1644
17:15 1.092016

Підготовка до війни чи «гонка озброєнь»?

Політика 2164

До 25-ї річниці незалежності українська влада вирішила показати всім нашу військову могутність на святковому параді.

160824103807_ukraines_independence_parade_gallery_05_976x549_ap_nocredit

bbc.com

Як сказав Президент, це «робиться не лише, щоб продемонструвати ворогу нашу міць. А також союзникам, що ми зробили за два роки, створивши з нуля нову українську армію. Це демонстрація в першу чергу українському народу, що нам є чим і як захистити мир та спокій нашої держави, нашого народу». Урочисті заходи відбувалися в центрі Києва. Участь у параді брали близько 4 тисяч військових. Під музику одного з козацьких маршів у столиці гордо крокували морські піхотинці, повітрянодесантні війська, сили спеціальних операцій, танкісти, артилеристи, бійці Національної гвардії та інших родів військ, серед яких сотні ветеранів – учасників бойових дій на Сході нашої держави. Також по Хрещатику пройшли маршем молоді курсанти академій МВС, Нацгвардії, Державної прикордонної служби та інших силових відомств. Показово, що в параді взяли участь представники армій Польщі та Литви, які перебувають у складі спільної українсько-польсько-литовської бригади, повідомляють «Українські новини».

Та найбільш показовою була демонстрація української військової техніки. Суперсучасні танки українського виробництва «Булат» та «Оплот», котрий вважають найкращим у світі, модернізовані вітчизняні бронемашини БТР-4 «Буцефал» та БМПТ-64 тощо, зенітні комплекси «Оса», тактичні ракетні комплекси «Точка У», самохідні гаубиці «Мста», системи реактивного залпового вогню «Град» і «Смерч», комплекси «Бук», зенітно-ракетні комплекси «С-300» та інші найновіші зразки військової техніки, які перебувають на озброєнні ЗСУ.

Відповідь Москви

Очевидно, показова демонстрація військової могутності Україною не на жарт роздратувала росіян. Можливо, саме через парад незалежності в Києва, а можливо, з інших геополітичних причин уже наступного дня, 25 серпня, президент РФ Володимир Путін оголосив раптову перевірку боєздатності збройних сил Росії, яка відбувалася з 25 по 31 серпня в Південному, Західному і Центральному округах, на Північному флоті, а також торкнулася Повітряно-космічних сил і ВДВ. Згідно з рішенням верховного головнокомандувача ЗС РФ, ці види військ були приведені в повну бойову готовність. У навчаннях задіяли близько 8 тис. військовослужбовців і понад 2 тис. одиниць колісної та гусеничної техніки, у тому числі танки Т-90А і Т-72Б3, САУ «Мста-С» і «Гвоздика», РСЗВ «Град-М», БМП-2 і БТР-82АМ, а також бронеавтомобілі «Мустанг». Крім того, у навчаннях узяли участь близько 25 бойових кораблів та 4 тисячі моряків, зокрема Чорноморського флоту РФ, пише «РИА Новости». Аби перевірка випадково не залишилася непоміченою у світі, росіяни відзняли та розповсюдили відеоролик, що демонструє, як російські солдати, танки, бронемашини та інша військова техніка РФ оперативно приводяться в бойову готовність, знімаються з місць і на повній швидкості мчать у невідомому напрямку…

Звичайно, ця робота не пройшла дарма, і маневри російських військових викликали бурхливу реакцію багатьох держав. На раптові навчання відреагували в США, Польщі, Грузії, Україні та ін. Так, представник Пентагону Мішель Балданца заявила, що Сполучені Штати занепокоєні раптовою перевіркою Росією боєготовності своїх збройних сил, а також ескалацією ситуації на Донбасі та близькістю військ РФ до наших кордонів. За її словами, у Пентагоні знають, що Москва скористалася військовими тренуваннями, щоб приховати розгортання військ в Україні. Тож від неї чекають дотримання всіх зобов’язань щодо контролю над озброєнням та забезпечення прозорості військових маневрів, передає «5 канал». У свою чергу, міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич викликав керівництво армії через раптову перевірку боєготовності ЗС Росії. А міністр закордонних справ Грузії Михайло Джанелідзе назвав російські «незаплановані навчання» «загрозою дестабілізації в регіоні».

Українська розвідка каже, що треба боятися

Відреагували на ситуацію і в Україні. Представник Головного управління розвідки Міноборони нашої держави Вадим Скібіцький, коментуючи оголошення в Росії раптової перевірки боєготовності прикордонних із Україною військових округів, заявив, що російська влада може змінити задекларовану мету нових військових навчань у будь-який момент, передає «Радіо Свобода». «Цей процес спрямований на демонстрацію Росією своєї військової могутності, ми не виключаємо, що задекларована мета цих навчань – перевірити боєготовність збройних сил – може бути змінена в будь-який момент вищим державним керівництвом Росії», – сказав Скібіцький. За його словами, загроза такої перевірки для України полягає насамперед у нарощенні угруповання російських військ поблизу нашого кордону. «Перш за все ми повинні пригадати, якими були дії Росії в минулі роки. Навчання «Кавказ-2008» – саме тоді теж створювалося ударне угруповання, що було задіяне для агресивних дій на території Грузії. Друге – потужне угруповання створювалося під час Олімпіади в Сочі 2014 року. Після цього воно було задіяне в анексії Криму. Третє – 2014 року теж улітку проводилися навчання поблизу кордонів нашої держави, теж була раптова перевірка, було створене потужне угруповання російських військ, які потім зайшли на нашу територію і почали агресію Росії проти України. Ось у цьому загроза для нашої держави й полягає», – заявив представник ГУР. Водночас він запевнив, що українська розвідка відстежуватиме переміщення військ РФ.

Варто також додати, що починаючи з 24 серпня, у зоні АТО відбулися найсильніші за останній час обстріли українських позицій.

Україна випробовує нову ракету

А тим часом секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов урочисто заявив про успішне випробування нових українських ракет, які точніше за російські аналоги вражають цілі. Як повідомляє прес-служба РНБО, 26 серпня завершився важливий і масштабний етап вогневих випробувань ракет українського виробництва, відповідно до завдань програми, затвердженої РНБО. За словами Олександра Турчинова, який був присутній на випробуваннях, «усі пуски ракет пройшли надзвичайно успішно… На відміну від російських аналогів, українські ракети – керовані, і саме тому більш ефективно й точно вражають цілі, що було доведено під час випробувань», – наголосив секретар РНБО.

Уже наступного дня, 27 серпня, російська пропаганда ще з більшою завзятістю почала висвітлювати хід військових навчань у РФ. А користувачі соціальних мереж опублікували фото й відео, як Росія стягує військову техніку в окупований Крим. Так, на фотографіях з Феодосії можна побачити численні військові колони. Очевидці показали відео, на якому зображені активні пересування цивільних і військових вертольотів, танків, бронемашин тощо.

Гра на нервах чи підготовка до бойових дій?

Думки експертів про військові маневри Кремля дещо розійшлися. Одні, так само як українська розвідка, лякають нас підготовкою РФ до повномасштабного вторгнення чи як мінімум загостренням бойових дій на Донбасі. Інші впевнені, що це відповідь на демонстрацію військової сили нашої держави. Треті кажуть: росіяни вже давно успішно втілюють тактику «гри на нервах» українців та жителів інших «не дружніх» сусідніх країн. Четверті взагалі вважають, що Росія, швидше, хоче полякати поляків чи турків, котрі нещодавно ввели свої війська в Сирію. Існує також слушна думка, що ця акція переслідує, як це часто буває, не одну, а декілька цілей, серед яких, звичайно, і навести страху на всіх сусідів та отримати таким чином певні козирі чи засоби тиску в битвах дипломатичних.

Як би там не було, «гонка озброєнь» та «холодна війна» – це краще, ніж війна «гаряча». А демонстрація військової сили України навряд чи може призвести до чогось гіршого, ніж роздратування та погроз Кремля. Така думка підкріплена й тим фактом, що нинішні військові маневри росіян більше нагадують акцію медійно-пропагандистську, аніж реальну військову…

Руслан ФАТУЛА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах