16266
16:50 30.082024

У Києві відбулася зустріч очільників міністерств сільського господарства Угорщини та України

Політика 1722

За словами угорського міністра сільського господарства Іштвана Надя, хоча уряд Угорщини продовжує заборону на імпорт сільгосппродукції з України, останнім часом діалог між міністерствами сільського господарства двох країн стабілізувався.

Для Будапешта інтереси угорських фермерів залишаються пріоритетними, тому він продовжує заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Угорщина підтримує аграрні прагнення Києва, але не за рахунок власної економіки. Про це йдеться в повідомленні міністерства аграрної політики Угорщини, яке було опубліковане після перемовин міністра сільського господарства Угорщини Іштвана Надя та виконувача обов’язків міністра сільського господарства України Тараса Висоцького.

На зустрічі обговорювалися також труднощі, спричинені екстремальною погодою. Зокрема цього року через посуху врожай зернових та олійних культур в Україні буде менший, ніж минулого. 2021-й виявився рекордним в Україні, але нинішні показники свідчать про зниження на 30%, ідеться в повідомленні.

Іштван Надь нагадав, що після початку війни в експорті українського зерна виникли серйозні перебої, адже морські перевезення стали неможливими. Утворивши коридори солідарності, Європейський Союз дав можливість українським продуктам потрапляти на ринки наземним шляхом, але натомість зерно застрягло в Європі, створюючи значні проблеми для європейських виробників.

Останнім часом чорноморські транспортні шляхи України були відновлені, і майже 90% експорту українського зерна знову доставляється до країн призначення морем, додав він.

Угорський міністр зазначив, що повернення українського зерна на ринки сприяє безпеці на внутрішньому європейському ринку. Як і раніше, кожна зернина зараз потрібна, треба лише знайти для неї місце, наголосив Іштван Надь.

Термін автономної лібералізації торгівлі (ATM), запроваджений Брюсселем, закінчується 5 червня 2025 року. До того часу ЄС має знайти відповідне довгострокове рішення для подолання проблем, спричинених надходженням української сільськогосподарської продукції.

Міністр додав, що для Угорщини найважливішими є інтереси власних аграріїв, тому заборона на імпорт української агропродукції зберігається, але транзитні перевезення, як і раніше, будуть дозволені.

Під час зустрічі Іштван Надь запросив Тараса Висоцького відвідати Угорщину, а також долучитися до засідання сільськогосподарської ради ЄС під її головуванням.

(Index)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді чоловік придумав заробіток: викрадав номерні знаки з автівок та вимагав у власників за повернення гроші
17:51
Ужгородські «Карпати» переможно стартували в новому сезоні української Суперліги
17:41
У пункті пропуску «Ужгород» виявили чоловіка, який хотів незаконно перетнути кордон, однак... Заснув
15:19
Відбулося перше в навчальному році засідання Редакційно-видавничої ради УжНУ
14:43
Психологи Нацгвардії розповіли про роботу з пораненими гвардійцями
13:14
У ПП «Вилок» виявили підроблений медичний висновок у жителя Черкащини
12:47
21 вересня відбудеться Мукачівський півмарафон
12:01
Шануванням пам’яті загиблих розпочали нацгвардійці урочисті заходи до дня Ужгорода
11:40
Закарпатський обласний угорський драматичний театр отримав повідомлення про замінування
11:10
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрили фотовиставку
10:05
Всі новини