4677
10:27 20.092017

Ужгородці отримають доступ до міських даних

Політика 1895

У вівторок, 19 вересня, міський голова Богдан Андріїв підписав Меморандум про співпрацю, щодо впровадження в Ужгороді політики відкритих даних.

1

Це стало можливим завдяки перемозі Ужгорода у Всеукраїнському конкурсі «Відкритий виклик».

Ужгород, як і будь-яке інше місто у світі, має у своєму розпорядженні багато інформації, що є необхідною для кожного мешканця. Про бюджет, безпеку, екологію, вільне для оренди комунальне майно, споживання енергії тощо. Вся ця та інша інформація може працювати на людей – якщо її правильно відкрити і створювати сервіси та додатки на її базі.

Координаторка ініціативи «Дані міст» Руслана Величко-Трифонюк розповіла, що така співпраця передбачає суттєву підтримку міськраді з боку українських та іноземних фахівців:

– Конкурс «Відкритий виклик», який на даний момент впроваджує ініціативи «Дані міст» покликаний для того, щоб допомогти міським радам впроваджувати політику відкритих даних на місцях, – розповідає Руслана. Ми адаптовуємо міжнародну методологію та впроваджуємо її в Україні.

Ужгородська міська рада перемогла серед 55-ти заявок. На одне місце було 11 претендентів. До розробки програми будуть залучені експерти, які на даний момент адаптовують методологію по аудиту даних. Перед тим, як відкривати дані, ми маємо зрозуміти, які дані взагалі є у міської ради і які дані взагалі місто готове оприлюднити з легкістю. Обираючи міста під час конкурсу ми зважали по-перше на технічні заяви, по-друге на співбесіду із заявниками та на політичну волю міст.

IMG_9432

За словами Богдана Андріїва, Ужгородська міська рада отримує масу запитів. І на це зазвичай тратиться купа часу, як у запитувачів інформації, так і у виконавців запитів у міській раді. Тож щоб полегшити цю роботу усім сторонам, потрібне програмне забезпечення, щоб усі ці дані узагальнити і відкрити. Саме з цією метою і буде розроблена спеціальна програма.

Щоб кожен бажаючий зміг отримати потрібні йому дані не виходячи з кабінету чи навіть з дому.

Нагадаємо, відкриття міських даних – це всесвітній тренд, що почав набирати обертів з 2009 року. Міські муніципалітети у всьому світі за час свого функціонування зібрали колосальну кількість інформації про своїх мешканців. Раніше ця інформація консервувалася і застосовувалась хіба для внутрішньої роботи органів місцевого самоврядування. З появою новітніх технологій ці дані можна застосовувати для створення різних ресурсів, що покращують якість життя міщан. Наприклад, на базі відкритих даних можна створювати аплікації, які дають змогу перевірити зі свого смартфону заповненість груп у садочках, дотримання санепідеміологічних норм закладами громадського харчування чи ознайомитися із рівнем безпеки у тому чи іншому мікрорайоні тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах