507
11:59 4.052016

«Щоб населення області залишалося на рідній землі, нам потрібно створити всі умови для його життя»

Політика 1852

Нещодавно стало відомо, що уряд Угорщини забезпечить підтримку Закарпаття на шляху досягнення цілей у стратегії економічного розвитку.

Brenzovich

У 2016 році область отримає матеріальну допомогу, а крім того, за попередніми домовленостями, може розраховувати на подібну підтримку й протягом наступних двох років. Координувати стратегію здійснення поставлених цілей розвитку будуть спільно міністр закордонних справ і зовнішньо-економічного розвитку Угорщини та Товариство угорської культури Закарпаття.

Програма економічного розвитку Закарпаття

З цього приводу Василь Брензович, народний депутат України, голова ТУКЗ – КМКС, розповів: «Для того, щоб населення області залишалося на рідній землі, нам потрібно створити всі умови для його життя. Щоб заради кращого майбутнього закарпатці не були змушені виїжджати в інші країни. Тому протягом декількох років ми працюємо над тим, аби люди отримували не лише так звану рибу, але й вудку для того, щоб її ловити. Це означає, що поряд із наданням різноманітної гуманітарної допомоги в краї діяли програми підтримки підприємців. Для цього разом зі Спілкою закарпатських угорських підприємців, БО «Pro agricultura Carpathica», Благодійною організацією Закарпатської області та спеціалістами Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ розроблено План закарпатського угорського економічного розвитку ім. Еде Егана». Василь Брензович також розповів, що План охоплює три основні сфери розвитку: туризм, сільське господарство та підприємницьку діяльність. Для впровадження проекту потрібне фінансування. Для цього були проведені зустрічі з урядом Угорщини, особисто з Віктором Орбаном, Прем’єр-міністром країни, який запевнив у своїй підтримці цього започаткування.

Про Програму підтримки

У Програмі підтримки може взяти участь кожен бажаючий, який потребує залучення коштів у розвиток власної справи на території Закарпаття й відповідає вимогам проекту. До конкурсу можуть долучитись як підприємці, фермери, так і компанії. Також запрошуються й ті підприємці, які вже розпочали свою діяльність. Заявки для участі в конкурсі подаються в електронному та традиційному вигляді за адресами, зазначеними на сайті, створеному Благодійною організацією центру економічного розвитку ім. Еде Егана в Ужгородському, Берегівському, Мукачівському та Виноградівському районах, а також у районі Верхньої Тиси.

БО центру економічного розвитку ім. Еде Егана збиратиме в себе всі потрібні документи, але не вирішуватиме, хто отримає фінансування, і не надаватиме його. Ця організація зможе тільки рекомендувати уряду Угорщини той чи інший старт-ап.

Підготовчий етап

Наразі відбувається процес підготовки для якісного запуску програми. Проводяться перемовини з фінансовими установами, через які до підприємців, що виграли гранти, надходитимуть кошти, розробляються бланки, правила участі в Програмі й так далі. Орієнтовний термін початку роботи та подачі документів для участі – після 1 липня 2016 року.

Розміри фінансування

Для здійснення поставленої мети Угорщина вже виділила кошти. У подальшому вирішуватиметься питання про розмір підтримки у 2017 та 2018 роках. До того ж можемо розраховувати на суттєву відсоткову знижку при отриманні кредиту.

Очікування

Василь Брензович підкреслив: «Зі стартом такої програми сподіваємося, що підприємці краю зможуть міцніше стати на ноги, а молодь обиратиме Закарпаття для створення власних проектів, що ми, закарпатці, зможемо гідно жити й працювати на своїй землі. Нові підприємства, а також ті, що розширятимуться, даватимуть додаткові робочі місця для наших земляків. Ще однією метою є залучення іноземних інвестицій, які з нашою допомогою, не «переступивши» через Закарпаття, могли би ви йти на український ринок».

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах