1593
11:06 20.082016

Чи буде в Україні електронне декларування активів чиновників?

Політика 1657

В Україні розгорнувся черговий політичний скандал. Нещодавно Президент заявляв, що електронне декларування активів українських чиновників стартує без затримки. Однак щось пішло не так…

deti — копия

Система електронного декларування, як і планувалося, офіційно запрацювала 15 серпня рівно о 00.00. Про це поспішила заявити голова Національного агентства України з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак на своїй сторінці у Facebook. «Ну що ж, дорогі друзі, як бачите, без політики і без істерики, рівно о 00.00 ми вчасно запустили електронне декларування, система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків та отримати сертифікацію».

Проте виявилося, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України відмовила НАЗК у видачі атестата відповідності системи електронного декларування вимогам захисту персональної інформації. Як повідомила прес-служба Держспецзв’язку в соцмережі Facebook, 15 серпня відбулося засідання Експертної ради з питань державної експертизи у сфері технічного захисту інформації, на якому розглянули результати проведення державної експертизи комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. У Держспецзв’язку кажуть, що після прийняття НАЗК рішення про проведення держекспертизи необхідні для цього матеріали й програмний код були надані їм лише 10 серпня й тільки 11 серпня було забезпечено короткостроковий двогодинний доступ до технічних/апаратних засобів реєстру без надання паролів. «Усе це значно ускладнило проведення експертизи. Навіть за таких умов було виявлено значну кількість невідповідностей реалізованих рішень із захисту інформації вимогам технічного завдання на побудову КСЗІ Реєстру, а також не підтверджені спроможності системи забезпечувати безпеку окремих задекларованих функцій, зокрема в частині ідентифікації та автентифікації декларанта за допомогою сервісів BankID», – ідеться в повідомленні. Окрім того, Держспецзв’язку не передали акти завершення дослідної експлуатації, завершення робіт зі створення системи захисту та її протокол попередніх випробувань, а це може свідчити про те, що систему недоробили. «На сьогодні КСЗІ Реєстру при його взаємодії з іншими реєстрами, базами й банками даних для забезпечення повної функціональності системи електронного декларування не реалізована. Програмне забезпечення, що досліджувалося в рамках державної експертизи, виконане (розроблене) частково, що не дозволяє говорити про забезпечення надійного захисту інформації в системі електронного декларування… Ураховуючи викладене, Експертна рада прийняла рішення про невідповідність КСЗІ Реєстру вимогам нормативних документів з технічного захисту інформації в обсязі функцій, зазначених у технічному завданні на створення КСЗІ, та відмовила у видачі атестата відповідності», – наголосили в Держспецзв’язку. При цьому зазначається, що це непросте рішення, яке прийнято, усвідомлюючи можливий суспільний резонанс.

У свою чергу, численні експерти та правозахисники відзначають, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації. Так, старший аналітик «Transparency International Україна» Олександр Калітенко заявив, що рішення НАЗК стосовно запуску системи електронних декларацій без сертифікації Держспецзв’язку фактично є дозволом на приховування реальних статків. За його словами, треба запустити систему виключно після сертифікації, оскільки законодавство зобов’язує держслужбовця подавати декларацію лише один раз. Водночас голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін стверджує, що заява НАЗК про повний запуску системи електронного декларування не відповідає дійсності. «НАЗК каже: система декларування повністю запущена. Це брехня. Запущено подання даних у систему декларування без будь-яких наслідків за брехню в цих деклараціях. Ніякого сенсу в цих даних немає, тому що ця система створювалася для того, аби вперше в історії країни можна було покарати чиновників за брехню в декларації», – наголосив Шабунін. Також він підкреслив, що рядові чиновники в Держспецзв’язку і навіть НАПК є простими виконавцями й не вони приймали це рішення. «Тому що вбивство декларування – це не тільки вбивство однієї з найбільш ефективних антикорупційних реформ. Це вбивство безвізу. І це гарантоване вбивство фінансової допомоги від Заходу. Трьох мільярдів від МВФ і держгарантій від США та трохи більше мільярда гарантій від ЄС. Без цих грошей восени гривня піде в піке. Її можна буде спустити в унітаз», – стверджує Шабунін.

Занепокоєння ситуацією висловили і в Європейському Союзі. Так, представництво ЄС в Україні на своїй сторінці у Facebook пише: «Ми дуже розчаровані та стурбовані неповним запуском системи електронного декларування статків НAЗК без необхідної сертифікації». На їхнє переконання, ця система повинна бути невідкладно сертифікована з метою забезпечення кримінальної відповідальності за надання неправдивих свідчень. «Створення робочої системи є важливим елементом для протидії корупції згідно із зобов’язаннями, які взяла на себе Україна перед ЄС та міжнародною спільнотою. Наскільки нам відомо, немає жодних істотних підстав для відмови від сертифікації. Сертифікація повинна бути надана без подальших затримок», – наголошують у Представництві ЄС в Україні. У свою чергу, посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф заявила, що запуск неповної системи електронного декларування статків чиновників може негативно вплинути на репутацію нашої країни на міжнародній арені

А ось у програмі розвитку ООН в Україні наголошують, що в Держспецзв’язку не було підстав відмовляти в атестації системи електронного декларування для чиновників, оскільки воно було прийняте національними партнерами організації фактично двічі, пише Deutsche Welle. Також у ПРООН відзначили, що підстав для неповного запуску системи електронного декларування – без сертифіката комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) від Держспецзв’язку – не було. Адже отримання сертифіката КСЗІ було останнім процедурним питанням для запуску системи е-декларування. До речі, організація була залучена до розробки програмного забезпечення для Єдиного державного реєстру декларацій держслужбовців.

Варто нагадати, що запуск системи електронного декларування є передумовою для надання Україні траншу МВФ та введення безвізового режиму з ЄС. Так, відповідно до прийнятих рішень, кожен декларант повинен пройти електронну ідентифікацію за допомогою електронного цифрового підпису або BankID та матиме свій персональний електронний «кабінет» на сайті НАЗК. Декларації треба подавати через сайт НАЗК шляхом заповнення відповідних форм і в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції». Перевірка декларацій покладена на Департамент фінансового контролю та моніторингу способу життя.

Поки неясно, якими можуть бути наслідки для України через ситуацію, що склалася, однак сьогодні західні партнери лише висловлюють занепокоєння й активно наполягають якнайшвидше узгодити всі моменти для повного запуску системи електронного декларування. Водночас в Україні досі сперечаються, хто винен… Інцидент уже вивчають у Національному антикорупційному бюро й обіцяють найближчим часом дати правову оцінку неповному запуску системи електронного декларування.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини