818
20:59 31.052016

Тріумфальне повернення найвідомішої української бранки

Політика 2740

Як би в подальшому не склалася доля Надії Савченко, ця мужня жінка все одно вже увійшла в історію України. Відома на увесь світ бранка протягом двох років у полоні стала справжнім символом сучасної України.

ko.net.ua

Її ім’я весь цей час було на устах найвідоміших світових політиків, багато разів пройшло по ефірах та шпальтах майже всіх найпопулярніших ЗМІ планети. І ось принаймні цю сторінку нашої історії ми можемо сміливо перегорнути, адже вона має щасливий кінець. Надія Савченко на волі.

Нагадаємо, суд РФ 22 березня засудив Надію Савченко до 22 років ув’язнення за нібито вбивство російських журналістів, які перебували на сході нашої держави для інформаційного супроводу російських бойовиків. Президент Петро Порошенко після винесення вироку заявив, що Україна готова передати Російській Федерації двох затриманих на Донбасі російських спецпризначенців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва в обмін на звільнення української льотчиці. 25 травня відбувся обмін.

Надію зустрічали тріумфально

За словами сестри Надії Савченко, українська полонянка очікувала на звільнення п’ять годин в автозаку. У ніч на середу літак Президента Петра Порошенка прибув до Ростова-на-Дону, щоб забрати її до України. В аеропорту «Бориспіль» у Києві Надію зустрічали тріумфально. Численний натовп, десятки фото- та відеокамер, щасливі родичі, журналісти, активісти, депутати й сотні селфі в соціальних мережах.

«Дуже дякую всім людям за те, що ви боролися за мене і за кожного», – сказала Савченко. І тим, хто бажав їй добра, адже завдяки цьому вона «вижила», а також тим, хто бажав їй зла, адже «на зло вам я вижила… Я на волі! Я хочу попросити вибачення в тих матерів, діти яких не повернулися з АТО, а я ще досі жива. Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, діти яких сидять у неволі. Я хочу вам сказати: я не поверну мертвих, але готова завжди покласти своє життя ще раз на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі!» – заявила Савченко. «Усі герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли герої мертві. Погано, коли вони живі, всім погано, але ми будемо жити, і герої будуть у Верховній Раді України… У нас буде Верховна Рада складатися з тих людей, хто гідний… Ми будемо жити в Україні так, як гідно повинна жити людина. Я не знаю, як це зробити, я вам чесно кажу. Я не обіцятиму, що це буде завтра. Я вам скажу, що я готова померти кожної секунди за те, щоб це було. І це буде!»

Надія Савченко також закликала росіян не боятися та «вставати з колін». «Я розумію, що це не та країна, в якій з колін встати легко, але якщо вони хочуть так само жити в злагоді, як і ми, то їм треба вставати з колін, а нам треба не дати їм прийти сюди», – сказала Савченко. Вона також зазначила, що буде працювати, щоб кожен полонений українець повернувся живий і щоб Україна була сильною, а народ не був забутий.

Президент нагородив «Золотою зіркою»

Президент України Петро Порошенко привітав українську льотчицю Надію Савченко з поверненням в Україну. «Наша Надя вже на українській землі. Радий привітати її з поверненням! Вітаю українців і весь світ з нашою перемогою!» – написав Глава Держави на своїй сторінці у Facebook. Порошенко підкреслив, що боротьба за визволення всіх українських заручників триває. «Спасибі всім у світі, хто допомагав мені в цій перемозі. Довгі 709 днів полону нарешті закінчилися», – підкреслив Президент. Окрім того, Петро Порошенко вручив українській льотчиці орден «Золота зірка». У відповідному указі йдеться: «За незламність волі, громадянську мужність, жертовне служіння українському народу…». Нагадаємо, 2 березня 2015 року Президент присвоїв Надії Савченко звання «Герой України».

Чому Путін відпустив Надію?

Президент РФ Володимир Путін пояснив, чому помилував українську бранку. За його словами, першим завданням було «повернути в Росію двох російських громадян, які перебували на той момент часу в місцях позбавлення волі в Україні. Ніякого стосунку до Мінських угод це не має, тому що в Мінських угодах ідеться про утримуваних осіб на Донбасі та в Україні, вивезених з території Донбасу», – цитує ТАСС главу РФ. Путін розповів, що питання помилування Надії Савченко обговорювалося з Петром Порошенком досить давно. При цьому президент Росії зазначив, що не міг прийняти таке рішення, не знаючи думки з цього питання близьких родичів загиблих нібито з вини Савченко журналістів. «З ними зустрічався Медведчук Віктор Володимирович. Після зустрічі з близькими родичами загиблих журналістів вони написали мені листа з проханням про помилування Савченко. Власне кажучи, це було основою», – розповів Путін.

Міжнародна реакція

Звільнення Надії Савченко викликало широку міжнародну реакцію. Її повернення в Україну привітали Президент Європейського парламенту Мартін Шульц, Генсек НАТО Йєнс Столтенберг, Держсекретар США Джон Керрі. Прокоментували подію в Раді Європи та МЗС Німеччини, Литви, Латвії та інших країн Євросоюзу. При цьому західні лідери поспішили запевнити, що звільнення Савченко ніяк не вплине на санкції проти Росії. Посол України в США Валерій Чалий в ефірі «Громадського» заявив, що Президент США Барак Обама відіграв дуже важливу роль у процесі звільнення українки. А ось голова Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЕ) Педро Аграмунт повідомив, що з нетерпінням чекає Савченко в Страсбурзі. Глава ПАРЄ зазначив, що це може відбутися на наступній сесії в червні, якщо дозволить її здоров’я, ідеться в повідомленні на сайті організації. У свою чергу, Надія Савченко в інтерв’ю «ТСН.Тиждень» сказала, що вже отримала від Президента України графік поїздок до Європи як член ПАРЄ.

Надія в політиці

Народний депутат Надія Савченко увійде до складу Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони, повідомив в ефірі телеканалу «112 Україна» народний депутат від «Батьківщини» Іван Крулько. При цьому він зауважив, що вже у вівторок, 31 травня, очікує побачити Савченко в парламенті. «Вона людина військова і ставиться серйозно до роботи, де вона несе службу», – сказав він.

Сама Надія Савченко вже на другий день волі відвідала будівлю Верховної Ради, зайшла босоніж у порожній зал засідань, постояла за трибуною… Напевно, намагається якомога швидше звикнути до своєї нової ролі.  

Адвокат Надії Марк Фейгін розповідає: «Я багато в чому відповідальний за те, що втягнув її в це. Бо це була одна з ліній захисту, дуже важлива лінія захисту», – пояснює він. «Батьківщина» запропонувала Надії Савченко місце в списку. А чому їй треба було відмовлятися, якщо перше місце в «Батьківщині» давало їй місце в парламенті, а потім і в делегації ПАРЄ та імунітет? Я б сказав, що погляди Наді – це її особиста справа, але обставини були такими, що треба було обирати, це було перед достроковими виборами», – розповідає адвокат. «Вона подумала деякий час, вона запитувала… Її більше цікавила не стільки ідеологічна складова «Батьківщини», скільки те, що таке депутатська робота, як вона може себе реалізувати як депутат, як вона це робитиме у в’язниці… Я міг зрозуміти Надю як неофіта, і я зміг пояснити їй, що це допоможе нам, тому що ми зможемо апелювати до її імунітету як делегата ПАРЄ», – сказав Фейгін. Також він наголосив: «Я хотів би подякувати українській пресі. Українські ЗМІ, ви просто не розумієте навіть до кінця тієї ролі, яку ви відіграли. А я її розумію, тому що в мене є з чим порівняти. Я порівнюю з російськими ЗМІ. У Росії немає чесних і незалежних ЗМІ», – цитує Фейгіна «Українська правда».

Культ особи Савченко

Щодо українських ЗМІ, то тут окремо варто зауважити, що за ці 709 днів перебування Надії Савченко в полоні журналісти, свідомо чи ні, створили та розкрутили певний образ незламної та безстрашної української полонянки, жінки-воїна готової на все заради Батьківщини… Хотіла вона того чи ні, але цей образ став культовим, символом сьогоднішньої України та її боротьби. Для Надії Савченко це відкриває великі можливості. Це може стати вибуховим трампліном у політичній кар’єрі, потужним інструментом для досягнення цілей і політичної боротьби… або важкою ношею. Чи стане цей образ невід’ємною частиною її особистості або ми побачимо зовсім іншу Савченко? Історія все одно запам’ятає її ім’я, проте якою є справжня Надія, покаже час.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах