2078
17:44 27.102016

У Великій Паладі місцеві жителі вимагали відкрити новий КПП. ФОТО, ВІДЕО

Політика 5222

26 жовтня, жителі села Велика Паладь Виноградівського району, організували мітинг під стінами сільської ради з вимогою відкрити новий контрольно-пропускний пункт «Велика Паладь — Нодьгодош» на кордоні з Угорщиною.

123

На захід приїхали представники керівництва краю, депутати та угорські гості – Аттіла Тілкі, депутат угорського парламенту, Ендре Саліпскі, Генеральний консул Угорщини у м. Берегово, Василь Брензович, народний депутат України та голова ТУКЗ-КМКС, Геннадій Москаль, губернатор Закарпаття, Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, Гейза Гулачі, Карло Резеш, Чобо Пейтер- депутати обласної ради.

За словами місцевих жителів, обіцянки щодо відкриття нового пункту пропуску на українсько-угорському кордоні вони чують вже багато років, але в цьому напрямку нічого зроблено не було. Те що залежало від угорської сторони вони зробили – у 2014 році проклали нову асфальтовану дорогу зі свого боку до лінії державного кордону. Мешканці села наголошують, що вони прийшли не протестувати, а підтримати спільну ціль як для України, так і для Закарпаття – рухатися в напрямку Європейського Союзу.

«Ми звернулися як до Виноградівської районної ради, так і до Закарпатської обласної ради з проханням виділити кошти на ремонт дороги. Так, 300 тис грн виділили з обласного і 200 тис грн з районного бюджету. Дорога, що веде від Великої Паладі до Нодьгодоша виглядає катастрофічно, 4,5 км потрібно капітально відремонтувати», – наголосив Венцел Біров, сільський голова села Велика Паладь.

Угорський політик, Аттіла Тілкі зазначив, що відкриття цього пункту переходу зміцнить зв’язки між прикордонними селами та дасть мешканцям нові можливості. Адже у сучасній Європі, людські зв’язки та комунікації відіграють важливу роль і цей контрольно-пропускний пункт слугував би таким цілям. Важливим є й те, що жителі села Велика Паладь активно виступають «за». Зі свого боку, він пообіцяв зробити все можливе для здійснення даного проекту.

Вже декілька десятиліть цей регіон чекає на вирішення своїх проблем, основною з яких є те, що село знаходиться ніби у глухому куті. Відкриття контрольно-пропускного пункту змогло б оживити місцевість, сприяти економічному розвитку регіону.

img_3449

«Ми ще ніколи не були так близько до вирішення цього проблемного питання. Зараз Україна на шляху до європейської інтеграції, що не може ефективно здійснюватись без відкриття нових КПП, адже Закарпаття межує одразу з декількома європейськими країнами – тут це робити найлогічніше. Але для цього потрібно спочатку відремонтувати автомобільні шляхи. Сусідня Угорщина вже багато зробила для початку функціонування пункту перетину державного кордону «Велика Паладь — Нодьгодош». В них вже давно прийнято відповідне рішення та виконані всі необхідні заходи. Зараз черга за Україною. Я радий, що сьогодні тут зібралося стільки представників влади, адже це питання потрібно вирішувати спільними зусиллями», – наголосив Василь Брензович.

В кінці листопада Прем’єр-міністри Володимир Гройсман та Віктор Орбан зустрінуться в столиці Угорської Республіки – Будапешті для того, щоб обговорити низку важливих питань. На порядок денний винесли й розвиток прикордонної інфраструктури, зокрема, питання контрольно-пропускного пункту «Велика Паладь — Нодьгодош».

«Сподіваюся, що до кінця наступного року ми зустрінемося на цьому ж місці, але вже відкриваючи новий контрольно-пропускний пункт», – підсумував пан Брензович.

З жителями села зустрівся й голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Він зазначив, що Декларацію намірів щодо комплексного розвитку автодорожніх пунктів перетину державного кордону між Угорщиною та Україною було підписано ще 28 березня 2013 року між Прем’єр-міністрами України та Угорщини. Згідно цієї угоди, мали передати в експлуатацію три контрольно-пропускні пункти на території Закарпаття. Але всі терміни зазначені в цьому документі вже прострочені, а пункти пропуску не побудовані.

img_3458

Попередньо, пункт пропуску «Велика Паладь — Нодьгодош» має бути відкритий до 31 грудня 2017 року, але це питання ще має врегулюватися на двосторонній зустрічі між Прем’єрами України та Угорщини.

Йосип Борто наголосив, що Закарпатська обласна рада активно підтримує відкриття нового КПП, адже ясно усвідомлює, що це є одним з важливих кроків інтеграції України до ЄС, зміцнення культурних та економічних зв’язків. «Це довготривалий процес, але ми маємо йти до поставленої мети та використовувати для цього кожну можливість. Цього року ми виділили 300 тис грн на будівництво даної дороги, але цих коштів не вистачає. Важливим стратегічним питанням є полегшення перетину кордону, для цього потрібно усучаснювати вже існуючі КПП та створювати нові. Адже зараз вантажні автомобілі стоять на кордоні по декілька днів, легкові автомобілі по 4-5 годин», – повідомив перший заступник голови Закарпатської обласної ради.

img_3470

На зустрічі було передано спільне звернення депутатів та жителів села Велика Паладь до губернатора. В ньому вони просять посприяти втіленню в життя проекту будівництва нового КПП між селами Велика Паладь та Нодьгодош. Таке ж звернення передали Йосипу Борто.

Як розповідає місцева мешканка Беата Ласло-Куштан, відкриття нового КПП посприяло б залученню іноземних інвесторів в села району, стало б більше можливостей для працевлаштування. Адже останнім часом дуже багато молоді виїжджає за кордон в пошуках заробітку. В межах села є джерела термальних вод, які можуть зацікавити іноземних інвесторів. «Ми сподіваємось, що якщо в нас почнуть будувати лікувально-оздоровчі комплекси та готелі, будуть приїжджати туристи, то з’явиться і робота. Адже теперішня тенденція показує, що через високу смертність і низьку народжуваність наше село, протягом декількох десятиліть, взагалі зникне».

Після зустрічі з жителями Великої Паладі керівництво Закарпатської області, представники Угорщини та місцевого самоврядування попрямували до українсько-угорського кордону, щоб одразу на місці майбутнього КПП оцінити масштаби робіт.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах