15786
12:51 17.042024

У Берегові відбулися 34-ті загальні збори Товариства угорської культури Закарпаття (KMKС)

Політика 1563

13 квітня у стінах Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ в Берегові відбулися 34-ті загальні збори, на які зібралися делегати зі всієї Закарпатської області. Присутніх та гостей привітав заступник голови Ґейза Ґулачі.

Під час звіту голова ТУКЗ-КМКС наголосив, що хоче похвалити закарпатських угорців. За те, що, попри воєнні умови, відповідно до статуту громадської організації й чинних законів, удалося провести загальні збори в усіх її осередках.

– З моменту заснування 35 років тому KMKС послідовно відстоює права закарпатських угорців та їхнє процвітання на батьківщині, – підкреслив Василь Брензович, голова KMKС, який долучився до зустрічі онлайн. – Наші програми тривають, незважаючи на воєнні умови – це розвиток дитсадків і шкіл, економічна та соціальна підтримка, правова допомога тощо. Президент припустив, що основою для подальшого українсько-­угорського співробітництва може стати двостороння міжурядова угода, адже сьогодні в Угорщині проживає понад 30 тисяч українців. На жаль, війна все переписує і руйнує, тому головне бажання закарпатських угорців – якнай­швидший мир, – зазначив він.

Василь Брензович позитивно відзначив роботу закарпатських угорськомовних ЗМІ та культурне життя угорців краю.

Онлайн привітала присутніх делегатів і депутатка Європарламенту Андрея Бочкор. Вона подякувала KMKС за рекомендацію представляти закарпатських угорців у Брюсселі десять років тому. «Мені приємно усвідомлювати, що в результаті спільних зусиль закарпатська угорська нація опинилася на політичній карті Європейського Союзу, про нас знають, на нас розраховують», – сказала вона.

З низки закордонних гостей, які долучилися до заходу, першим до присутніх звернулася Каталін Сілі, головний радник прем’єр-міністра Угорщини. Права національних меншин не можна порушувати навіть під час війни, наголосила пані Каталін. Вона нагадала: конституція Угорщини передбачає, що батьківщина несе відповідальність за угорців, які живуть за кордоном. Національний уряд завжди намагається відповідати цим очікуванням.

Крістіан Форро передав вітання від угорців Словаччини. «Бути угорцем у Карпатському басейні нелегко, нам щодня доводиться боротися за виживання», – зазначив президент Угорської асоціації Словаччини. Політик зауважив, що всі угорські громади Карпатського басейну можуть вижити лише за умови спільної праці.

«Ми відчуваємо становище закарпатських угорців, адже нам також довелося зіткнутися з жахами війни понад два десятиліття тому», – нагадав Балінт Пастор, президент Товариства угорців Воєводини. Далі він розповів про те, які конституційні та юридичні повноваження мають меншини, котрі проживають у Сербії, через свої національні ради. У Центральній та Східній Європі є приклад того, що існують різні форми автономії.

У своєму привітанні Оскар Шестак, голова повітової асамблеї Саболч-Сатмар-Берег, наголосив на важливості співпраці між двома прикордонними регіонами.

– Наше виживання як національної меншини можливе лише в тому випадку, якщо ми доведемо представникам нації більшості: як громадяни України, ми вірні країні, її народу, ми підтримуємо її боротьбу за національний суверенітет, – сказав Ласло Зубанич, президент UMDSZ.

Ми матимемо стільки, скільки вдасться вибороти – це головний досвід боротьби за виживання закарпатських угорців протягом понад 30 років, – сказала Ільдико Орос, президентка ЗУІ. Наголосила: для продовження конструктивної роботи потрібна віддана у справі молодь.

Форум прийняв заяву, в якій зазначено, що KMKС послідовно і безперервно підтримує євроінтеграційні зусилля України, а тому вітає зміни до закону про права національних меншин, ухвалені Верховною Радою України 8 грудня 2023 року. «Окремі положення закону слід вважати перспективними, оскільки вони відновлюють деякі мовні права, якими раніше користувалася угорська меншина. Водночас ми з жалем констатуємо, що прийнятий закон досі не дозволяє використовувати мову меншини на рівні вищих адміністративних одиниць. Ми прагнемо, щоб Україна стала європейською демократичною правовою державою, в якій поважають права людини та національності», – йдеться у заяві.

Замість Йосипа Борто новим заступником голови KMKС було обрано Йожефа Шіна. Також були вручені нагороди Шандора Фодо та нагороди за вірність.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах