15678
12:55 18.032024

Відбулося чергове засідання правління ТУКЗ-КМКС

Політика 4058

Чергове засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) відбулося 16 березня в селі Яноші на Берегівщині. Виступаючи перед присутніми, голова ГО Василь Брензович наголосив, що ТУКЗ-КМКС – єдина в Україні організація, яка протягом 35 років свого існування активно відстоює інтереси закарпатських угорців.

Звітуючи про роботу, Василь Брензович підкреслив, що Товариство угорської культури Закарпаття завжди послідовно йшло до своєї мети, котра полягає насамперед у захисті прав закарпатських угорців, збереженні угорської громади краю та підтримці її розвитку. Наразі організація продовжує працювати над реалізацією цих завдань. Протягом минулого року Товариство також неухильно боролося за захист прав закарпатських угорців. Законодавчі поправки щодо нацменшин та мови, ухвалені у 2023-му, є позитивним кроком уперед. Однак вони все ще не повертають відібрані права національних меншин. Стосовно війни Василь Брензович зазначив, що попри складні обставини, ТУКЗ-КМКС продовжує виконувати свої зобов’язання. За його словами, той факт, що Товариство може проводити збори навіть у воєнний час, дає надію на збереження місцевих громад.

Депутатка Європарламенту Андрея Бочкор, вітаючи присутніх, зазначила, що закарпатські угорці пережили багато важких періодів і завжди мусили рішуче боротися за права, які їм належать. Це стало ще більш актуальним у ХХІ столітті, коли громади зазнали впливу війни. Депутатка подякувала всім, хто залишився вдома, і висловила впевненість, що, незважаючи на труднощі, громади не зламаються. Щодо прав нацменшин в Україні Андрея Бочкор зазначила, що є промінчики надії, поступ, який вселяє сподівання, що закарпатській угорській громаді буде повернуто відібрані права. Адже жодна країна, котра прагне вступити до Європейського Союзу, не може собі дозволити не надати нацменшинам права, які їм належать.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї зачитав вітальний лист прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до закордонних угорців з нагоди національного свята – річниці Угорської революції 1848 року.

Відтак голова Благодійного фонду «КМКС» Ґейза Ґулачі прозвітував про роботу організації за минулий рік. Зокрема він повідомив, що у 2023-му за підтримки угорського уряду в рамках програм соціального захисту, економічного розвитку та освіти закарпатським угорцям було надано допомогу на загальну суму в понад чотири мільярди форинтів. Минулого року БФ прийняв 32 268 заявок на отримання грантів (лише 35 було відхилено). Фонд виступає посередником у виплатах грантової підтримки на офіційних засадах, тож, відповідно до законодавства, сплачує державі значний податок. У 2023-му це було майже 95 мільйонів 725 тисяч гривень. Частина з цих податків пішла органам місцевого самоврядування, таким чином посприявши роботі територіальних громад. Ґейза Ґулачі зазначив, що грантові програми діятимуть і цього року. Певних змін зазнає освітня, адже відбудеться перехід на електронне оформлення заявок, яке розпочнеться на початку квітня і триватиме протягом місяця.

Директорка Закарпатського центру економічного розвитку «Еган Еде» Маріанна Беркі під час своєї доповіді поінформувала, зокрема, про реалізацію програми з допомоги в закупівлі посівних матеріалів, у рамках якої надійшло 389 заявок. За її словами, з’явилися й нові програми, котрі будуть реалізовуватися залежно від існування джерел фінансування. Також плануються нові гранти, про які детальніше повідомлять згодом.

Депутатка Закарпатської обласної ради Ілдика Орос у своєму виступі торкнулася освітніх питань. Зокрема відзначила як позитив те, що Міністерство освіти України, схвалюючи умови про вступ, прийняло рішення, згідно з яким тести з профільних предметів цього року будуть перекладені. Вона також повідомила, що відповідно до чинного закону про освіту, відтепер історія України в школах викладатиметься українською мовою. З цього предмета більше не буде підручників мовами нацменшин. Відтак Ілдика Орос звернула увагу на те, що в державі посилилися правила щодо сховищ. Тож із вересня очне навчання можна буде проводити лише в тих закладах, які матимуть відповідні укриття. Проте, на жаль, значна частина навчальних закладів Закарпаття не відповідає цим вимогам. Депутатка виступила з ініціативою, щоб фракції «КМКС» в обласній раді та раді інших органів місцевого самоврядування офіційно звернулися до облради з проханням фінансово допомогти облаштувати укриття в тих населених пунктах, де це питання немає змоги вирішити самостійно. За словами Ілдики Орос, проблемою наступного періоду буде й те, що держава більше не опікуватиметься утриманням шкіл, де в класах навчається менше 7 учнів. У таких випадках органам місцевого самоврядування рекомендується перевести дітей до іншої школи та об’єднувати класи.

Стосовно роботи Закарпатського угорського ліцею Ілдика Орос повідомила, що незабаром буде відкрито філію навчального закладу у Вишкові.

Після схвалення звітів члени правління узгодили місце проведення загальних зборів обласної організації ТУКЗ-КМКС та їхній порядок денний. Відтак відбувся показ документального фільму, створеного співробітниками телеканалу «21 Унґвар» з нагоди 35-ї річниці заснування організації, під назвою «30 + 5 – Епоха випробувань».

(VE/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах