15886
15:49 9.062024

Відбулося чергове засідання правління ТУКЗ-КМКС . Фото

Політика 1118

Чергове засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) відбулося 8  червня в селі Яноші, що на Берегівщині. Голова товариства Василь Брензович звернувся до учасників по відеозв’язку: «Дивлячись на питання порядку денного, можна сказати, що нам є чим займатися. Продовжуємо нашу роботу і в ці для всіх важкі часи».

Звітуючи про роботу, В.Брензович підкреслив, що Товариство угорської культури Закарпаття завжди послідовно йшло до своєї мети, котра полягає насамперед у захисті прав закарпатських угорців, збереженні угорської громади краю та підтримці її розвитку. Наразі організація продовжує працювати над реалізацією цих завдань. Стосовно війни Василь Брензович зазначив, що попри складні обставини, ТУКЗ-КМКС продовжує виконувати свої зобов’язання. За його словами, той факт, що товариство може проводити збори навіть у воєнний час, дає надію на збереження місцевих громад. 

Депутатку Європарламенту Андрею Бочкор, яка після десяти років іде у відставку, замінить Вікторія Ференц. Вона займає 7-ме місце в списку «Фідес-ХДНП» на виборах до Європарламенту. Він подякував пані Андреї за роботу, зауваживши, що завдяки їй були представлені інтереси закарпатських угорців у Європарламенті.

Вітаючи присутніх по відеозв’язку, А.Бочкор зазначила, що закарпатські угорці пережили багато важких періодів і завжди мусили рішуче боротися за права, які їм належать. «Дякую, що 10 років тому довірили мені представляти інтереси закарпатських людей. Успіхом можна вважати вже те, що завдяки загальнонаціональному списку «Фідес-ХДНП» питання щодо закарпатських угорців теж потрапило до політичного круговороту Євросоюзу. Наша громада отримала представництво в ЄС, і я могла безпосередньо інформувати високопосадовців Європейського союзу про реформи, які відбуваються в Україні, та політику, що стосується нацменшин. Водночас, на мою думку, було досягнуто важливі результати. Вважаю нашим спільним успіхом роботу, спрямовану на те, щоб захист нацменшин нарешті став політикою ЄС».

Голова благодійного фонду «КМКС» Ґейза Ґулачі прозвітував про роботу організації за минулий період. Зокрема він повідомив, що грантові програми діятимуть і цього року. Закінчується прийняття заявок на освітньо-виховної грантової Програми, а також стартувала грантова Програма соціальної підтримки працівників освітніх закладів.

Директорка Закарпатського центру економічного розвитку «Еган Еде» Маріанна Беркі під час доповіді проінформувала, зокрема, про реалізацію програми з допомоги в закупівлі посівних матеріалів. За її словами, з’явилися й нові програми, які будуть реалізовуватися залежно від джерел фінансування. Також плануються нові гранти, про які детальніше повідомлять згодом.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї звернув увагу на важливість виборів до Європарламенту. Теж подякував пані Бочкор за її віддану працю та побажав всього найкращого у майбутньому.   

Секретар з питань місцевого самоврядування ТУКЗ-КМКС Андраш Мештер звітував  про роботу кінного візит-центру в Меморіальному парку села Чома.  Вже провели  декілька екскурсій для учнів угорськомовних шкіл. Мета цих екскурсій, ініційованих Товариством, – організувати для дітей змістовне дозвілля, ознайомити їх з історією та побутом предків, верхової їзди та стрільби з лука. Школярів навчатимуть співробітники парку, народні ігри та екскурсії проводитимуть представники Закарпатської угорської туристичної ради.

Секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар інформував присутніх про майбутні заходи організації протягом поточного року.

Заступник голови КМКС Йожеф Шін розповів про збереження пам’яток та утримання меморіальних парків, які належать організації, та важливість їх реєстрацій на офіційний облік. 

У кінцевій промові Василь Брензович наголосив: «Війна в Україні ускладнює становище закарпатців, тому найважливіше встановити мир у країні, потім розпочати відбудову країни, поставити на ноги економіку, створити законодавство». Вважає важливим, щоби проблеми закарпатських угорців та їхні права, які ведуться відповідно до європейських принципів, були представлені європейським політикам. Вікторія Ференц у продовження роботи, розпочатої десять років тому Андреєю Бочкор, може стати рупором закарпатських угорців у Брюсселі й звернути увагу європейської громадськості на те, що права людини та меншин мають повною мірою забезпечуватися в Україні, яка прагне вступити до ЄС. 

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах