього Золтан Ковач зачитав відкриту петицію до Президента України з проханням заборонити діяльність «KMKС» – Партії угорців України під час війни. Зокрема необґрунтовано звинуватив партію і сформулював такі вигадки, що КМКС, імовірно, подасть у зв’язку з цим заяву в правоохоронні органи, адже це образа та дискредитація честі нашої партії. Це була свідома провокація. До слова, мені цікава реакція української прокуратури та СБУ щодо цього інциденту, оскільки я вважаю абсолютно обурливим те, що два депутати спонукають цілий корпус до протиправних дій», – додала голова фракції «КМКС».

«На засіданні ради я також нагадала Віталію Антіпову, що у 2017 році, коли президентом України був лідер його партії – Петро Порошенко, закарпатські угорці звернулися саме до нього з понад 67 тисячами підписів та численними петиціями, у яких просили законодавців і главу держави не приймати обмежувальний закон про освіту в його тодішньому вигляді. Пізніше цей документ спричинив виникнення проблем, які існують і дотепер. Через прийнятий тоді закон про освіту Україна, зокрема, отримала негативний висновок Венеціанської комісії. Ще у 2017 році KМКС у листі до Петра Порошенка заявляло, що підписання ним згаданого документа в такому вигляді завадить інтеграції України до Євросоюзу. Цікаво, що Антіпов і тоді був депутатом Берегівської міської ради, але не підтримав волевиявлення виборців, підписане 67 тисячами осіб. А тепер, маючи в раді трьох депутатів, – що свідчить про те, скільки голосів набрала їхня партія в територіальній громаді, – вони формулюють листи від імені всіх жителів громади, і це при тому, що їм ніхто не давав таких повноважень», – наголосила Кароліна Дорчі.

Віталій Антіпов нерідко й раніше поводився провокаційно і навіть кілька разів виголошував антиугорські заяви в залі засідань Берегівської міськради. Більше того, під вигаданим ім’ям Віктор Анті він отримав угорське громадянство, а 2019 року був першим у списку осіб, яких розшукувала угорська поліція. А питання про те, наскільки заслуговує на довіру Золтан Ковач, який, будучи угорцем, просить заборонити угорську партію (до речі, ніхто з його фракції з трьох осіб не підтримав цієї пропозиції), залишаємо на розсуд читача. Ці депутати говорили про демократію, при цьому ігноруючи указ президента. Однак не можна забувати: те, що хтось не знає певного указу, не означає, що його не існує. Про те, що ці особи – невігласи як депутати, свідчить і їхня спроба переконати депутатський корпус діяти проти закону у зв’язку з питанням, щодо якого минулого тижня в Брюсселі на зустрічі прем’єр-міністрів країн Європейського Союзу вже було прийняте рішення.

«Провокаційне спрямування цієї акції підтверджує й те, що лист, петицію чи подання (вони навіть не могли сформулювати, що це) не підписали і вони самі. Якщо депутат має серйозний намір, то пише своє прізвище і ставить підпис, а не просто 40 хвилин провокує інших депутатів у залі ради», – прокоментувала подію Кароліна Дорчі.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах