15444
08:50 30.122023

Голова Закарпатської ОВА: була проведена величезна робота, і вона не могла бути реалізована без підтримки бізнесу

Політика 10524

29 грудня в Ужгороді відбувся брифінг голови Закарпатської ОВА Віктора Микити за підсумками 2023 року.

«Основне завдання, яке ми перед собою ставили, – це в першу чергу фінансування і підтримка Збройних сил України. Ще одним завданням була підтримка внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на території Закарпатської області. Їх чисельність нині складає до 350 тисяч. З них 140 тисяч зареєстровані офіційно» – розповів Віктор Микита під час брифінгу.

«Щодо підтримки ЗСУ, то з обласного бюджету було перераховано практично все військове ПДФО, а це близько 500 мільйонів гривень. Всі кошти були направлені на оборонні проєкти та для Збройних сил України» – запевнив голова ОВА.

Також за його словами на території Закарпатської області сформовано ще декілька бойових підрозділів. «Один із них займається скажемо так «захистом неба». Це зенітно-кулеметний підрозділ, на який сьогодні було передано 130 автомобілів. У майбутньому їх чисельність буде у два рази більше. Нам вдалося заощадити бюджетні кошти, так як ці автомобілі були придбані представниками місцевого бізнесу (це близько 70 мільйонів грн). Зараз іде їхнє укомплектування. І ці автомобілі захищатимуть регіон від «шахедів» та інших дронів, які можуть ворогом сюди направлятися» – зазначив Віктор Микита.

«Я особисто протягом року відвідував зону бойових дій більше 10 разів, і передав матеріальних засобів на більше 20 мільйонів гривень» – розповів голова ОВА, і додав, що на кошти місцевого бізнесу та волонтерів провели багато різних івентів, заходів, в рамках яких збирались ці кошти. За них було придбано і передано ЗСУ велику кількість дронів, автомобілів, генераторів, акумуляторів та інших матеріальних цінностей.

За словами очільника області в рамках підтримки ЗСУ запущена програма підтримки ветеранів. У кожній територіальній громаді буде працювати безпосередній представник, який буде комунікувати з ветеранами, допомагати їм у вирішенні різних питань.

Також Віктор Микита розповів про створений цього року Закарпатський обласний центр підготовки населення до національного супротиву в рамках комунального підприємства на базі обласної ради. Він вже набрав другий курс. «Це можна сказати пілотний проєкт, який ще не реалізований в інших областях. І тому нам сьогодні є чим пишатися. Вже був перший випуск. В майбутньому плануємо розширити на більшу кількість людей, тим паче, що створено навчальну базу, закупили віртуальні тири. Створюємо умови, щоб там могли одночасно проходити навчання більше 500 людей» – заявив голова ОВА.

Окрім того він запевнив, що протягом року було захищено практично всі інфраструктурні та енергетичні мережі області. Там де було потрібно витратили на 130 мільйонів гривень. Привели в належний стан близько 1420 укриттів та бомбосховищ.

«Питання номер два – це підтримка внутрішніх переселенців. Протягом року закінчено будівництво близько 100 шелтерів, в яких можуть проживати близько 5000 людей. Це хороші, якісні умови проживання» – наголосив Віктор Микита. Також він розповів про будівництво трьох дитячих будинків сімейного типу в одній з громад області та початок будівництва реабілітаційного центру.

«Ми залучили близько 4 мільярди гривень на одноразову допомогу, яка була реалізована в рамках виплат для внутрішньо переміщених осіб» – зазначив голова ОВА.

Підсумовуючи все сказане Віктор Микита наголосив: «це все робота, яка була проведена, і на неї було витрачено величезні суми коштів – сотні мільйонів гривень, і вона не могла би бути реалізована, якби не економіка, якби не підтримка бізнесу».

«Середня заробітна плата в Закарпатській області сьогодні становить близько 15 тис гривень. І це напевно найбільша середня зарплата з усіх регіонів. Це зрозуміло, бо Закарпаття – це тиловий регіон. І в нас сьогодні реалізується величезна кількість проєктів за рахунок внутрішнього інвестора. Залучено близько 500 млн євро. І ми плануємо в наступному році збільшити цю цифру в 2 рази» – наголосив Віктор Микита. За його словами в першу чергу це проєкти транскордонні, аби збільшити пропускну здатність залізниць, доріг, тощо.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах