6222
15:05 2.052018

Президент вніс законопроект, яким пропонується позбавляти громадянства України

Політика 2089

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроект № 8297 «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо удосконалення окремих положень», яким пропонується позбавляти українського громадянства за участь у «виборах» іноземних держав.

^1F89789D3FB2AE8ED6D3FD5C70728717E1E6B2ED543D91602B^pimgpsh_fullsize_distr

Так у тексті законопроекту йдеться, що підставою втрати громадянства є «використання повнолітньою особою, яка набула громадянство України, виборчого або іншого права, яке їй надає іноземне громадянство».

Кого позбавлятимуть громадянства?

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується: «Закон України «Про громадянство України» передбачає, що громадянин України, який має іноземне громадянство, у правових відносинах з Україною визнається лише громадянином України (стаття 2). Однак перебування громадян України також і в громадянстві іноземної держави, зокрема тих, які перебувають на публічній службі, створює певні ризики для національної безпеки України. Ураховуючи викладене, існує нагальна потреба у законодавчому вдосконаленні механізму припинення громадянства України у разі добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави, а також запобігання випадкам подвійного громадянства осіб, які набувають громадянство України».

Згідно з документом законопроектом передбачається внести зміни до Закону України «Про громадянство України», якими серед іншого уточнюються повноваження державних органів, що беруть участь у вирішенні питань громадянства України, а також встановлюються (зі збереженням гарантій для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в АР Крим та місті Севастополі) додаткові підстави для втрати громадянства України. Зокрема, такі як: використання повнолітньою особою, яка набула громадянство України, виборчого або іншого права, яке їй надає іноземне громадянство, або виконання обов’язків, які на неї покладає іноземне громадянство, що може підтверджуватися даними публічних державних реєстрів, інформацією, розміщеною на офіційних веб-сайтах, друкованих виданнях органів місцевого самоврядування іноземних держав, документами, наданими такими органами; використання повнолітньою особою, яка набула громадянство України, паспортного документа іноземної держави під час виїзду з України, в’їзду в Україну або на території України, що зафіксовано посадовою або службовою особою Державної прикордонної служби чи іншого державного органу України (зміни до статті 19).

Послаблення позиції щодо Криму

Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, народний депутат від «Батьківщини» Григорій Немиря вже заявив, що ця законодавча ініціатива може послабити позицію України стосовно Криму в контексті захисту прав людини. «Уже вдруге у парламенті реєструється проект закону про внесення змін до закону «Про громадянство України» щодо удосконалення окремих положень. Уперше це було минулого року – внесено президентом як невідкладний. Зараз буквально днями, 19 квітня, зареєстровано цей законопроект № 8297. І в цьому разі постає питання – я вже спілкувався з колегами, які займаються питаннями громадян України, які проживають у Криму, і чув від них, що у разі, якщо деякі речі, які пропонується врегулювати цим законом, будуть врегульовані саме так, як вони зараз пропонуються, то фактично ми можемо серйозно послабити позицію України щодо Криму з точки зору захисту прав людини, збереження лояльності щодо громадян України, зокрема і кримських татар, які залишили там, бо то їхня земля», – сказав Немиря під час круглого столу, повідомляє Укрінформ.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу нардеп Рефат Чубаров заявив: «Дійсно, деякі нові положення, запропоновані у проекті, зокрема щодо питань, які можуть слугувати підставами для втрати громадянства України, викличуть обґрунтоване обурення у жителів тимчасово окупованого Криму. Йдеться про те, що підставами для втрати громадянства України можуть стати дії, вчинені людиною внаслідок примусу з боку окупантів. Наприклад, обов’язковий призов російськими окупантами молодої людини, що проживає в Криму, на строкову службу. Або участь під страхом звільнення з роботи в незаконних виборах, що проводяться російською окупаційною владою. Однак не варто впадати у відчай, тим більше «розганяти зраду», – зазначив Чубаров. «Упевнений, що при розгляді даного законопроекту в комітетах і на сесії Верховної Ради України всі запропоновані норми будуть приведені у відповідність з принциповими підходами держави, визначеними в чинному Законі України «Про забезпечення прав и свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», – додав він.

Читайте також:  Заява ГО «ТУКЗ-КМКС» щодо президентського законопроекту про громадянство

«Ми обурені припущенням, що закарпатський угорець може становити загрозу Україні»

У багатьох центральних ЗМІ документ подають як такий, що насамперед стосується жителів окупованого Криму та проти зловживань РФ. Однак у разі прийняття цього закону громадянство України можуть втратити чимало людей, і особливо це актуально на Закарпатті, де проживає близько 150 тисяч етнічних угорців.

Як відомо, законодавство Угорщини дозволяє участь у виборах своєї держави етнічних угорців, які є громадянами інших країн. Відтак, чимало із закарпатських угорців цим правом користувалися і користуються. Отже, у разі, якщо цей законопроект набере чинності, під загрозою втрати громадянства України може опинитися значна частина населення Закарпаття.

З цього приводу вже висловився і офіційний Будапешт, який через законодавчу пропозицію Порошенка щодо запровадження санкцій проти громадян України, які брали участь у виборах іншої країни, звинуватив нашу державу у наступі на права нацменшин. Як повідомляє «Радіо Свобода», очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що в Україні «президент разом із Верховною Радою» крок за кроком «безпрецедентно підло і наперед сплановано» наступають на права національних меншин. Пейтер Сійярто стверджує, що Україна, з одного боку, намагається потрапити в НАТО, а з іншого – буде позбавляти українського громадянства тих осіб, які набули громадянства іншої країни – члена Альянсу, оскільки це нібито є загрозою для національної безпеки України. «Ми надзвичайно обурені припущенням, що закарпатець угорської національності може становити загрозу національній безпеці України», – заявив міністр.

Заробітчани та діаспора також під загрозою

Своє обурення законопроектом висловили і чимало закарпатців. Зокрема, колишній голова Закарпатської облради Володимир Чубірко на своїй сторінці у Фкейсбук заявив: «Чергове покращення від Гаранта та Адміністрації Президента. І це – не зниження ціни на газ, не підвищення соціальних гарантій, а невідкладний законопроект про громадянство. Нібито спрямований на жителів Криму, котрі голосували за Путіна. Суть законопроекту №8297 дуже проста: голосував за владу інших країн – примусово втратив українське громадянство, перетнув кордон України за паспортом іншої країни… Ну, ви зрозуміли… Цей документ також стосується закарпатських етнічних угорців, котрі мають паспорти. Але багато з них захищали Україну на сході, дехто не повернувся з АТО. Ці ж етнічні угорці живуть в Україні і працюють на її економіку, але зараз їх усіх треба позбавити громадянства і вигнати в Угорщину. Третя група ризику – заробітчани. Так, основний інвестор, котрий присилає валюту в Україну, буде позбавлений громадянства. А ті чиновники й депутати, котрі мають по три паспорти в кишені, не підпадають під ці норми, їх нововведення не стосуються. Отака ініціатива Гаранта», – пише Володимир Чубірко.

Сюди також варто додати і багато тисяч представників української діаспори у США, Канаді та інших країнах, які набувши громадянства за довгі роки свого перебування на чужині, досі з тих чи інших причин не відмовились від українського паспорта. Вони ж бо користуються своїм правом брати участь у виборах країни перебування і їздити по світу зі своїм паспортом.

Чи буде прийнято цей законопроект у нинішньому вигляді, чи пройде він голосування взагалі – поки залишається під питанням. Однак, сподіваюся, нашим законотворцям вистачить мудрості не створювати мільйонам власних громадян додаткові незручності у цей непростий час, і не ухвалювати законів, які можуть позбавити громадянства України значну частину населення нашої держави.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини