1608
19:01 30.082016

Скандальну терасу на Корзо залишили, парк-рокарій продали: найцікавіші моменти із сесії Ужгородської міськради

Політика 1471

У вівторок, 30 серпня, відбулося засідання чергової сесії Ужгородської міської ради. Розпочалася вона із хвилини мовчання. Присутні вшанували пам’ять загиблих та зниклих безвісти бійців – учасників подій під Іловайськом у серпні 2014 року.

IMG_2843

Далі перейшли до порядку денного. Найперше виділили кошти на лікування малозабезпеченим мешканцям Ужгорода. Далі затвердили низку важливих програм. Зокрема депутати проголосували за «Програму підтримки дітей учасників АТО і дітей з сімей, переміщених із тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, у навчальних закладах міста на 2017 рік». Згідно з цим документом, майже 1 млн 269 тис. грн буде спрямовано на забезпечення харчуванням цих дітей у садочках, школах, НВК, а також на сприяння вирішенню їхніх соціально-психологічних проблем. Понад 5 млн грн міські обранці виділили на Програму «Безпека навчальних закладів міста на 2017–2019 роки». Більше 1,9 млн грн депутати спрямували на «Програму харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах Ужгорода на 2017 рік».

Після цього внесли зміни ще до кількох міських програм. Ідеться про «Програму благоустрою на 2015–2017 роки» щодо необхідних обсягів фінансування на цьогорічний капітальний ремонт та реконструкцію міських шляхів, мостів, тротуарів, внутрішньоквартальних територій, мереж, оновлення скверів, нанесення велодоріжок. Також прийняли зміни до «Програми економічного і соціального розвитку Ужгорода на 2016 рік».

«Червона Ружа» поки ще належить ужгородцям

Відтак міські обранці дозволили приватизувати два об’єкти комунальної власності. Ідеться про приміщення колишньої хімчистки на вул. Бєлінського, 17 та центрального теплового пункту на вул. Добрянського, 6а. Що стосується будівлі колишнього ресторану «Червона Ружа», то присутній на сесії представник прокуратури попросив це питання відкласти на доопрацювання, пояснивши, що споруда знаходиться в історичному ареалі в центрі Ужгорода та перебуває під охороною. Зважаючи на це, депутати 31 голосом «за» виключили згаданий пункт з проекту рішення.

Хочете своє приміщення – купіть на аукціоні

Гостра дискусія виникла в сесійній залі під час розгляду питання про продаж із аукціону нежитлового приміщення в гуртожитку на вул. Квітів. Нагадаємо, ця історія тягнеться вже досить довго. На першому поверсі гуртожитку знаходиться нежитлове приміщення, яке перетворили на «забігайлівку». Присутні в сесійні залі мешканці будинку розповіли, що вони вже не в змозі терпіти «пивнушку» в себе під вікнами, тож виграли вже три суди, які визнали їхнє право власності на приміщення. Натомість в. о. директора департаменту міського господарства Ужгородської міської ради Оксана Пайда запропонувала ініціативній групі викупити своє приміщення на аукціоні. У підсумку після шквалу обурення мешканців гуртожитку депутати таки пішли їм назустріч. 30 голосами «за» рішення відправили на довивчення.

Парк-рокарій продано

Не менш скандальним виявився і проект рішення «Про приватизацію земельної ділянки несільськогосподарського призначення шляхом викупу». Згідно з проектом рішення, ТзОВ «Фірма «Магістраль ЛТД» мала отримати земельну ділянку площею 0,51 га для збереження та використання парків – пам’яток садово-паркового мистецтва по вул. Собранецькій, 60. Ідеться про парк-рокарій, який належить до природно-заповідного фонду України та є парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва. За територію разом із приміщеннями ужгородське підприємство заплатить понад 1,7 млн грн з розрахунку 338,19 грн за 1 кв. м.

Присутній на сесії представник ТзОВ пояснив, що фірма хоче не знищувати, а доглядати парк-рокарій. Утім, на думку місцевої активістки Маріанни Собран, цей об’єкт потрібно віддати в оренду й у жодному разі не продавати. Узагалі ужгородці дуже сумніваються, що парк викуповують тільки для того, аби за ним доглядати. Після довгих суперечок депутати 21 голосом «за» підтримали його приватизацію.

Скандальній терасі на Корзо бути

«Карпатський об’єктив» вже неодноразово писав про скандальну терасу в центрі міста, що викликала хвилю обурення ужгородців, а також про електронну петицію, яка менш ніж за добу набрала необхідну кількість голосів для її розгляду на сесії. Утім виявляється цього замало, аби дозвіл на розміщення тераси скасували.

На цю сесію міськради було винесено аж два проекти рішення про демонтаж, однак жоден із них депутати не підтримали. Тож тераса закладу «Фабрика Другетті», що розташована на 40 кв. м у центральній зоні та розрахована на 26 посадкових місць, і далі там стоятиме. Натомість міський голова запропонував розробити проект рішення, який «на майбутнє» врегульовуватиме розміщення всіх терас в обласному центрі.

На завершення сесії депутати визначилися із кандидатами на звання «Почесного громадянина Ужгорода». Посмертно надали це звання учасникам АТО Юрію Біровчаку та Василю Варзі, а також колишньому директору Закарпатського театру ляльок Олександру Туряниці.

Довічно звання отримали ужгородський фехтувальник на шпагах, чемпіон світу й призер чемпіонатів Європи та світу Анатолій Герей і відомий культурно-освітній діяч Ужгорода Лев Луцкер. Чимало відомих містян одержали також «Почесну відзнаку Ужгородської міської ради» за успіхи на педагогічній ниві, у сфері охорони здоров’я та журналістики.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах