15561
13:04 30.012024

На Закарпатті відбулись важливі переговори міністрів закордонних справ України та Угорщини

Політика 15730

У понеділок, 29 січня, неподалік Ужгорода в готелі біля Невицького замку відбулась зустріч міністрів закордонних справ України та Угорщини Дмитра Кулеби та Петера Сійярто, у якій також приймав участь очільник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

Переговори тривали понад 6 годин, після чого учасники провели прес-конференцію. За словами Дмитра Кулеби Петер Сійярто вперше з початку повномасштабного вторгнення відвідав Україну.

Спілкуючись із журналістами він розповів, що сторони «пройшлися по всіх питаннях двостороннього порядку денного». За його твердженнями і українською і угорською стороною рухає обопільний інтерес розвивати добросусідські відносини. І ми виходимо з того, що немає жодних питань, які не можуть бути вирішені чи врегульовані у двосторонньому діалозі».

«Ми мали дуже відверту розмову» – зазначив Дмитро Кулеба. «Ми подякували Угорщині за гуманітарну допомогу, яка надається з початку повномасштабного вторгнення». Йдеться, зокрема, про прихисток українських громадян, зокрема дітей, а також лікування військовослужбовців.

Міністр також розповів, що сторони обговорили проєкти у логістиці, розвитку транспортного сполучення, енергетиці, проєкти на фінансовому ринку, тощо. «Нашим фахівцям є про що поговорити, і над чим працювати. Тому домовилися, що відповідні наші міністерства та відомства проведуть предметні секторальні переговори по кожному з проєктів, які озвучувалися і представлять дорожні карти, як вони будуть рухатися до їх виконанні на розгляд урядів і лідерів наших країн».

За словами міністра на прохання України Угорщина передала перелік питань щодо захисту прав осіб, які належать до національних меншин. «Ми цей перелік отримали й домовилися, що під егідою двох міністерств закордонних справ зберемо спеціальну комісію, яка через десять днів має представити на розгляд урядів двох країн конкретне розуміння, як і що з того переліку, які ми отримали потребує вирішення або вже врегульовано, для того, щоб ми внесли остаточну ясність», – наголосив очільник МЗС України.

«Тобто якщо ми раніше рухались у питаннях нацменшин у контексті ухвалення рішення про членство України в ЄС, то тепер ми хочемо мати цю дискусію на двосторонньому рівні, для того, щоб остаточно врегулювати питання, яке принципово вже вирішено в інтересах усіх національних меншин, котрі проживають в Україні в тому числі угорської» – заявив Дмитро Кулеба.

За його словами «ця історія дуже давня». «Ми відмотали її до самих початків. Ми зійшлися в позиції, що ми хочемо це питання врегулювати добросовісно з обох сторін. Ми виходимо з того, що в рамках нашого курсу на набуття членства в Європейському союзі ми ухвалили відповідне освітнє законодавство, яке по суті повернуло систему навчання для національних меншин до ситуації 2017 року, коли була запроваджена відповідна освітня реформа» – заявив очільник МЗС України, і додав, що «черговим свідченням правильності цього кроку є той факт, що угорці Закарпаття позитивно оцінили зусилля у цій сфері і акт законодавства».

Відповідаючи на запитання журналістів з приводу висловлювань лідера ультраправої непарламентської партії з Угорщини, котрий заявив, що якщо Україна програє війну, то Будапешт начебто забере Закарпаття, Дмитро Кулеба вкотре нагадав слова Петера Сійярто про те, що уряд Угорщини виступає за територіальну цілісність України.

«Ми розуміємо, що не всім хочеться, щоб між Україною та Угорщиною були гарні стосунки, тому вчора пролунали заяви на цю тему з Угорщини, якісь погрози… І ще раз у цьому зв’язку хочу подякувати Петеру за висловлення чіткої позиції уряду Угорщини про підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої держави», – наголосив Дмитро Кулеба.

У свою чергу міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини Петер Сіярто наголосив, що права угорської громади в Україні після 2015 року постійно обмежувалися. Це і стало причиною погіршення двосторонніх відносин останніми роками.

Відтак Петер Сіярто привітав прийняття змін до законодавства, котрі були прийняті українським парламентом у грудні минулого року, і стосувались національних меншин. Цей крок «безсумнівно, зупинив негативну спіраль», – заявив Петер Сіярто. Водночас він зауважив, уряд Угорщини очікує, що угорці Закарпаття отримають знову ті свої права, які вони мали до 2015 року.

«Я хотів би підкреслити тут і зараз, що Угорщина не просить нічого додаткового, ми не просимо більше того, що ми вже мали. Ми просимо лише про те, щоб угорська національна громада на Закарпатті отримала знову ті права, які вона вже мала у 2015 році», – заявив він.

«Відповідно, сьогодні ми узагальнили вимоги угорської сторони в одинадцяти пунктах, серед яких, наприклад, відновлення статусу шкіл нацменшин, відновлення можливості отримання вищої освіти угорською мовою та необмежене використання угорської мови у вищій освіті, культурі, державному управлінні та громадському житті», – додав він.

Петер Сійярто також підтвердив створення двосторонньої міжурядової комісії, яка буде намагатися якомога швидше узгодити конкретні пропозиції і подати їх у текстовій формі на розгляд обом міністерствам закордонних справ.

«Ми приїхали сюди з метою відновлення клімату довіри у наших двосторонніх відносинах. Я думаю, ми можемо погодитися, що ми зробили обнадійливі кроки в цьому напрямку. У нас попереду довгий шлях, у нас багато роботи, але ми з угорського боку готові до неї», – сказав він.

Петер Сійярто підкреслив, що протягом останніх двох років позиція Угорщини була послідовною і чіткою. «Ми підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України. Ми засуджуємо війну і хотіли би бачити мир у нашого сусіда якомога швидше», – підкреслив він.

«Ми повинні подвоїти наші зусилля для того, щоб народ України нарешті міг жити в мирі. Угорщина готова і надалі продовжувати докладати свої зусилля в цьому напрямку, адже ми знаємо, що врятувати людські життя можна тільки єдиним мирним шляхом», – зауважив Петер Сійярто.

При цьому він нагадав, що з 2022 року Угорщина провела найбільшу гуманітарну операцію в своїй історії, коли із сусідньої країни прибуло понад мільйон біженців. За його словами угорська гуманітарна допомога охопила понад півмільйона сімей в Україні.

Міністр закордонних справ та зовнішньої торгівлі Угорщини також торкнувся питання розвитку транскордонної інфраструктури, яке, за його словами, обговорювалося ґрунтовно. Він зазначив, що в Угорщині на кордоні з Україною було створено великий логістичний центр, в який інвестовано 120 млн євро, і що незабаром буде відкрито ще один прикордонний перехід між Надьгодьош (Nagyhódos) та Велика Паладь (Nagypalád).

За його словами, на зустрічі було домовлено про розширення автомобільних та залізничних переходів у Берегшурань та Захонь, а також про спільну мету щодо будівництва нового мосту через Тису.

Петер Сійярто також повідомив, що попросив свого українського колегу зберегти надійний маршрут транспортування нафти і забезпечити справедливі умови роботи для угорських компаній.

Наостанок міністр подякував очільнику Закарпатської ОВА Віктору Микиті за те, що угорське та українське населення досі може мирно жити пліч-о-пліч, оскільки без нього не вдалося б впоратися зі «штучними спробами створення напруги». За його словами неправильна інтерпретація та викривлення позиції Угорщини є улюбленим видом спорту певної частини міжнародних ЗМІ. «І ця діяльність також може створювати напругу в повсякденному житті, а не тільки в політиці», – підкреслив Петер Сійярто.

Він також нагадав, що через кілька днів після початку війни запевнив Віктора Микиту: будь-яке його прохання про допомогу буде негайно розглянуте урядом і в міру можливості буде виконуватись. «Протягом останніх двох років саме так і було…, і так триватиме далі», – наголосив політик.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи готова Угорщина підписати з Україною документ щодо гарантій безпеки, наслідуючи приклад країн «Великої сімки», Петер Сійярто зазначив, що про це питання конкретно сьогодні, 29 січня, не говорили. При цьому він додав: «Ви знаєте Угорську точку зору. Я вимушений вам сказати, що в майбутньому ми не будемо поставляти зброю, як і не поставляли до цього часу. Водночас жодного разу ми не відмовили громадянину України, коли нас просили про допомогу. І ми продовжуємо це робити. Кожному громадянину України, який потрапив в біду, Угорщина готова допомагати».

Так само коментуючи розблокування Угорщиною допомоги від Євросоюзу Україні на суму 50 млрд євро Петер Сіярто лише наголосив, що це питання не є двостороннім питанням Угорщини та України. «Ми це обговорюватимемо не тут, а в Брюселі», – сказав він.

Очільник Офісу Президента Андрій Єрмак під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів з угорською делегацією заявив, що зустріч була продуктивною, а розмова – надзвичайно відвертою й чесною.

Він також відзначив символічний крок Петера Сійярто, який розпочав свій робочий візит із відвідин кладовища на Кальварії в Ужгороді та вшанування памʼяті українських героїв, в тому числі етнічних угорців, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії.

«Сьогодні обидві сторони абсолютно чітко сказали про те, що є зацікавленість у проведенні зустрічі на рівні Прем’єр-міністра Угорщини та Президента України. Вважаю, що ми сьогодні зробили потужний крок до цієї зустрічі. Безумовно, ми всі зацікавлені, щоб ця зустріч була успішною й справді відкрила нову сторінку в наших відносинах», – розповів він. Водночас за словами Андрія Єрмака, Україна прагне, щоб зустріч Володимира Зеленського та Віктора Орбана була результативною, і сьогодні розпочато її підготовку.

«Про конкретну дату ми сьогодні не говорили. Але обидві сторони висловили зацікавленість, щоб така зустріч відбулася якомога швидше», – сказав очільник ОП.

Андрій Єрмак також зазначив, що під час зустрічі обговорювалася реалізація Формули миру Володимира Зеленського. Керівник Офісу Президента подякував Угорщині за участь її представників у зустрічах радників із питань національної безпеки та політичних радників, зокрема в Давосі.

Руслан ФАТУЛА,

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах