3305
15:50 17.032017

Василь Брензович вручив голові ОДА звернення з вимогою не допустити звуження прав нацменшин, яке підписали 64 тисячі закарпатців

Політика 1978

Сьогодні, 17 березня, у Камінній залі Закарпатської обласної державної адміністрації народний депутат України Василь Брензович разом з іншими представниками угорців Закарпаття вручив голові ОДА Геннадію Москалю звернення з підписами представників національних меншин краю.

7

Офіційне звернення зачитав народний депутат України, голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович. «Шановний Геннадій Геннадійовичу, у Верховній Раді України зареєстровано ряд законопроектів щодо мов та освіти національних меншин, які значною мірою обмежують права як місцевої угорської громади, так і права представників інших нацменшин, які проживають на Україні. З приводу цього Товаритсво угорської культури Закарпаття та Демократичний союз угорців України, Мукачівська дієцезія римо-католицької церкви угорського деканату Мукачівської греко-католицької єпархії ініціювали збір підписів щодо недопустимості звуження прав національних меншин на рідну мову, освіту рідною мовою та користування рідною мовою. В результаті із 112 населених пунктів було зібрано 64 069 підписів громадян України з вимогою щодо неприпустимості звуження прав громадян України, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою у закладах освіти та на користування рідною мовою у всіх сферах суспільного життя. Угорці Закарпаття поруч з іншими національностями є корінним населенням краю. Тому просимо вас, Геннадій Геннадійовичу, застосовуючи надані вам законодавством України повноваження, здійснити відповідні заходи щодо недопущення реалізації вищезгаданих пропозицій, що призведуть до порушення конституційних прав і свобод громадян України, які ставлять під сумнів щирість проголошених євроінтеграційних прагнень, реалізація яких є неможливою за умов порушення прав і свобод людини, особливо вразливих верст населення до яких належать представники національних меншин» – наголосив Василь Брензович і передав текст звернення голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю.

 

Губернатор у свою чергу запевнив, що Закарпатська облдержадміністрація зробить усе можливе, щоб це питання було вирішене.

«Хочу сказати, що тривога є і в цьому будинку обласної державної адміністрації. Бо є три законопроекти, які один одному суперечать. Ми це розглядали на круглому столі… Не витримані всі міжнародні зобов’зання перед Європою, не витримана європейська конвенція регіональних мов та мов нацменшин, не витримані закони України щодо національних меншин». – наголосив голова ОДА. «Ми всі знаємо, що мовне питання – це дуже болюче питання. І тому ми також підготували своє звернення. Сьогодні я відбуваю у Київ. У понеділок президент збирає голів обласних та районних адміністрацій, і я вас запевняю, що ваше звернення, а також звернення обласної державної адміністрації, яке ми вже оприлюднювали, буде розглянуто належним чином» – пообіцяв Геннадій Москаль.

Водночас Василь Брензович погодився з тим, що згадані законопроекти не є професійними, не відповідають Конституції України та не відповідають нашим міжнародним зобов’язанням. Також нардеп проінформував, що ці законопроекти ще не обговорювались у рамках комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Однак наступного тижня відбудуться комітетські слухання із даного питання.

До губернатора та присутніх звернувся також заступник єпископа Закарпатської Реформатської Церкви Янош Гейдер: «У нас люди мирні, звикли жити разом. А ці всі речі вони штучно створюються щоб нас посварити… Ми вважаємо, що ці авантюри, котрі створюються з новими законами трошки нагадують радянські часи. Хоча навіть тоді були інколи коректнішими. І мені би було дуже ганьба перед моїми друзями за кордоном, якщо ці законами українцями будуть прийняті. Я вірю, що буде досить мудрості у розумних людей, щоб вони трималися закону: жити і жити дати іншому» – сказав він.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах