15960
11:25 6.072024

Микита про зустріч Орбана та Зеленського: Між сторонами є довіра!

Політика 3656

У вівторок Віктор Орбан відвідав Київ, де зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським. Як повідомив прем’єр-міністр Угорщини, найважливішою темою переговорів була можливість створення миру. «Мета угорського головування – сприяти вирішенню викликів, які стоять перед Європейським Союзом. Тому моя перша поїздка була до Києва», – написав Віктор Орбан на своїй сторінці у Facebook.

У зв’язку з переговорами голова Закарпатської ОВА Віктор Микита дав інтерв’ю угорському виданню HVG. На думку політика, якщо кожен дотримається слова, то можна рухатися вперед без підписання офіційних документів і угод. За словами очільника області, Угорщина також зацікавлена ​​в тому, щоб Україна стала членом Європейського Союзу.

Щодо зустрічі лідерів країн Микита зазначив, що вона готувалася більш як пів року. На його думку, дуже важливо, що обидві сторони використовують позитивну риторику.

За його словами, незважаючи на те, що сторони пройшли довгий шлях за останні шість місяців, попереду ще багато роботи; наразі вдалося досягти того, що між сторонами вже є довіра. Політик повідомив, що досягнуто домовленості про організацію українсько-угорського бізнес-форуму, що важливо, оскільки багато українського бізнесу переїхало на Закарпаття, тож можливостей для співпраці є багато.

«Зустріч була необхідною та результативною, оскільки обидві сторони, як сусідні держави, зацікавлені у розвитку економічних та інших відносин», – сказав він.

Микита також повідомив, що багато країн хотіли б, щоби мирні переговори почалися якнайшвидше, але спочатку необхідно виконати певні умови. Як приклад, він назвав ті, що були сформульовані європейськими країнами на нещодавньому глобальному саміті миру.

«Я впевнений, що рано чи пізно Віктор Орбан також підтримає мирний план, запропонований Президентом України Володимиром Зеленським, і чим рішучішою буде підтримка, тим швидше можна буде розпочати переговори», – сказав керівник краю. Щодо ЄС він зазначив, що Угорщина також зацікавлена ​​в тому, щоб Україна рухалася в напрямку інтеграції і зрештою приєдналася до Євросоюзу. Віктор Микита також говорив про необхідність покращення інфраструктурних зв’язків між Угорщиною та Україною і відкриття нових пунктів пропуску на кордоні.

«Важливим також є відкриття першої української школи в Угорщині, адже на Закарпатті функціонує 96 шкіл, де навчання здійснюється угорською мовою», – повідомив голова ОВА.

Українська громада вважає дуже важливим і значущим, що після того, як Угорщина перебрала головування в ЄС, перша поїздка Віктора Орбана була саме до охопленої війною України, розповіла Index речниця української національної меншини в парламенті Угорщини Ліліана Грекса.

Щодо питання національних меншин вона наголосила, що Угорщина та Україна прагнуть налагодити двосторонню взаємну співпрацю і вже щонайменше півроку на експертному та дипломатичному рівні працюють над тим, щоб створити так зване дзеркальне рішення між сторонами. 

«Угорщина очікує від України також ставлення, яке вона має до тринадцяти національних меншин, які проживають у країні», – повідомила речниця. На її думку, керівництво України це зрозуміло, і в результаті змогла відбутися зустріч у Києві.

«В Угорщині є десятки тисяч українських дітей-біженців, і деякі з них досі не ходять до школи, тому що вони або в такому віці, коли вони не хочуть іти в коло, де не розмовляють їхньою мовою, або досі навчаються онлайн в українській системі освіти, тому не подавали заяв в угорські школи», – зазначила Ліліана Грекса. За її словами, одна з основ соціалізації дітей – це навчальний заклад, тому дуже важливо, що Віктор Орбан прийняв ініціативу Володимира Зеленського щодо створення української школи в Угорщині.

(mandiner.hu)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах