ko.net.ua

Голова Закарпатської ОДА: «Політичним маргіналам-провокаторам не вдасться розсварити українців з угорцями»

Закарпатська обласна держадміністрація обурена поведінкою правих, котрі влаштували провокативне «фаєр-шоу» в Берегові.

– У той час, коли на центральному рівні Україна робить усе, щоб знайти з Угорщиною спільні точки дотику й згладити непорозуміння, які виникли через освітній закон, купка маргіналів своєю провокативною поведінкою намагається розсварити два наші народи, – заявляє Геннадій Москаль. – Вчорашня акція в Берегові показала, що праві діють в одному ключі з російськими спецслужбами, які зі шкіри пнуться, щоб на багатонаціональному ґрунті розхитати ситуацію в Закарпатській області. Відповідально заявляю, що політичні сили, які влаштували цю провокацію, не мають жодної, ані найменшої підтримки на Закарпатті (що показали результати місцевих виборів у жовтні 2015-го). Саме тому більшість учасників «фаєр-шоу» була привезена в Берегово із сусідніх областей, насамперед Львівщини.

Однак усе, чого вони досягли своєю поведінкою, – це викликали обурення в місцевих мешканців і неприязнь до вихідців із сусідніх регіонів. Нагадую всім, що на Закарпатті проживають патріоти України незалежно від того, якої вони національності. Першим героєм із нашої області, котрий віддав своє життя в боротьбі з російським агресором на Донбасі, був мешканець Берегова, угорець за національністю. Ксенофобські акції за участі людей із закритими обличчями, які прикриваються патріотичними лозунгами, неприпустимі в Україні, а особливо в багатонаціональних регіонах, одним із яких є Закарпаття. У зв’язку з цим абсолютно незрозуміла позиція поліції, яка пасивно спостерігала за провокацією в Берегові. Оцінку її бездіяльності має дати керівництво МВС, куди вже направлене відповідне звернення.

Раджу заїжджим «гастролерам» вчити українське й міжнародне законодавство щодо використання національної символіки в Україні, а не зривати прапори національних громад, як це було в Берегові. Так, ст.4 Декларації прав національностей України гласить: «Усім громадянам України кожної національності гарантується право сповідувати свою релігію, використовувати свою національну символіку, відзначати свої національні свята, брати участь у традиційних обрядах своїх народів». А ст.6 Закону України «Про національні меншини» вказує: «Держава гарантує всім національним меншинам права на національно-культурну автономію: користування і навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови в державних навчальних закладах або через національні культурні товариства, розвиток національних культурних традицій, використання національної символіки, відзначення національних свят, сповідування своєї релігії…»