15753
20:51 11.042024

Ужгород буде з’єднано залізничною євроколією зі всією Європою: будівництво розпочато

Політика 2129

Сьогодні, 11 квітня, до Ужгорода прибули прем’єр-міністр України – Денис Шмигаль та голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко. А все тому, що в обласному центрі Закарпаття урочисто стартувало будівництво європейської колії.

У присутності гостей зі столиці було змонтовано перший символічний прогін довжиною 20 метрів майбутньої європейської колії від станції «Чоп» до перону залізничного вокзалу «Ужгород».

Це перший етап проєкту, що передбачає відновлення одноколійної залізничної ділянки 1435 мм протяжністю 22-кілометра. Європейську колію встановлять всередині наявної широкої (1520 мм).

«Ужгород стає першим обласним центром України, який буде з’єднано євроколією з Європою. Це дасть можливість запустити пряме залізничне сполучення між Ужгородом та Віднем, Братиславою, Кошице, Будапештом, Прагою, Бухарестом, Дрезденом та Белградом», – підкреслив Прем’єр-міністр.

Реалізація проекту, за його словами, створить в Ужгороді транспортний хаб, який забезпечить зручну та швидку пересадку пасажирів між поїздами широкої колії та поїздами країн ЄС.

Денис Шмигаль також розповів, що будівництво цієї євроколії фінансуватиметься за рахунок грантових коштів ЄС, які «Укрзалізниця» отримала в межах програми Connecting Europe Facility.

У найближчому майбутньому планується за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проекти зі Львова та Чернівців.

За словами заступника голови Закарпатської ОВА Мирослава Білецького, очікується, що будівельні роботи в Ужгороді розпочнуть у травні 2024 року. Завершити планують до кінця 2025 року.

У перспективі для більшої зручності пасажирів та економії часу на вокзалі обласного центру заплановано облаштувати пункт митного і прикордонного контролю, що дозволить не зупиняти поїзди на державному кордоні.

«Будівництво залізничної колії європейського стандарту – важливий крок для інтеграції нашої країни в Євросоюз. Адже йдеться не лише про покращення у транспортній галузі, це і крок для поглиблення економічних зв’язків, розвиток туризму тощо», – розповів Мирослав Білецький.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах