4363
18:59 21.072017

Громада Хустщини, яка протестує проти зведення міні-ГЕС, зустрілася із Геннадієм Москалем. ФОТО, ВІДЕО

Політика 2230

У п’ятницю, 21 липня, жителі Хустщини, які протестують проти зведення міні-ГЕС у своєму районі, прибули на мітинг до Закарпатської ОДА.

1

Щоправда акція протесту переросла у мирну зустріч із головою Закарпатської ОДА. Протестувальники мали нагоду наочно переконатися у тому, що напередодні очільник краю дійсно скасував розпорядження голови Хустської РДА стосовно будівництва каскаду міні-ГЕС на річці Ріка.

«В обласний центр ми приїхали для того, аби зустрітися із головою Закарпатської ОДА і вручити йому резолюцію мітингу «Хустщина проти ГЕС», – який відбувся 15 липня в м. Хуст, – розповідає Микола Аннишинець, голова громадської ради при Хустській РДА та депутат Хустської міськради. – Сьогодні сюди прибули члени громадської організації «Хуст – наш дім», члени громадської ради при Хустській РДА, мешканці сіл: Іза, Кошелево, Липча, Горінчово, Березово. У загаданій резолюції ідеться про те, що мешканці Хустщини вкрай стурбовані тим, що інвестори планують будувати каскад міні-ГЕС на річці Ріка, яке може закінчитися справжнім екологічним лихом. Для того просимо Геннадія Москаля скасувати розпорядження голови Хустської РДА стосовно будівництва каскаду міні-ГЕС на річці Ріка та ввести мораторій на подальший період, щодо будь-яких дій, які стосуються планування, проектування та будівництва каскаду міні-ГЕС».

При зустрічі очільник краю продемонстрував громаді Хустщини своє письмове розпорядження про скасування усіх трьох розпоряджень голови Хустської РДА стосовно будівництва каскаду міні-ГЕС на річці Ріка. Звичайно на такі новини жителі прилеглих сіл відреагували радісними оплесками.

«Якщо ми вже оприлюднили інформацію у ЗМІ, що розпорядження вже скасоване, значить так і є. І не треба у цьому сумніватися, – зазначив Геннадій Москаль. –  Перед цим я дав розпорядження зібрати спеціальну комісію, яка вивчала та аналізувала ситуацію із будівництвом. Відтак вивчивши усі необхідні матеріали, які поступили на адресу Закарпатської ОДА, комісія прийшла до висновку, що усе це суперечить законам України та підлягає скасуванню».

Відтак громада Хустщини висловила ще одне прохання: заборонити головам РДА приймати будь-які розпорядження пов’язані з плануванням, проектуванням чи будівництвом міні-ГЕС, поки не буде введений в дію закон про оцінку їх впливу на довкіля. За словами жителів Хустщини, потрібно це для того, аби горе-інвестори не продовжували свої дії та не чинили тиску на громаду. На що Геннадій Москаль пообіцяв вже у вівторок під час щотижневої наради із головами РДА оголосити про відповідну заборону.

«Ми вже маємо негативний досвід із міні-гідроелектростанцією на Хустщині – в с. Нижній Бистрий на тій же річці Ріка, Ні селу, ні району, ні області вона не принесла жодної вигоди. А минулої зими під час льодоходу гребля, яка повністю перегородила русло ріки, мало не призвела до екологічної катастрофи. На щастя, бригада піротехніків врятувала ситуацію», – зазначив губернатор.

Наприкінці зустрічі очільник Закарпаття пообіцяв громаді, що не допустить будівництво малих гідроелектростанцій на Хустщині, а також дасть розпорядження перевірити діяльність вже існуючої Нижньобистрівської міні-ГЕС.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах